Giuseppe Tornatore: La migliore offerta / The Best Offer / Senki többet Giuseppe Tornatore: La migliore offerta / The Best Offer / Senki többet

Magába forduló tökéletesség

Giuseppe Tornatore: La migliore offerta / The Best Offer / Senki többet

ÉRTÉKELD A FILMET!
Senki többet
Giuseppe Tornatore
2013

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Tornatore most először elegyíti tudatosan azokat a műfajokat, amikhez leginkább ért: a nagyszabású románcot és az invenciózus thrillert, az eredmény pedig egy kitűnő film.

Habár az olasz direktor már túljutott karrierje delelőjén, a mai napig ügyes kezű szerzőként tarthatjuk számon. Évekkel ezelőtt megragadt egy bizonyos szinten, s azóta egyre rutinszerűbben ugyan, de megbízhatóan jól rendez. E sormintában épp néhány évvel ezelőtt következett be egy komolyabb törés: a közismert Szicília-ciklus (Cinema Paradiso, Csillagok embere, Malena) kései folytatásának szánt Baaría ambiciózus történelmi tabló akart lenni Tornatore szűkebb pátriájáról, ám az epizodikus, kihagyásokkal teli szüzsé és az egyenetlen ritmus megakadályozta, hogy a publikum azonosulhasson a szicíliai nagycsalád nézőpontjával. Mintha a rendező maga sem tudta volna, mit is akar mondani a nosztalgia fáradt máza alatt, s végül a zsúfolt vonatperonról szó szerint a semmibe torkolló történetet egy álom és valóság, jelen és történelem határait elmosó zárlatban oldotta fel.

Kép a Senki többet (La migliore offerta) című Tornatore-filmből

Friss munkája szerencsére épp az ellentéte a rossz emlékű Baaríának, főként ha a koncepció kidolgozottságát vesszük figyelembe. A Senki többet minden egyes képkockájáról üvölt a precíz műgond, Tornatore szabványszerűen, pontosan szövi a történetet, patikamérlegen adagol minden fordulatot, sehol egy felesleges sallang. Érthető is ez az igyekezet, hiszen a megvalósítás, a forma így ölelkezik össze a tartalommal. Ugyanis a történet alapkérdése éppen a tökéletesség ideája körül forog. A hivatását könyörtelenül magas szinten művelő árverésvezető, Virgil (Geoffrey Rush) obszesszív érdeklődéssel viszonyul a képzőművészet neves eredeti alkotásaihoz. Különbséget tud tenni eredeti és másolat között, de csak az előbbi érdekli (e témáról ld. még Kiarostami néhány évvel ezelőtti Hiteles másolat című filmjét). Hirtelen azonban a magánéletében is felbukkan egy hasonló dilemma: meg kell bizonyosodnia róla, hogy egyik újdonsült kliense, a hozzá hasonlóan mizantróp Claire (Sylvia Hoeks) vajon őszintén szereti-e, avagy csupán mímeli az érzelmeket.

Kép a Senki többet (La migliore offerta) című Tornatore-filmből

Az értékbecslések és aukciók belterjes sznobizmustól szagló közege – melyben a történet nagyobb része játszódik – vonzó és látványos, a néző elmerülhet benne anélkül, hogy tudná, ez mind csak figyelemelterelés. Ugyanez mondható el az elbeszélés centrumában elhelyezkedő románcról: lassan, szinte vontatottan bontakozik ki a szakbarbár öregúr és a remeteéletre kárhoztatott fiatal lány valószínűtlen szerelme. A tét szinte mindvégig az, hogy sikerül-e kettejüknek megszelídíteni egymást. Tornatore majdnem a végsőkig kitolja a cselekmény menetét eltérítő fordulatot, Hitchcock (egyébiránt érdemes összevetni a Senki többet és a Szédülés történetét) és a film noir legszebb hagyományait követve, s végül még ahhoz is van elég mersze, hogy sokat sejtető gyorsmontázsokkal és idősík-keveréssel vágtázzon el a befejezésig, majd egy gyönyörű hátrafahrttal kettészelje a megejtően szép zárójelenetet, súlyos kétségek közt hagyva a nézőt.

Kép a Senki többet (La migliore offerta) című Tornatore-filmből

Felesleges volna taglalni a főszerepet alakító Geoffrey Rush színészi képességeit. Alakítása szívbemarkoló, minden egyes arcrezdüléséről süt egy megrabolt és eltékozolt élet kudarca. Akkor is elvinné a hátán a produkciót, ha partnerei jelentéktelenek volnának, de ilyesmiről szó sincs. Donald Sutherland vérfagyasztó, a Claire-t alakító Sylvia Hoeks kellően titokzatos, de még a mellékfigurák (a sánta inas, az ifjú műszaki zseni, az akkurátus asszisztens) is ragyogó portrék. Mindezt nagyszerűen egészíti ki a briliáns Ennio Morricone zenéje, ami most háttérbe húzódó, visszafogott, de épp ezáltal olvad a film atmoszférájába. Látszólag tehát tökéletes produkció a Senki többet (talán az év eddigi legjobbja), mégis, a legtöbb elemét már láttuk valahol máshol. Akár Tornatorénál is – emlékezzünk csak a Puszta formalitás intelligens és merész szövésű történetére, kifinomult metaforarendszerére.

Kép a Senki többet (La migliore offerta) című Tornatore-filmből

Voltaképpen azonban mindig üdvözlendő egy efféle nemesen konzervatív „bűnügyi románc”, egy olyan intelligens zsánerfilm, ami a néző értelmi szintjét sem becsüli alá, s nem méri fukar kézzel sem a kifinomult stílust, sem a töprengésre késztető fordulatokat – pláne akkor, amikor a szomszéd teremben óriásrobotok és űrből pottyant szörnyek pofozkodásán kellene tövig rágnunk a körmünket. Talán a Suszter, szabó, baka, kém óta nem láthatott Tornatore filmjéhez hasonló produkciót a hazai moziközönség.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Senki többet

Senki többet

Színes filmdráma, romantikus, 124 perc, 2013

Rendező:
Szereplők: , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat