Baz Luhrmann: Moulin Rouge! Baz Luhrmann: Moulin Rouge!

Showtime

Baz Luhrmann: Moulin Rouge!

ÉRTÉKELD A FILMET!
Moulin Rouge!
Baz Luhrmann
2001

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 5

5

Szerinted?

0

No business like showbusiness – tartja a mondás, valamint az ausztrál direktor, Baz Luhrmann, mint arra Moulin Rouge! c. musicaljével immár három mozira duzzadt filmes karrierje a legfőbb bizonyíték. Merüljön bár bele rendezéseivel a táncversenyek világába (Kötelező táncok), Shakespeare “neoreneszánszába” (Rómeó és Júlia) esetleg a századforduló Párizsába (Moulin Rouge!), vágya, hogy a nézőt igazi showmanként elvarázsolja, vitathatatlan. Luhrmann a film Versace-je: pompázatos, provokatív, csiricsáré, szélsőségesen emocionális, szenvedélyes, szexis, pazar.

Filmjeivel, elmondása szerint, a „vörös függöny” stílust képviseli – színházrendezői múltját le sem tagadhatná: igazi „filmszínházat” varázsol a vászonra, teátrális mozijai nagyjelenetekkel, szélsőséges érzelmekkel telítettek. A színházi világot évek óta bűvöletében tartó kérdés foglalkoztatja őt is, miként lehet a mára már könyvszagúvá vált klasszikus művekbe, elfeledett műfajokba új életet lehelni, közelebb hozni azokat a posztmodern kor nézőihez. A Kötelező táncok ujjgyakorlata után a Rómeó és Júlia már ezen dilemma példázata; Shakespeare reneszánsz drámája az acid partyk, a disco drogok, a bandaháborúk korában játszódik, míg a Moulin Rouge! az ifjabbik Alexandre Dumas A kaméliás hölgy c. történetét felhasználva a századforduló Párizsába vezet el, ahol a bohémek és a kurtizánok David Bowie és Madonna slágereket énekelgetve próbálják meghódítani a közönséget.

A Moulin Rouge! tüdőbeteg prostituáltjának és szerelmének édesbús története váz csupán, apropó egy pazar látványvilág megteremtéséhez, és egy filmes zsáner, a musical leporolásához, melyet a közönség – Shakespeare reneszánsz nyelvezetéhez hasonlóan – már száműzni látszott a múzeumokba. Amióta a ’70-es évekkel beköszöntött a rockoperák kora, a néző mintha megfeledkezett volna a zenés filmek gyökereiről, ezért is hat az újdonság erejével az, ami a „régi nóta” felelevenítése csupán. A jól ismert slágerek felcsendülése (csak a kedvenceimet megemlítve: Patty LaBelle-től a Lady Marmalade, egy szenzációs tangó-jelentben a Police-tól a Roxane, vagy a Queentől a Show Must Go On), a musical hőskorában bevett szokás volt, a közönségét nem terhelhette meg az alkotógárda ismeretlen dalokkal, ezért a rádióban már slágerré vált nóták szólaltak meg a filmekben is.

Luhrmann nem elégszik meg azonban a klasszikus stíl feltámasztásával, újra is értelmezi azt. A számok egymásba folynak, nem egyszer csak egy-egy sor, dallamfoszlány hangzik fel belőlük, mint ahogyan a régi filmekre, musicalekre történő képi utalások is egy-egy kocka erejéig villannak be (néhány idézetet kiragadva: Georges Méliés Utazás a Holdba c. 1902-es filmjének holdja süt a szerelmesekre, Satin imázsát a Kék angyal és a Gilda képsorai inspirálták, a lokál atmoszférájából a Kabaré képsorai köszönnek vissza). Az eklektikus, időtől és tértől elrugaszkodott audio-vizuális idézetek amellett, hogy a film díszítőelemei, stílusának megteremtői, folytonosságot hoznak létre a századforduló Párizsa és a modern kor között, a mozi két alapmotívumának, a Christianban (Ewan McGregor) és Satinben (Nicole Kidman) testet öltött múzsáknak, a Művészetnek és Szerelemnek örök voltát hirdetik.

A két főszereplő közül McGregor a jobb. Jó költőnek, szerelmesnek, szerelmes költőnek, táncosnak, színésznek, táncos színésznek és nem utolsósorban énekesnek. Kidman táncosnak meglehetősen gyengécske, darabos, merev, szinte kilóg a hajlékony, könnyed mozgású szereplők közül… Amit azonban az első fél óra szerencsétlenkedései után művel, mindent feledtet: meseszép és tehetséges, hiteles és felkavaró. A többiek, Jim Broadbent Harold Zidler szerepében, a Toulouse-Lautrecet alakító John Leguizamo, valamint kedvencem, a lengyel Jacek Koman, a higanytestű Argentin macho megformálásában csodásak, igazi színházi kompániát alkotnak, a Moulin Rouge időtlen társulatát, ahol az öltöztetőtől a segédszínészig mindenki tudja, hogy bármi történjék, a shownak folytatódnia kell.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Moulin Rouge!

Moulin Rouge!

Színes és fekete-fehér filmdráma, musical, romantikus, 127 perc, 2001

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

5

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat