Laurent Tuel: Le premier cercle / A belső kör Laurent Tuel: Le premier cercle / A belső kör

Örmény és szerelem

Laurent Tuel: Le premier cercle / A belső kör

ÉRTÉKELD A FILMET!
A belső kör
Laurent Tuel
2009

A Filmtett szerint: 5 10 1

5

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Laurent Tuel legújabb alkotása, A belső kör hol krimiként, hol thrillerként van eladva. Pedig a melodráma, mint műfaji megjelölés, jobban illene rá, hiszen attól függetlenül, hogy gengszterek ügyködnek mindenféle lopásokban és gyilkosságokban, egy fiú és egy lány drámai szerelmét követjük nyomon az elkerülhetetlen unhappyend-ig, ahol hollywoodi mintára mégis felcsillan a remény halovány sugara.

A Malakian-klán hol menő sportautót lop, hol szobrokat és festményeket tulajdonít el egy vízparti kúriából, hol pedig repülőgépet foszt ki. A klán ősei a törökországi örmény mészárlás elől menekültek Franciaországba, és a rendes-dolgos hétköznapok helyett inkább a fosztogatást választották. A klán feje a gyilkolástól sem visszariadó keresztapa archetípusa, Milo (Jean Reno), akinek reménybeli utódja széplelkű és széparcú fia, Anton (Gaspard Ulliel). És a konfliktus máris adott: mi van akkor, ha a gengszter fiának foga mégsem fűlik annyira a gengszterkedéshez, és inkább fogja magát, és beleszeret a nagymama talpát napi rendszerességgel masszírozó nővérkébe, a szomorú szemű Elodie-ba (Vahina Giocante). A titkos viszony sokáig nem marad titkos, Milo hamar rá is jön a turpisságra, és féltésből vagy féltékenységből csíráiban próbálja meg elfojtani az Anton és Elodie között bimbózó szerelmet. Anton az atyai örökség elől végül egészen Olaszországig menekül, de mint tudjuk, a végzet attól végzet, hogy nem lehet megúszni – még egy olaszországi kisvárosban sem.

Kép A belső kör / Le premier cercle című filmből

A belső kör egy kicsit olyan, mintha megpróbálták volna összeturmixolni a A Keresztapát a Rómeó és Júliával. Előbbi alkotásból ismerős lehet a banda erőskezű főnöke és annak elvágyódó fia, és mintha az olasz városka is egyenesen Coppola filmjeit idézné, ahol a sötét múlt, minden idill ellenére, előbb-utóbb előnyomakodik: csodák csodájára megjelenik valaki a francia vidékről (itt egy régi barát), hogy kiiktassa a veszélyforrást, azaz megölje Elodie-t. A Rómeó és Júlia-történetre hajaz a reménytelen szerelem, csak itt nem két ellenségeskedő család feszül egymásnak, hanem két összeegyeztethetetlen világ: a gengszterlét és a rendes-dolgos hétköznapok. Anton választás elé kerül, ám végül a sors dönt helyette.

Kép A belső kör / Le premier cercle című filmből

Mindezeket tekintve akár egy remek film is kikerekedhetett volna rendezőnk kezei közül – de nem ez történt. Annyi a szereplő ugyanis, hogy még a három legfontosabb is elvész közöttük. A felállásba bezavar az emlegetett nagymama, a jó barát, a rendőr, és Anton halott testvérének szelleme is, de a sor itt nem áll meg. Akad még számos klántag és rendőrtiszt, és a végén egy akkora szereplőgárda áll előttünk teljes felszerelésben, hogy csak kapkodjuk a fejünket, és nem tudjuk, ki kicsoda, és hogy milyen mozgatórugók dolgoznak a háttérben. A nagymama már alig tudja használni a lábát, Milo még mindig másik fia elvesztése felett busong, Anton pedig épp a családját csalja meg. 95 percben nehéz kifejteni ennyi személyes tragédiát. Az idő rövidsége miatt nem derül ki, hogy mit takar a sötét múlt, pontosan hogyan halt meg Anton testvére, a rendőr miért megszállottja az ügynek, miért nem dolgozik már Párizsban, mi van Anton anyjával, és miért néz ilyen szomorúan Elodie. De nemcsak a múltban vannak tisztázatlan dolgok, hanem a film jelenében is, sok fordulópont például tökéletesen értelmetlen. A belső kör sajnos túl sokat markolt és keveset fogott, a pelyva közül alig-alig látszik ki a tiszta búza (ilyenek például Reno egy-két villanása, vagy a szerelmespár romantikus pillanatai).

Kép A belső kör / Le premier cercle című filmből

A film tehát számos konfliktus- és problémacsírát rejt magában, de a másik fiú halálát leszámítva egyiket sem fejti ki, és még ez a régi csontváz is csak féllábbal lóg ki a szekrényből. Így nagyon lyukacsos maradt a film szövete, a lyukak mögött pedig üresség tátong. A karakterek többnyire sablonosak, nem különbek az ehhez társuló alakítások sem, amelyek olykor a következetlenség mezejére is kimerészkednek. A színészek láthatóan hadilábon álltak a hiányos motivációk miatt, a következetlenség a forgatókönyvet sem kerülte el: az epizódok fölöslegesek, a fordulatok pedig nincsenek eléggé megtámogatva vagy megindokolva, és így az egész film légüres térben inog. A belső kör egy történet vége: a rendőrség és a Malakian-klán harca már évek óta húzódik, és a szerelem is rég érlelődik. A kezdetekről és a miértekről, azaz az igazán érdekes dolgokról nem szól Tuel filmje. És ezen a drámai, ám sokszor tolakodó zene sem tud segíteni.

Kép A belső kör / Le premier cercle című filmből

A belső kör zsánerfilm: keveri a krimit a melodrámával, de a műfaji elvárásokból kevésnek sikerül megfelelnie, pedig a potenciál végig ott bújkál a képkockák között. A krimi és a melodráma ugyan jól megférnek egy filmen belül, és az ősi, sokszor feldolgozott történetmodellek felelevenítésével sincs semmi baj, de Tuel a nagy turmixolás közepette elfelejtette használni a fedőt, és így a lényeges elemek kirepültek a turmixgépből – minden, ami ízletessé tehette volna a végeredményt.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
A belső kör

A belső kör

Színes thriller, krimi, 95 perc, 2009

Rendező:
Szereplők: , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

5

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat