Sebastián Cordero: Europa Report Sebastián Cordero: Europa Report

Az élet utat tör

Sebastián Cordero: Europa Report

ÉRTÉKELD A FILMET!
Europa Report
Sebastián Cordero
2013

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Sebastián Cordero fű alatt, instant tempóban, nemzetközi stábbal, és alig valamennyi pénzből készült filmjének ereje tudományosan igazolható cselekményében rejlik: a 2061-ben magáncégek pénzéből a Jupiter holdjára küldött kutatócsoport ugyanis akár ténylegesen is elindulhat az élet nyomait keresni.

Will Smith visszataszító családi vállalkozásának keretén belül futtatja saját fiát az ember által elhagyott Földön. A leginkább stilisztának mondható Joseph Kosinski csupán csak ügyesen használ évtizedek óta porosodó sci-fi modulokat a Feledésben. Neill Blomkamp az év legkiábrándítóbb filmjében egypálcás álomgyári morálért adja el a lelkét. Mások pedig sorban bőrözik újra a klasszikusokat, csak azt nem tudni, hogy mégis miért. Idén nagyjából ez a tudományos-fantasztikus repertoár. Persze el lehet azon a jelenleg eleven tendencián szórakozni – ami talán még egy kicsit érdekes is – hogy a valaha szebb napokat élt sci-fi csökött kortárs vonulata milyen látványosan ábrándult ki az emberiségből. Hisz már Wall-E is önző és felelőtlen fajunk rohadéksága után takarított. Gondolatébresztő filmek ezek? Ha az ember fia a mozi parkolójában még képes visszaemlékezni rájuk, a válasz lehet még egy kőkemény talán is.

Kép az Europa Report című filmből

Közben pedig ez a galád, csúnya és rossz ember, aki e sajnálatosan egyívású filmuniverzumban rendre szétfejeli a földi ökoszisztémát, vizet talál a Jupiter egyik holdjának fagyott felszíne alatt. Mármint komolyan. Miközben tehát – lássuk az iróniát – a kortárs sci-fi ezeréves disztópia-formákra van ráfagyva, addig az általuk következetesen dögrovásra ítélt ember a való életben pontosan az e filmektől nagyon is távol álló tudomány segítségével találja meg a földönkívüli élet egy lehetséges forrását. A Jupiter holdjának élhetősége – illetve élhetővé tételének mikéntje – ugyan még a jövő zenéje, a felfedezés viszont már önmagában az utóbbi évszázad legfontosabb tudományos eseménye. A holdat Europának hívják, és amellett, hogy az űrtudósok jelenleg minden este hozzá imádkoznak, megihlette az év egyetlen igazi tudományos-fantasztikus filmjét is.

Kép az Europa Report című filmből

Sebastián Cordero fű alatt, instant tempóban, nemzetközi stábbal (benne a román Anamaria Marinca is), és alig valamennyi pénzből készült filmjének ereje pedig pontosan a tudományosan igazolható cselekményében rejlik. A 2061-ben magáncégek pénzéből Europára küldött kutatócsoport ugyanis akár ténylegesen is elindulhat az élet nyomait keresni. Cordero a NASA támogatásával és lektorálásával olyan kézzelfogható, dokumentumszerű kontextusba helyezi szereplőit, melyben a lassanként bekúszó misztérium és halál csupán csak rémisztő ornamentumként jelenik meg. Cordero csupán szemléltet – mintha nem is fikciót vezényelne. A súlytalanság tényleges hatásai, a kíméletlenül hosszú űrléttel kapcsolatos megannyi testközeli probléma és részlet, valamint – és ez az igazán lényeges – a küldetés végtelen komplexitásából eredő megannyi lehetséges veszélyhelyzet mind-mind tényszerűen prezentált.

Kép az Europa Report című filmből

Ez az életszagú, fantasztikumtól jócskán eltartott attitűd mégsem válik szárazzá. Cordero – és a forgatókönyvet jegyző Philip Gelatt – az atavisztikus, mindenre csendesen rátelepedő űr, és a benne elveszejtett miniatűr emberi lét filozófiailag könnyen túlterhelhető ellentétezését is képes távol tartani a metaforikus és transzcendens értelmezések elburjánzásától. Az Europa Report gondolatisága – finoman eltúlozva – nem a költővé vedlett forgatókönyvírók szabadverseiből ered, hanem abból a félelmetesen közeli, mégis láthatatlan tapasztalatösszességből, miszerint nem biztos, hogy egyedül vagyunk. Felcsendül ugyan egy részlet erejéig a Kék Duna keringő, azonban csupán tisztelettudó gesztusértékkel. Annak ellenére, hogy sokan valamiféle késztetést éreznek/érezhetnek a klasszikusok vég nélküli citálására, Cordero filmjének nem feltétlenül van egyéb köze Kubrick Űrodüsszeiájához. Az Europa Report közelebb áll az Androméda törzs által példázható kemény sci-fi vonulathoz. A cselekményét szervező frusztráció, tragédia, és rejtély éppen csak elbizonytalanítja merev földközeliségét, s e minimális differencia remekül képes felerősíteni zavarbaejtően paranoid és klausztrofób miliőjét.

Kép az Europa Report című filmből

Az Europa Report talált felvételekből építkező narratív diszkontinuitása ugyan nem feltétlenül indokolt, Cordero kirakós-játéka egy megerőltetően amorf első negyed után mégis építeni kezdi önmagát. Az időben és térben ide-oda kacsázó beállítások – beszélő fejek, archív anyagok, fedélzeti kamerák – azonban még így sem egyszerűsítik az élményt. A „találtság” következetesen tartott integritása – ami mellesleg igen ritka ebben a trendben – nem enged a könnyebbségnek. A szereplők is e forma rigorózus keretei miatt válnak kevésbé színessé, ami egyesek számára zavaró lehet.

Mikor pedig egyikük rávilágít arra, hogy az emberiség legnagyobb felfedezése mellett egy-két ember halála nem jelent semmit, nyilvánvalóvá válik az Europa Report igazi fegyverténye. Cordero filmje ugyanis egy olyan meghökkentően ambivalens közeget ábrázol, melyben a humánummal vegyes színtiszta racionalitás eredményei felülemelkedhetnek a veszteségen, és megérdemelten igazolhatnak horrorisztikus eseményeket és emberi tragédiákat.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Europa Report

Europa Report

Színes sci-fi, thriller, 90 perc, 2013

Rendező:
Szereplők: , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat