Johannes Roberts: 47 Meters Down / 47 méter mélyen Johannes Roberts: 47 Meters Down / 47 méter mélyen

Fejétől bűzlik a cápa

Johannes Roberts: 47 Meters Down / 47 méter mélyen

ÉRTÉKELD A FILMET!
47 méter mélyen
Johannes Roberts
2017

A Filmtett szerint: 4 10 1

4

A látogatók szerint: 2 (1)

2
(1)

Szerinted?

0

A 2010-es évek mozijának cápái már nem úgy úsznak, mint Spielberg óriás állkapcsosa.

Úgy látszik, Blake Lively tavalyi egyszemélyes tengeri show-jának, A zátonynak (The Shallows) mérhetetlen középszerűsége ellenére is volt annyi ihlető ereje, hogy ideig-óráig visszavarázsolja a cápás horrort a tévéadók késő esti műsorsávjáról a nagyvászonra. Idén ugyanis pár hónapos (Magyarországon ráadásul csak egy hetes) eltéréssel rögtön két egészestés cápakalandot is bemutattak a mozik. A Nyílt tengeren: Cápák között (Cage Dive) és a 47 méter mélyen című filmekben ráadásul nemcsak a bulis kedvű fiatalokra éhes ragadozóhal és a veszélytől látszólagos védelmet nyújtó búvárketrec motívuma közös, hanem az is, hogy − a 2010-es évek cápás reneszánszát elindító A zátonnyal egyetemben − sokkal inkább Spielberg „halacskájának" selejtes utódaival (A cápa 2., A cápa 3., A cápa bosszúja) említhetőek egy lapon, mintsem magával, a blockbusterek origójának (A cápa, 1975) címszereplőjével.

Azt már A zátonyon kívül más olcsó horrorfilmekből (pl.: Végzetes kitérő / Turistas, Határvidék / Borderland, A romok / The Ruins) is megtanulhattuk, hogy sosem jelent jót, ha a mindennapi problémák elől a féktelen bulizásba menekülő amerikai fiatalok tűnnek fel a mexikói tengerparton, hogy részt vegyenek valami illegális kiránduláson. Éppen ezért a 47 méter mélyen című film sablonos felvezetőjén a vérengzős horrorok kedvelői vélhetően éppolyan unottan tekernének át, mint más egy sztorit mesélő pornófilm kezdőszituációján. De sokan közülük talán el se kezdenék a filmet, mondván, hogy a két főszereplő huszonéves lány harca egy fehér cápával, az első félórában minimális szinten ugyan, de azért elvégzett karakterépítés miatt biztosan nem ígér látványos haláljeleneteket.

Akik azonban az olyan típusú történeteket szeretik, amelyekben egy zárt szituáció konfliktust robbant ki a szereplők között, talán halványan reménykedni kezdenek. Miután ugyanis megtudjuk, hogy a visszafogott, decens Lisa (Mandy Moore) azért hívta el a féktelen bulikat hajszoló, máról holnapra élő, kissé könnyűvérű húgát, Kate-et (Claire Holt) a tengerparti nyaralásra, hogy elpanaszolja neki, hogy elhagyta a pasija, képbe kerül egy búvárketrec, amelyből állítólag biztonságosan lehet cápákat nézegetni a víz alatt. Egy véletlen baleset (elromlik a ketrecet tartó csörlő, a lányok pedig 47 méter mélyre zuhannak) során viszont az ideiglenes menedékhely egy csapásra a testvérpár börtönévé válik.

Innentől azonban sajnos a 47 méter mélyen kihagyott ziccerek sorozata. Johannes Roberts rendező ügyesen fokozza a feszültséget és egész jól érzékelteti a nézővel, mekkora para, hogy a tengermélyen ragadó búvárokat egy emberhúsra vágyó, lesben álló cápa mellett még olyan gondok is gyötrik, hogy rohamosan fogy az oxigénjük, vagy hogy nem működik jól az adóvevőjük, amelyen keresztül kapcsolatba léphetnének a külvilággal. Ám Roberts kizárólag a cápától való félelemre húzza fel a filmjét ahelyett, hogy − a Nyílt tengeren: Cápák között szintén nem túl eredeti, de legalább egy fokkal érdekesebb mintájára − katalizátornak használná a vérre szomjazó bestiát a karakterek egymásnak feszítéséhez, az egymással való problémáik kimondatásához.

Míg Spielberg a férfivá válás szimbolikus aktusaként láttatta a cápát legyőző harcot, a Nyílt tengeren című filmben arra használják az állatot, hogy az általa jelentett fenyegetettség-érzettel felerősítsék a három főszereplő (két fiú, egy lány) között lévő „szerelmi háromszög" okozta rengeteg konfliktushelyzetet, A zátonyban pedig egyfajta terápiás eszközként, a múltbéli traumákkal való szembenézés metaforájaként jelenik meg a fenevaddal folytatott egyszemélyes küzdelem, a 47 méter mélyen alkotóiban mintha fel sem merült volna, hogy a cápa jelenléte akár jelzésértékű is lehet. Persze, mindegy is, mert a film két, mindenben egyetértő, egymással soha semmilyen konfliktusba nem kerülő, titkok nélküli főszereplőt mozgat, miközben kizárólag az „elmegy” kategóriás akciójeleneteire koncentrál. Így még a forgatókönyv végső, majdnem minden addig látott eseményt felülíró csavarja sem menti meg attól, hogy örökre elsüllyedjen több mint 47 méter mélyre a B-filmek végtelen nagy óceánjában.

Támogass egy kávé árával!
 
47 méter mélyen

47 méter mélyen

Színes kalandfilm, filmdráma, horror, thriller, 89 perc, 2017

Rendező:
Szereplők: , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

4

A látogatók szerint:

2 (1)

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat