Till Attila: Pánik Till Attila: Pánik

Tipikus, divatos, problémás

Till Attila: Pánik

ÉRTÉKELD A FILMET!
Pánik
Till Attila
2007

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A szerelmétől elhagyott, munkájában sikeres harmincas csaj; a virgonc, testi-lelki élményekre kiéhezett, egyedülálló ötvenes anya; a férfias szakmát gyakorló, de nemi érdeklődését titkoló húszas srác − az ezredforduló tipikus-divatos-problémás figurái, akikről tanulmányok, statisztikák, bestsellerek és közönségfilmek tucatjai igyekeznek érvényesebbnél érvényesebb diagnózisokat felállítani.

A Pánik éppen ilyen szereplőket próbál a szorongás közös motívumára fűzve egy történetben úgy felléptetni, hogy közben társadalmi, lelki nyavalyák és családi kapcsolatok természetrajzára is reflektálva vicces közönségfilm kerekedjen ki az egészből. A mutatvány bonyolult, a vállalkozás ambíciózus, az eredmény mégis felemás.

A történet a duókba rendeződő szereplők mentén bonyolódik, melyek megformáláshoz Till Attila a nagy nevek mellé néhány kevésbé ismert színészt is bevállalt: a harmincas Zsuzsit (Gubík Ági először filmen) már a Pánik klinika pácienseként ismerjük meg, ahol a katonás Berta (Schell Judit) multikulturális terápiákkal kezeli. Mindezzel párhuzamosan elevenedik meg Zsuzsi anyjának (Bánsági Ildikó) és annak barátnőjének (Egri Márta) egy plázából induló és szexboltban végződő shoppingoló napja; ez alatt a zakkant öccs (Valtz Péter) barátnőjével (Stefanovics Angéla) pisztolyt szerez, hogy elpusztítsa a kényszerképzete szerint anyjuk bőrébe bújt földönkívüli szörnyet. A felálláshoz tartozik még egy − a fentiekhez csak néhány véletlen találkozás révén kapcsolódó − meleg zsarupáros (Thuróczy Szabolcs és Kovács Lehel), és az ő drámai-vicces kínlódásuk egyikük coming out-jának kivitelezéséről.

Bár hol fokozottabb, hol mérsékeltebb eredetiségű szituációs és nyelvi poénok színezik a helyzeteket, a cselekményszövés sutaságát, helyenként dramaturgiai logikátlanságát és az egyes figurák sablonosságát nehéz feledni: a Zsuzsi köré rendeződő családi körhöz és konfliktusokhoz lazán kapcsolódik, mégis túlzottan hangsúlyos a rendőrsrácok problémázása; a jelenetek szeszélyes sorrendben, hol a múltban, hol a jelenben egy másik helyszínen, hol a szereplők képzeletében játszódnak; az egyes figurák zaklatottságához képest az öccs paranoiája és gyilkossági kísérlete komoly patológiai esetnek tűnik, mégis egy mexikói (?) kezelés reményével fordul happy endbe; a barátnő lányának (Ónodi Eszter) vérszegény, kidolgozatlan karaktere teljesen feleslegesnek tűnő oldalhajtás; a terapeuta figurája valójában egy karikatúra; főhősünk neurózisa inkább tűnik egyszerű szerelmi csalódásnak, ráadásul egyéni döntés − és nem a kezelés − következtében el is múlik. Ki itt a normális, és mi segít a betegeken?

Ha ilyen banánhéjakon meg-megcsúszik is a cselekmény, a váratlan megoldásokkal, trükkös átmenetekkel kísérletező operatőri munka végig vizuálisan pörgőssé teszi a filmet, melyben a látványtervezés trendi és a színészek is megbízhatóan hozzák a formájukat. Mindent összevetve bár kevésbé ütősebb, mint a Valami Amerika, és szabálytalanabb, mint a Csak szex és más semmi, Till Attila filmje bizonyára sokak új kedvenc magyar közönségfilmje lesz, annak ellenére, hogy magán hordozza az elsőfilmek gyermekbetegségének legtöbb tipikus tünetét.

 
Pánik

Pánik

Színes vígjáték, filmdráma, 94 perc, 2007

Rendező:
Szereplők: , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Friss film és sorozat