Jimmy Hayward: Jonah Hex Jimmy Hayward: Jonah Hex

A jó, a rossz és a csúfos bukás

Jimmy Hayward: Jonah Hex

ÉRTÉKELD A FILMET!
Jonah Hex
Jimmy Hayward
2010

A Filmtett szerint: 1 10 1

1

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Gyakorlatilag lehetetlen dolog a nagy csinnadrattával beharangozott, bemutatása után viszont hatalmasat buktázó Jonah Hexről bármi jót is mondani. Vagy egyáltalán olyasmit, ami kicsit is megmentené a filmet, ugyanis a korábban Pixar-animátorként dolgozó Hayward első „élőszereplős” rendezése szinte bünteti az összes általa érintett műfajt, és minden egyes elemében kegyetlenül rossz.

A film (és az alapul szolgáló képregény) visszatérni szándékozik a század elején népszerű vadnyugati ponyvák, western-kalandregények és -füzetek világához. Azonban a vállalkozás már az első képkockák lepergésével kudarcba fullad, és talán azzal tesszük magunknak a legnagyobb szolgálatot, ha Hayward alkotásának megtekintése helyett a felszabaduló szűk másfél órát az említett füzetek felkutatásával töltjük. A Jonah Hex filmváltozata ugyanis annyira pocsék, hogy nemcsak az elmúlt évtizedben szárnyra kapó képregényfilmeket, de egyben a visszafogott reneszánszát élő western műfaját is képes sikeresen kiherélni.

Kép a Jonah Hex című filmből

Az amerikai polgárháború után játszódó történet hőse, Jonah Hex (Josh Brolin) a Konföderáció veteránja, aki csalódva a háború embertelenségében, hátat fordít katona szolgálatnak. Csakhogy Turnbull tábornok (John Malkovich), Hex egykori felettese ezt nem nézi jó szemmel, és árulónak kiáltja ki a dezertőrt. Bosszúja (Hex az árulás mellett valahol a zavaros múltban megölte Turnbull fiát is) során rágyújtja hősünk szeretteire a családi házat, amely után a félhalott és torz Jonah hátralévő idejében szintén a bosszúnak kezd élni. Mellette fejvadásznak (mi másnak) áll, aminek következtében hamar a törvény túlsó oldalán találja magát. A formálódó Egyesült Államokra azonban a körözött Hexnél egy még nagyobb fenyegetés leselkedik, mégpedig a Turnbull által vezetett terrorista-sereg, akik a friss politikai struktúrát veszik célkeresztbe. A tábornok ugyanis nem egészen tette túl magát a Konföderáció vereségén, és továbbra is az Unió felszámolására törekszik, csak még a polgárháborúnál is kevésbé dicsőséges formában. Az amerikai kormány pedig kizárólag Turnbull ősellenségében, a törvényen kívüli Hexben látja a megoldást. Ugye, hogy jó sok fejtörést igényelne, hogy kiderítsük, a fenti narratíva mely eleme a legközhelyesebb vagy legkiszámíthatóbb? De mindezt akár már természetesnek is vehetjük a Neveldine-Taylor-párostól, akik olyan örök értékeket pakoltak már fel a filmtörténet polcaira, mint a Boncasztal, a Crank-sorozat vagy a Gamer – Játék a végsőkig.

Kép a Jonah Hex című filmből

A történet egészét nézve talán nem is az a legnevetségesebb, hogy közel ugyanezt a sztorit és western-steampunk hangulatot is láttuk már Barry Sonnenfeld hasonlóan magas színvonalat képviselő Vadiúj vadnyugatában, hanem, hogy a Hayward-Neveldine páros meg sem próbálja titkolni ezt a tényt. A Jonah Hex csak annyit tesz hozzá a korábbiakhoz, hogy az irónia nyomát is kiirtja, valamint beékel egy tökéletesen (és nem a jó értelemben vett) antipatikus főhőst, akivel semmi kedvünk nincs azonosulni. Mindez azt eredményezi, hogy a film elképesztően zavaros lesz, és nem sokkal a főcím után semmi sem marad a várakozásainkból – feltéve, hogy voltak. És sajnos a film gyenge pontjai a történettel – ha ez nem lenne elég – nem érnek véget. A készítők ugyanis sehogyan sem tudták összeszerkeszteni a motivációs szálakat, a karakterek kapcsolatrendszerét, vagy egyáltalán valamilyen koherens miliőt: lelkiismeretfurdalás, és különösebb magyarázat nélkül bukkannak fel a történetben újabb és újabb karakterek, akiknek szerepével talán még az írók sincsenek tisztában. A történet zagyvaságának következtében a film sokszor és a lehető legrosszabb helyeken magyarázza a fő karaktert. Így Jonah egyik, a semmiből előbukkanó fekete barátja például egészen elképesztő módon, szinte a szájunkba rágva világosít fel minket arról, hogy a főhős nem a déli értékek miatt, hanem mintegy kamaszos dacból, ellenkezési kényszerből csatalakozott a Konföderáció seregeihez.

Kép a Jonah Hex című filmből

Mindent számba véve már az is erősen kétséges, hogy van-e, volt-e egyáltalán kiaknázható potenciál a képregényben. Hex karaktere eleve annyira arcpirító módon másolja (idézi?) a Leone-Eastwood karakter(eke)t, hogy az már önmagában is több mint kínos. Másrészről a Jonah Hex megdöbbentően sok hibája a párbeszédekben is érvényesül: a filmnek szinte egy dialógusa sincs, ami ne lenne ezerszer hallott, látott és megunt. Mintha egy western-formanyomtatvány elevenedne meg előttünk, ami miatt Hayward művét egész egyszerűen lehetetlen komolyan venni. A film egyetlen előnye lehetne, hogy magába építi a mai Amerika legrettegettebb ellenségének, a terrorizmusnak a képét. Turnbull és serege ugyanúgy az Egyesült Államok kormányának és puszta létezésének elpusztítására törekszenek, mint a 21. századi USA vélt és valós ellenségei. A szakadár déli zsoldos-csapat találomra kiválasztott, ártatlan kisvárosokon demonstrálja szándékait, és egyszersmind teszteli a kor szuperfegyverét. Csakhogy ennyiben ki is merül a helyzet is – és a főellenség eszméinek szofisztikáltsága is, amivel a film gyakorlatilag teljesen hülyére veszi saját közönségét.

Kép a Jonah Hex című filmből

A szereplőgárda tovább fokozza az értetlenségünket, és csak remélhetjük, hogy Josh Brolin, John Malkovich és Michael Fassbender jól költötték el a filmért kapott apanázsukat. Mellettük még Megan Fox is újból bizonyíthatta tehetségtelenségét egy egyébként is teljesen fölösleges szerepben. A szűk másfél óra egyetlen jó pontja a Mastodon által összehozott filmzene – kár, hogy épp egy ilyen gyenge alkotáshoz íródott.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Jonah Hex

Jonah Hex

Színes akciófilm, western, 81 perc, 2010

Rendező:
Szereplők: , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

1

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller