Kritika | Damjan Kozole: Polsestra / Féltestvérek Kritika | Damjan Kozole: Polsestra / Féltestvérek

Nyomasztó Balkán

Damjan Kozole: Polsestra / Féltestvérek

ÉRTÉKELD A FILMET!
Féltestvérek
Damjan Kozole
109

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Az idei Damjan Kozole-film, a Féltestvérek macedón-szerb-szlovén együttműködés eredménye. Balkáni összefogás. Ha úgy tetszik, posztjugoszláv film. A CineFesten nézhette meg a nagyérdemű. 

A rendezőnek nem a Féltestvérek az első nagyjátékfilmje. Ő készítette a Arany Medvére is jelölt Zöldhatárt (Rezervni deli), a Munka egyenlő szabadságot (Delo osvobaja), ami németül a többrétegű jelentéssel bíró Arbeit macht freinek lett fordítva. De ő rendezte a Szlovén lány (Slovenka), vagy a Nightlife (Nocno zivljenje) című, koprodukcióban készült filmeket is. Kozole művészi kézjegye könnyen észrevehető. Témaválasztásai, képi világa, a drámaiságban megbúvó fanyar humor és persze a szlovén környezet könnyen felismerhetővé teszik a rendezőt. De filmjeit Peter Musevski szerepeltetése is összeköti. Habár Kozole nem állítja feltétlenül előtérbe a színészét, Musevski szerepei hangsúlyos részei a filmjeinek. Valószínűleg ő hozza be a képbe a rendező alteregóját, de az biztos, hogy sokszor az ő karaktere képviseli ezeknek a filmeknek egy fontos, de mégis kissé háttérbe szoruló nézőpontját. Gondolok itt arra, hogy a rendezői fókuszban többször is inkább nők állnak. A színész pedig ilyenkor nem mást képvisel, mint e női sorsok vonatkozásában fontos karaktert, a férjet, illetve az apát.

A színész a Féltestvérekben is a nők közötti összekötő kapocsként funkcionáló férfit játssza. És bár a film a nők egymáshoz viszonyulását helyezi előtérbe, végig jelen van az is, hogy ezek a nők a férfihoz fűződő viszonyuk által lettek ilyenek. Elvégre a történet egyik lényeges eleme, hogy ezek a nők igazándiból nem ismerik egymást. Féltestvérek. Kozole pont azt igyekszik megfigyelni, hogy az egykoron elvált férfi első és második házasságából származó lánya hogyan tud összeszokni egy mindkettejüknek nehéz életperiódusban, a férfi ljubjanai lakásában összezárva. De hangsúlyozom, a férfi végig megmarad háttérfigurának. A rendező a női karakterek megrajzolására koncentrál inkább ténylegesen, az apát/férjet inkább meghagyja ködös szereplőnek.

A két fiatal nő nemcsak hogy nagyon eltérő karakter, de mindkettő magának való figuraként jelenik meg. Ezt már azzal is jelzi a rendező, hogy különböző kulturális közegből származóaknak festi le őket. A szlovén feleségtől származó idősebb lányt, a depresszív Irinát Urša Menar alakítja, mellesleg ő a film egyik társ-forgatókönyvírója is; a fiatalabb nőt, az apa albán származású második feleségétől való vad Arditát pedig az a Labina Mitevska játssza, aki a filmnek a producere is egyben. Már ez is utal arra, hogy Kozole az alkotás szempontjából nagyon is érintett munkatársakkal dolgozott együtt, mint ahogy az is látható a filmből, hogy az Irinát hozó Menar nem annyira képzett színész. Míg a többiek azok. Ez ad is egy plusz elidegenítettséget a karakterének, ami máshol hátrányt okozna, de a Kozole által megteremtett miliőnek jót tesz. Főleg, hogy ha a néző elfogadja, hogy egy steril ábrázolásmóddal kell megbarátkoznia.

A környezet ugyanis kong az ürességtől. Nincs élénk képi világ. Nincs zene. A szereplők közti párbeszédek csak úgy sugározzák az idegenséget. Nem csak a két fiatal nő között, hanem a nők között általában: nem tűnnek fel barátnők a színen, nincs ábrázolva bensőséges kapcsolat. A fodrászüzletben dolgozó és éppen válófélben lévő Irinának sem a vevőkkel, sem a munkatársaival nincs igazándiból mélyebb kapcsolata. Míg az egyetemi évei előtt álló Arditának pedig inkább ellenségei vannak, akikre kést ránt, ha elborul az agya. Kiemelt szerepet kap az anya-lánya viszony is a Féltestvérekben, illetve az, hogy ezek a személyiségjegyek nem véletlenül alakultak így ki a lányokban. Röviden, a lányok viszonya elég bonyolult az anyjukkal. De védekezésképpen azért az apjukkal is tartják a távolságot. Kettejük viszonya pedig ebben a kényszerű együttélésben annyira kínos, hogy sokszor nevetséges. Ez a film egyik lényeges vonása.

A környezet egy lakótelepi garzon. Illetve annak dohányzó tere, az erkély. A jelenetek egy része ott lett felvéve. A szomszédból a matrac melletti fűtőtest csövein átszüremlő hangok pedig igazi blokkház életképeit teszik elevenné, ez is a fanyar humor egyik forrása. Akárcsak a lányok nyugtatószedése, vagy a párbeszédek ridegsége. Persze ebből a kényszerből a humoron kívül más rétegek is megelevenednek. A két nő múltjába is visszatekintünk, közös gyökereiket is keressük a film nézése közben, és persze a szituációból adódik, hogy ez hosszan nem bírható, valaminek történnie kell. Így a válófélben lévő férj is kap némi drámai szerepet. De ő is úgy van történetbe komponálva, hogy jelenléte egyszerre ijesztő és nevetséges is lehet. Igazából emiatt az elegy miatt is érdekes ez a film. No és persze a homevideósan fényképezett környezet miatt.

Aki szereti a román újhullám miliőjét, annak bizonyára a Féltestvérek nem lesz teljesen idegen. A néző vagy összeszokik vele, vagy teljesen elutasítja. Én magamon az előbbit tapasztaltam. Vontatottságával együtt hatással volt rám, megszerettem.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Féltestvérek

Féltestvérek

Színes filmdráma, 105 perc, 109

Rendező:
Szereplők: , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Fekete telefon

  Színes horror, thriller, 103 perc, 2021

  Rendező: Scott Derrickson

 • Thor: Szerelem és mennydörgés

  Színes akciófilm, fantasy, képregényfilm, 125 perc, 2022

  Rendező: Taika Waititi

 • A gyilkos járat

  Színes akciófilm, 124 perc, 2022

  Rendező: David Leitch

 • Fenevad

  Színes akciófilm, kalandfilm, thriller, 93 perc, 2022

  Rendező: Baltasar Kormákur

 • La croisade

  Színes sci-fi, vígjáték, 67 perc, 2021

  Rendező: Louis Garrel

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat

 • Fekete telefon

  Színes horror, thriller, 103 perc, 2021

  Rendező: Scott Derrickson

 • Thor: Szerelem és mennydörgés

  Színes akciófilm, fantasy, képregényfilm, 125 perc, 2022

  Rendező: Taika Waititi

 • A gyilkos járat

  Színes akciófilm, 124 perc, 2022

  Rendező: David Leitch

 • Fenevad

  Színes akciófilm, kalandfilm, thriller, 93 perc, 2022

  Rendező: Baltasar Kormákur

 • La croisade

  Színes sci-fi, vígjáték, 67 perc, 2021

  Rendező: Louis Garrel