Kritika | Krzysztof Zanussi: Eter / Éter Kritika | Krzysztof Zanussi: Eter / Éter

Kis dózisban gyógyít, nagy dózisban halálos

Krzysztof Zanussi: Eter / Éter

ÉRTÉKELD A FILMET!
Éter
Krzysztof Zanussi
2019

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A részben magyar koprodukcióban készült Éterben Krzysztof Zanussi látványos fausti történetet épít fel az első világháború küszöbén álló Monarchiában.

Vérbeli szerzői rendezőként a lengyel Krzysztof Zanussi az életműve nagy részében hasonló kérdéseket vizsgál: hősei gyakran az élet értelmét keresik a természettudományos és a vallásos világkép között megrekedve. Az egzisztencialista önkeresés az Illumináció, az Imperatív vagy Az élet, mint nemi úton terjedő halálos betegség értelmiségi főszereplőit egyaránt jellemzi, amely során a különböző nézetek megmérettetnek, a hősök megítéltetnek. Kissé más irányból közelíti meg a kérdést a Védőszínek, amelyben egy nyári táborban a fiatal és a tapasztalt bölcsészkolléga összecsapásában az idealizmus és az opportunizmus feszül egymásnak. A mester-tanítvány viszonyt mefisztói-fausti viszonnyal kombináló film még a morális nyugtalanság mozijának égisze alatt készült, amihez valamiféleképpen a két fenti narratívát kombináló Éter is visszanyúlik, hogy aztán az aktuális szociálpolitikai helyzet helyett az egyetemes európai kultúra állapotáról tegyen állításokat.

Az Éter egy remekül megválasztott központi szimbólum körül forog: mint a filmben el is hangzik, egy olyan anyagról van szó, ami kitölti a világegyetemet, mégis túl keveset tudunk róla – olyan „kvintesszencia”, ami egyszerre páratlan lehetőség és veszélyes fegyver. A film orvos főhőse (Jacek Poniedzialek) az éterrel kísérletezik, azonban egy halálos baleset következtében a kivégzés küszöbére kerül – hogy aztán megköttessen a fausti alku, és a továbbiakban az egyre veszélyesebb és tisztességtelenebb üzelmeit is mindig megússza. Az Éter a prológus után egy, a Monarchia határán fekvő erődben játszódik, ahol a doktor katonaorvosként viszonylag láthatatlanul és szabadon dolgozhat, azonban a névtelen, elegáns úr (László Zsolt) újra és újra jelzi a megállapodásukat.

Zanussi bevallottan Faust-parafrázist készített, de az Éter emellett egy másik emblematikus európai történetet, a Frankensteint is megidézi. A doktor ugyanis Frankensteinhez hasonlóan az emberi élet és halál határait vizsgálja, a test és a lélek elválasztásával kísérletezik, bevetve a hipnózist, elektrosokkot, étert és egyéb anyagokat. Mindez megbotránkoztatja fiatal és naiv segítőjét, aki a doktor tisztán racionális és célelvű gondolkodásmódjával szemben a vallásosságban gyökerező, romlatlan nézeteket képviseli. Ugyanakkor a fiatal Taras is fausti figura, hiszen míg az orvos az ördöghöz, ő az orvoshoz láncolja magát, és míg az orvos vágya, hogy uralkodhasson, Tarast tipikus fausti tudásvágy szállja meg. Ki hogyan gazdálkodhat a sors kínálta lehetőségekkel az összeomlás felé menetelő Monarchiában? Az Éter végére kettejük sorsa elválik egymástól, Zanussi pedig szokatlanul direkt katolikus kinyilatkoztatással zárja a történetüket (ami a Fausttól nem, a rendező korábbi filmjeitől viszont idegen).

Ugyanakkor ez a fausti történet meglepően bújtatott az Éter nagy részében, méghozzá egy szerkezeti játéknak köszönhetően: a film ugyanis két egyenlőtlen részre oszlik, és míg az első A nyilvános történet címet viseli, ezt mintegy epilógusként követi A titkos történet. Ez aztán egyértelművé teszi az első részben még csak sejthető mefisztói beavatkozásokat (és több játékidőt enged László Zsoltnak is). Ahogy a legtöbb Zanussi-film, az Éter is sok világnézeti vitának ad teret, elsősorban a tudományos kutatás világjobbító szándékát illetően, amit egyébként maga az orvos önzése és hatalomvágya cáfol meg. Ugyanakkor az Éter a technikai fejlődést általános értelemben is vizsgálja, miközben az első világháborút megelőző baljós, fojtott hangulat a küszöbön álló világégést és vele együtt az egész eljövendő gyötrelmes huszadik-huszonegyedik századot is előrevetíti. Ebben pedig a Napszállta rokona az Éter, hiszen ugyanúgy a felszíni haladás alá pillantva látja meg a romlottságot, ami végül bedönti az addig ismert világrendet, az események pedig a jelenünk elé is tükröt tartanak.

Zanussi Nemes Jeles kalapszalonjához hasonlóan remek szimbolikus és nyugtalanító helyszíneket és motívumokat talál a meséhez. Az elmegyógyintézet (benne szintén fausti párhuzamként Margittal), a bordély, a kémkedés, egy álpap és mindenekelőtt az erőd (amit a komáromi erőd „alakít”) kellően sötét hátteret adnak a doktor és asszisztense kísérletezéséhez. Ezekkel éles ellentétben állnak a szépség pillanatai, amelyek mintha magát az étert, ezt a csodát jelenítenék meg: a szűrt fény, a függönyökön át láttatott századfordulós idill; Piotr Niemyjski operatőr gyönyörű és emlékezetes képeket komponált. A lengyel-ukrán-litván-magyar-olasz koprodukcióban készült Éter talán kissé direkt üzenettel dolgozik, a cselekményt pedig túl sok mellékszál bonyolítja, de így is az idén nyolcvan éves Zanussi legjobb filmje az utóbbi évekből, ami gond nélkül odaállítható a midcult klasszikusai (A nyugodt nap éve, Csendes érintés, Vágta) mellé.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Éter

Éter

Színes filmdráma, történelmi, 118 perc, 2019

Rendező:
Szereplők: , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat