Kritika | Rob Marshall: Chicago, 2002 Kritika | Rob Marshall: Chicago, 2002

Minden sikeres nő mögött fekszik egy meggyilkolt férfi

Rob Marshall: Chicago, 2002

ÉRTÉKELD A FILMET!
Chicago
Rob Marshall
2002

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

13 Oscar-jelölés, ebből hat elnyert díj, köztük a legjobb filmnek járó szobor – bár a hollywoodi musicalek aranykorában teljesen megszokott volt az ilyen tarolás, a Chicago ezt a bravúrt évtizedekkel a műfaj leáldozása után hajtotta végre, egy évvel azt követően, hogy a Moulin Rouge az összes jelentős kategóriában lemaradt a legfontosabb filmes elismerésről. Rob Marshall adaptációja ugyan felkerült párszor a meg nem érdemelten Oscar-nyertes filmeket felsoroló listákra, a Chicago két évtized távlatából is előkelő helyet foglal el az 21. század egy kezünkön megszámlálható kiemelkedő stúdiómusicaljei között. 

A 75. Oscar-ceremóniára rávetült az iraki háború árnyéka: miközben a szervezők minden erejükkel azon voltak, hogy megakadályozzák a Bush-adminisztráció elleni kirohanásokat, a díjátadó köszönőbeszédei tele voltak a béke fontosságát hangsúlyozó és az aktuális helyzetet elítélő, óvatos vagy nyílt kiállásokkal – mind közül a legemlékezetesebb Michael Moore egyszerre ünnepelt és kifütyült beszéde a Kóla, puska, sültkrumpliért (Bowling for Columbine) kapott legjobb dokumentumfilmnek járó díj átvételekort. Ebben a nemzetközi konfliktustól terhelt, nyomasztó évben a legjobb film címért versengő holokausztdráma (Roman Polanski: A zongorista / The Pianist), bandaháborús bevándorlósztori (Martin Scorsese: New York bandái / Gangs of New York), nagyszabású háborús fantasy (Peter Jackson: A Gyűrűk Ura: A két torony / The Lord of the Rings: The Two Towers) és generációkon átívelő szociodráma (Stephen Daldry: Az órák / The Hours) helyett a dzsesszérában játszódó, dögös és eszképista musical nyerte a díjat és még öt másik Oscart (Catherine Zeta-Jones a legjobb mellékszereplő díját, a legjobb látványtervezés, a legjobb jelmez, a legjobb hang és a legjobb vágás díját). Bár a Miramax filmjéről van szó, melynek társalapítója az ekkor még elképesztően hatékony Oscar-lobbijáról ismert Harvey Weinstein, nem a produceré az érdem; őt ugyanis a kampányidőszakban az kötötte le, hogy díjat szerezzen a (szintén Miramax által gyártott) New York bandáinak és legfőképp Martin Scorsesének, ám ezen fáradozásai hiábavalónak bizonyultak.

Kép a Chicago című musicalből

Az ezredforduló elején és egy ilyen háborús hangulatú mezőnyben a Chicago valóban könnyed műnek hat, pedig maga a színpadi musical pont szokatlan cinizmusa és brechti elidegenítő elemei miatt nem tudta elnyerni a nagyközönség tetszését az 1975-ös ősbemutató idején. A musicaltörténelem egyik legmeghatározóbb figurája, a direktor-koreográfus Bob Fosse rendezésében színpadra állított, John Kander és Fred Ebb által szerzett darab az 1996-os revival idejére érett be és azóta a Broadway leghosszabban futó amerikai musicaljévé vált. Fosse, aki a Kabaré (Cabaret, 1972) és a Mindhalálig zene (All That Jazz, 1979) megrendezésével Hollywoodban is letette alkotói kéznyomát, a Chicagóból is szeretett volna filmet készíteni, ám az adaptálás nehézségei miatt lemondott róla. Végül a szintén színházi rendező-koreográfusból filmessé váló Rob Marshall készítette el a Chicago-filmet, de a musical védjegyének számító dzsesszes és erotikus táncstílust megalkotó Fosse öröksége egyértelműen tetten érhető a filmen. 

Kép a Chicago című musicalből

Ahhoz is vissza kell mennünk az eredeti darabig, hogy választ kapjunk a kérdésre, miért kellett évtizedekig várni a Chicago megfilmesítésére. A megtörtént gyilkossági ügyek által inspirált 1926-os színdarab zenés változatát hasonló koncepcióra építette fel Kander és Ebb, mint első sikermusicaljüket, a Kabarét. Vagyis a dalbetétek nem a hétköznapokban, hanem a színdarabon belül is színpadon játszódnak. Az előadás narrátora által felvezetett dalok a varieté elődjét, a vaudevill-számokat idézik, ugyanakkor dramaturgiai funkcióval is rendelkeznek és nem különülnek el teljesen a történettől. A kifejezetten színpadra álmodott koncepció jelentette a legnagyobb kihívást a filmre adaptálásban, amit Rob Marshall egy ügyes csavarral oldott meg: az ő verziójában a zenés jelenetek a főszereplő Roxie Hart fejében játszódnak. Az új megoldás azért sem érződik erőltetettnek, mert a hazug szeretőjét a nyitószám alatt a meggyilkoló Roxie legnagyobb álma, hogy revüénekes legyen, így egyáltalán nem meglepő, hogy színpadias fantáziával rendelkezik.

Maga az ötlet még önmagában nem lenne elég, de Marshall a színpadi rendezői és táncos tapasztalatait magabiztos rendezői attitűddel párosítva tálalja. Már a párhuzamos montázsra épülő nyitójelenet – ami egyszerre mutatja be a gyilkossági helyszínről érkezve színpadra lévő Velmát és a szerelmi afférját élvező Roxie-t – remekül ötvözi a filmes megoldásokat a színpadias elemekkel: Marshall ritmusra vágja egymásra a színpadon vonagló tánckar és a hálószobai szexjelenet jellegzetes mozdulatait. Egy musicalt gyorsan ki lehet véreztetni statikus vagy agyonvagdosott rendezéssel, de Marshall minden zenés jelenetnél hagyja érvényesülni a koreográfiát, miközben dinamikus vágóképekkel dolgozik. 

Kép a Chicago című musicalből

A nagysikerű színpadi musicalek filmváltozatai gyakran a castingon buknak el. Visszatérő hiba a csekély énektudású filmszínészek alkalmazása (szegény Russell Crowe sose mossa le magáról A nyomorultakat), de az aranytorkú színházi színészek sem jelentenek garanciát a sikerre – erre jó példa a 2005-ös Rent, amiben a lázadó fiatal szerepből már láthatóan kiöregedett eredeti szereplőgárda tér vissza. A Chicago szereposztása ezzel szemben telitalálat: a népszerűségük csúcsán lévő Renée Zellweger és Catherine Zeta-Jones igazi nagybetűs sztárokként brillíroznak a szerepükben színészileg és zeneileg is. Queen Latifah Morton mamaként, John C. Reilly a celofánember Amosként ragadják magukhoz a reflektorfényt egy-egy szólódal erejéig, Richard Gere számára pedig igazi jutalomjáték a minden hájjal megkent pénzéhes ügyvéd szerepe – az ő esetében a csekély énektudást is elnézzük, még illik is a karakterhez. 

Kép a Chicago című musicalből

A Chicago nemcsak az elkötelezett musicalrajongók igényeit elégíti ki, tökéletes kapudrog a zenés filmektől ódzkodó embereknek, mivel zeneileg és történetében is nagyon távol áll a 40-es és 50-es évek idilli musicaljeitől; éppen az elidegenítő színpadias elemei teszik befogadhatóbba azok számára, akiket nagyon idegesít, ha a szereplők valós helyzetekben fakadnak dalra. A hagyományos musicalekkel ellentétben nem egy felemelő családi- vagy romantikus sztori, hanem maró társadalomkritika, ami gúnyt űz a showbusinessből, a gyilkosokból celebeket csináló médiából, a korrupt intézményekből és a sztárügyvédek ügyeskedése által irányított amerikai igazságszolgáltatásból is. Örökérvényű szatíra, de nem véletlenül él az emberek emlékezetében glamúros közönségfilmként: hasonló témákat jóval nagyobb súllyal dolgoztak fel olyan filmklasszikusok, mint a Hálózat (Network, 1976), a Született gyilkosok (Natural Born Killers, 1994) vagy a Majd megdöglik érte (To Die For, 1995), de még a Kabaré is sokkal lehangolóbb képet fest az emberiségről és a revüénekesek sorsáról. Bár az alapmű sok lehetőséget kínál a modernizálásra – még egy feminista értelmezést sem lehetetlen ráaggatni –, Marshall a minimális narratív eltéréseket leszámítva a teljesen szöveghű, áthallások nélküli adaptáció mellett döntött, amire lehet kihagyott ziccerként, de a kortalanság biztosításaként is tekinteni. 

Kép a Chicago című musicalből

Arra, hogy az utóbbi pár évtizedben milyen ritkaságszámba megy egy ilyen sikeresen megfilmesített Broadway-musical, Marshall karrierje is kitűnő példa: az erős játékfilmes rendezői debütálása óta két hasonló próbálkozásba, a Kilenc (Nine, 2009) és a Vadregény (Into the Woods, 2014) adaptációjába is beletört a bicskája. De nemcsak Marshall pályafutása a be nem váltott hollywoodi ígéret, a Chicago [a bemutató idejéből származó kritikánk ide kattintva olvasható] diadalmenete sem hozta el a filmmusicalek újbóli felfutását. Pedig nemcsak kritikai- és Oscar-sikert ért el: 306,8 milliós globális bevételével a műfaj csúcstartója volt a 2008-as Mamma Mia érkezéséig. Megnyitotta az utat kultikus színpadi musicalek filmváltozatai előtt, ám ezek többnyire vagy kifejezetten rosszul sikerültek, vagy hamar feledésbe merültek. Bár hatását, népszerűségét és műfajújító erejét tekintve a legjobb film Oscar-díját bezsebelni nem tudó Moulin Rouge az ezredforduló meghatározó musicalje, a Chicago is egyike a műfaj legjobbjainak.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Chicago

Chicago

Színes és fekete-fehér bűnügyi, filmdráma, musical, 113 perc, 2002

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Nyolc hegy

  Színes filmdráma, 147 perc, 2022

  Rendező: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

 • Volt egyszer egy nyár

  Színes filmdráma, 102 perc, 2022

  Rendező: Charlotte Wells

 • Spre nord

  Színes filmdráma, thriller, 122 perc, 2022

  Rendező: Mihai Mincan

 • 65

  Színes sci-fi, thriller, 93 perc, 2023

  Rendező: Scott Beck, Bryan Woods

 • Sikoly VI.

  Színes horror, thriller, 123 perc, 2023

  Rendező: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

 • Shazam! Az istenek haragja

  Színes akciófilm, kalandfilm, képregényfilm, sci-fi, 130 perc, 2023

  Rendező: David F. Sandberg

Szavazó

Melyik a kedvenc streamingszolgáltatásod?

Szavazó

Melyik a kedvenc streamingszolgáltatásod?

Friss film és sorozat

 • Nyolc hegy

  Színes filmdráma, 147 perc, 2022

  Rendező: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

 • Volt egyszer egy nyár

  Színes filmdráma, 102 perc, 2022

  Rendező: Charlotte Wells

 • Spre nord

  Színes filmdráma, thriller, 122 perc, 2022

  Rendező: Mihai Mincan

 • 65

  Színes sci-fi, thriller, 93 perc, 2023

  Rendező: Scott Beck, Bryan Woods

 • Sikoly VI.

  Színes horror, thriller, 123 perc, 2023

  Rendező: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

 • Shazam! Az istenek haragja

  Színes akciófilm, kalandfilm, képregényfilm, sci-fi, 130 perc, 2023

  Rendező: David F. Sandberg