Kritika | Jemaine Clement: What We Do in the Shadows / Hétköznapi vámpírok Kritika | Jemaine Clement: What We Do in the Shadows / Hétköznapi vámpírok

A vámpírok márpedig tényleg köztünk élnek

Jemaine Clement: What We Do in the Shadows / Hétköznapi vámpírok

ÉRTÉKELD A FILMET!
Hétköznapi vámpírok
Jemaine Clement
2019
Hétköznapi vámpírok

Hétköznapi vámpírok

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 9 10 1

9

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Kevés viccesebb sorozat akad most a streamingcsatornák kínálatában Taika Waititi és Jemaine Clement vámpírjainál. És kevés meglepőbb is, az új-zélandiak agyament vérszívói ugyanis még két évad után is szuperviccesek.

Ha valami olyan fergetegesen jó és üdítő, mint amilyen a Hétköznapi vámpírok volt 2014-ben, akkor jogos lehet abbéli félelmünk, hogy a sikerfilmeket nehezen elkerülő sorozatosítás – még ha pénzügyi szempontból az is nem a legfényesebb ötlet. Így volt ezzel e sorok írója is, akinek a 2005-es rövidfilm által ihletett másfél órás darab nagy kedvence, hiszen ennyi agyament poént biztosan nem lehet úgy belesűríteni egy tízrészes évadba, hogy ne billenjen át azon a bizonyos vékony mezsgyén az izzadtságszagú fárasztás mezejére. Pláne nem két évadba. És láss csodát, a Waititi-Clement alkotópárosnak ismét sikerült.

Waititinél jelenleg nemigen akad elfoglaltabb ember Hollywoodban, hiszen dolgozik a Marvelnek, Star Wars-filmet és sorozatot ír, és még a saját álomprojektjével, a Jojo nyuszival is volt ideje Oscart nyerni mindeközben. Az új-zélandi filmes hiába lett Hollywood legújabb üdvöskéje, dicséretes módon arra mindig szakít időt, hogy saját szerelemprojektjeibe beszálljon: a Hétköznapi vámpírok-sorozatban hol beugrik ismét eljátszani Viagót, hol rendez egy-egy epizódot a produceri feladatok mellett. Nyilván az ő nevével könnyebb eladni a sorozatot, ám az oroszlánrészt ebben alkotótársa, Jemaine Clement vállalta, aki persze szintén feltűnik párszor Vladislav szerepében, amellett, hogy a sorozattá adaptálást neki köszönhetjük.

Az alkotók már a filmmel is remekül ráéreztek arra, hogy az agyonhasznált vámpírmítoszt csak megfelelő fekete humorral lehet élvezhetően a feje tetejére állítani, ehhez találóan passzintották hozzá a mockumentary műfaját. Ez azonban tipikusan az a humor, amely nem mindenkinél fog betalálni, nem minden rekeszizmot fog a megfelelő helyen felbirizgálni, hiszen kellően agyament, és biztosan akad olyan, akiknek egyáltalán nem viccesek a kissé idióta vámpírok. Clementéknek azonban nem is az a célja, hogy kompromisszumokra törekedjenek azzal, hogy mindenki által könnyen befogadható vámpírokat teremtsenek.

A Hétöznapi vámpírok spinoff, ám történetében egy-két epizódot leszámítva nagyon lazán kapcsolódik a filmváltozathoz. Nem is ez a lényeg itt, hiszen a felállás ugyanolyan pofonegyszerű, mint a film esetében. Ismét egy csapat vámpírt követ egy filmes stáb, akik betekintést nyújtanak abba, amire az angol cím utal: mit is csinálnak a sötétben. Főhőseink itt gyanúsan magyar nevű európai vámpírok, Nandor és Laszlo, valamint utóbbi nagyszájú felesége, Nadja; a sorozat pedig kiszélesíti vámpírügyi ismereteinket egy olyan új típusú lényre is, amelyről vámpírfilm még ugyan nem készült, mégis mindannyian jól ismerjük őket: velük él Colin Robinson, az energiavámpír. Neki nincsenek nagy szemfogai, nem ég el a napon, sőt, zsabó sem bongyorodik a nyakában, mégis pusztítóbb mindegyiknél: a jelentéktelen külsejű férfi abból nyeri erejét, hogy halálra untat embereket. Azzal a lendülettel ismét felhangozhat a vészharang: hogy lehet húsz részen keresztül érdekes egy olyan karakter, akinek a szövegelésétől tíz másodperc után bárki legszívesebben főbe lőné magát? Úgy, hogy az alkotók értik a dolgukat, és kihozzák a legtöbbet ebből a karakterből is. Velük él még egy másik telitalálat-karakter, Guillermo is, aki Nandor familiárisa, ami bár vámpírul elég jól hangzik, tulajdonképpen csak egy csicska, aki eltünteti a kiürült hullákat, felmossa a vért, és elintézi a vámpírok egyéb szennyesét is.

Bár az első évad kezdeténél úgy tűnt, lesz egy fő történetszál – Afanas báró érkezése, hogy legorombítsa az Újvilágot nem leigázó vámpírokat –, a sorozat hamar inkább a series típusú sorozatok felépítését követi, azaz minden rész egy külön kis lezárt történetet jelent, persze ezzel együtt egy-egy történetszál végignyúlik az egész évadon. A második évadban talán a legfontosabb ilyen Guillermo vámpírvadász vonala, de itt is inkább a helyzetkomikumokra épít a sorozat. A második évad amúgy már láthatóan nagyobb bizalmat kaphatott pénzügyi fronton is, látványosabban oldhatták meg a földöntúli jelenségek bemutatását, bár ez azon nem változtat, hogy továbbra is az a legviccesebb, amikor a vámpírok csak beszélgetnek. Vagy csak sokatmondóan belenéznek a kamerába. Ahogy az első évadban, itt is fergeteges cameókat kapunk – bár Haley Joel Osment is jó, Mark Hamill vámpírja felteszi a kérdést, hogy miért nem adott még eddig senki ennek az embernek agyament vámpírszerepeket? A dokumentumfilmes stábot továbbra is remekül illesztik be a történetbe, nem csak lustán követi kamerájuk a szereplőket, hanem egy sor találó megoldással érzékeltetik a nézővel – továbbra is zseniális, ahogy néha-néha véletlenül megtámadják őket a különböző éjszakai teremtmények – hogy milyen műfajt is néz.

A második évad, ha lehetséges, még az elsőnél is magasabb szinten pörög, és egyszerűen nem bír elfáradni. Nem is kell neki, hiszen az FX (nálunk az HBO GO-n nézhető) máris berendelte a harmadik évadot: az agyament, mégis végtelenül szerethető vámpírbanda visszatér. Kérdés, hogy valóban kifogyhatatlan-e Clementék zsenije, hiszen Nandorék története mellett We’re Wolves címen egy vérfarkasos spinoffot is terveznek. Egyelőre szerencsére egyáltalán nem tűnik úgy, hogy bármi elszívná a kreatív energiáikat, így továbbra is nagy élvezettel állíthatják a feje tetejére a poros vámpírmítoszt úgy, hogy közben visítva nevetünk rajta.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Hétköznapi vámpírok

Hétköznapi vámpírok

Színes vígjáték, horror, tévésorozat, 2019

Rendező:
Szereplők: , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

9

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat