Andrew Stanton: WALL-E Andrew Stanton: WALL-E

Á-lomtalanítás

Andrew Stanton: WALL-E

ÉRTÉKELD A FILMET!
WALL·E
Andrew Stanton
2008

A Filmtett szerint: 10 10 1

10

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Klasszikus született. WALL-E színrelépése a számítógépes animáció és egyben a Pixar gyerekkorának végérvényes lezárulását jelenti, s a virtuális valóság új dimenzióit nyitja meg, melyben mesés stilizáció és élőszereplős (ál)dokumentumfelvételek alkotnak termékeny szintézist. A kis robot heroikus lomtalanítása és a film mulatságos, ám kiábrándító emberképe egyúttal leplezetlen leszámolás az amerikai álommal is.

A forgatókönyv a szó legnemesebb értelmében eredeti, hiszen egyszerre épít a tudományos-fantasztikus filmek hagyományaira és az animációs mozi-mesék magával ragadó, érzelmes dramaturgiájára. Stanton szállóigévé vált alapötletéhez – mi lenne, ha az emberek egy szép napon elpucolnának a Földről, ám az utolsó robot kikapcsolása elkerülné a figyelmüket? – hosszú évekig kereste a megfelelő megjelenítési formát. A Némó nyomában vízi világának elsöprő sikerű filmre vitelén felbuzdulva elérkezettnek látták az időt, hogy nekivágjanak egy nem mindennapi űrutazásnak. Az „operatőri munka” megkomponálásakor azonban a készítők éppen a hétköznapiság illúziójára törekedtek, igyekeztek minél több hibát, életlen snittet, hirtelen közelítést, kézikamerás hatást alkalmazni. Az élőszereplős archív felvételek tovább erősítik a realitás, a hitelesség érzetét. Zseniális fogás, hogy épp a film jelenének ember szereplői a leginkább stilizáltak, „elnagyoltak”.

Az elsődleges dramaturgiai bravúr azonban kétségkívül a párbeszédeket helyettesítő jelbeszéd és jelképesség. Az első félórában látszólag szinte semmi sem történik azon kívül, hogy megismerjük főhősünket, a lakatlan Föld megtisztításával megbízott robotok utolsó példányát, aki beleszeret az űrből érkező kutató-robotba. A körülményes bemutatkozáson túl is akadozik köztük a kommunikáció, de nincs is itt szükség szavakra, hiszen WALL-E és EVE kibontakozó kapcsolatát tökéletesen be tudják mutatni némafilmekre emlékeztető helyzetkomikummal és monotonnak tűnő géphangokkal. A múltidézés finom filmes utalások mellett WALL-E gyűjtési hóbortjában is materializálódik: rozsdálló otthonában a videokazettától a Rubik-kockáig és az öngyújtótól a poroltóig mindent begyűjtött. Ráadásul a főhős alakját a stúdió első, 1986-ban elkészült figurájából, a Pixar logójává avanzsált asztali lámpából és egy távcsőből gyúrták össze.

Paradox módon éppen korunk kultikus tárgyai és robotgépei tanítják a jövő robotját emberségre. Így válhat a csillagok közé evakuált, ötcsillagos wellness-anyahajón tengődő, az évszázados fogyasztástól hájpacnivá tunyult emberiség utolsó esélyévé. Amikor ugyanis szerelmi vallomásként át akarja nyújtani EVE-nek a gigantikus szemétkupacban összeguberált növénykét, a „nő” létére igen erőteljes robotban bekapcsol a küldetéstudat, s a menekülést jelentő élőlényt eljuttatja az Axiom nevű anyahajóra. WALL-E persze tűzön-vízen át követi szerelmét, alaposan megbolygatva a csipkerózsika-álmát alvó túlsúlyos emberiség kényelmes életét. A hajó kapitánya lassacskán ráébred a keserű valóságra: hiába talált rá EVE a megújult földi élet jelére, a 700 évvel korábban élt multi-vezér lefújta a visszatérési programot, s a gonosz AUTO nevű robotpilóta az elavult parancsnak engedelmeskedve minden eszközzel a felbecsülhetetlen értékű növény elpusztítására törekszik. WALL-E a hajóra érkezve barátokra lel, többek között a tisztaságmániás kis robot, M-O szegődik mellé, s az öntudatukra ébredő emberek a robotokkal karöltve lélegzetelállító kalandok során le tudják győzni az embertelenség terrorját. A hőseink között alakuló robot-románc pedig szintén tartogat meglepetéseket. A film talán legszebb jelenete kecses űr-táncuk – a táncoló lánctalpak pixel-pingvineket megszégyenítő iramot diktálnak.

Már csak azért is kult-gyanús a WALL-E, mert rendkívül stílusosan vesz búcsút a 20. századtól, halhatatlan sci-fiket és más emblematikus filmrészleteket megidézve, ám egy képkocka erejéig sem érezzük mindezt tolakodónak vagy kimódoltnak. Nyilvánvalóan szoros szálak fűzik a Star Wars robotjaihoz, vagy E.T.-hez (nem véletlen, hogy a szereplők hangjának megálmodása ez esetben is a legendás Ben Burtt nevével fémjelezhető), a 2001: Űrodüsszeiához (többek között híres zenéjének újrafelhasználásáért, amelyet legutóbb a Simpson-mozi aknázott ki ironizáló köntösben) vagy az Alien-sorozathoz (Sigourney Weaver hangja ennyiben is szimbolikus értékű). Számomra azonban érdekesebbek a Miyazaki Hayao-életművel kimutatható párhuzamok. A legszembetűnőbb hasonlóság a civilizációnk romjain kiviruló öko-szemlélet, a felelőtlen pusztítás utáni újrakezdésbe vetett töretlen hit. A Chihiro Szellemországban óriásbébije pedig feltehetően az Axiom gyomrában is otthonosan érezné magát, hiszen nagyjából annyira puffadt, mint a WALL-E optimistába forduló negatív utópiájának te(l)hetetlen figurái.

Ahogy a japán mester gyermeki perspektíva és felnőtt tartalom egységét tudta megvalósítani felsőfokon hagyományos technikák alkalmazásával, úgy a Pixar csapatának sikerült erre a magaslatra eljutnia a 3D-animáció terén. Mély áhítattal várom, milyen klasszikussal állnak elő legközelebb.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
WALL·E

WALL·E

Színes animációs film, vígjáték, családi, romantikus, 98 perc, 2008

Rendező:
Szereplők: , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

10

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Fekete Párduc 2

  Színes fantasy, képregényfilm, 161 perc, 2022

  Rendező: Ryan Coogler

 • Azt mondta

  Színes filmdráma, történelmi, 129 perc, 2022

  Rendező: Maria Schrader

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg

 • Vérapó

  Színes akciófilm, thriller, vígjáték, 101 perc, 2022

  Rendező: Tommy Wirkola

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Friss film és sorozat

 • Fekete Párduc 2

  Színes fantasy, képregényfilm, 161 perc, 2022

  Rendező: Ryan Coogler

 • Azt mondta

  Színes filmdráma, történelmi, 129 perc, 2022

  Rendező: Maria Schrader

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg

 • Vérapó

  Színes akciófilm, thriller, vígjáték, 101 perc, 2022

  Rendező: Tommy Wirkola