Tornatore tévére adaptálja a Cinema Paradisót Tornatore tévére adaptálja a Cinema Paradisót

Tornatore tévére adaptálja a Cinema Paradisót

Giuseppe Tornatore saját, Oscar-díjas filmjét fejleszti hat részes tévésorozattá.

Tornatore maga írja a forgatókönyvet és rendezi a sorozatot, amelynek producere, Marco Belardi annyit árult el, hogy egy élvonalbeli amerikai streamerrel tárgyal a forgalmazásról.

Imádat-metaforika – Giuseppe Tornatore: (Nuovo) Cinema Paradiso, 1988

2009. szeptember 4.

„Mikor lesz már vége a nyárnak? Egy filmben már vége lenne.” „Az élet nem olyan, mint amilyennek a moziban láttad” – hangzik el a legendás szereplők szájából az idén 20 éve bemutatott, mozibolondok érzéshordozójának nevezhető Cinema Paradisóban. Tornatore, a film szerzője idén ősszel újfent pátriája történelméről regélt nemrégiben a 66. Velencei Filmfesztivál nyitófilmjében, a Baariában1.

Olvasd tovább  

A hat részes tévésorozat a Paradiso címet kapta, és ugyanazt a történetet fogja elmesélni, amiről a film is szólt, csak éppen kibővítve, újabb narratív szemszögeket bevezetve, mondta el Belardi a Varietynek. A sztori, akárcsak a filmben, a második világháború után újjáéledő Olaszországban fog játszódni, amikor a mozi iránti szeretet is egyre nagyobb teret nyer, ugyanakkor olyan elemeket fognak hangsúlyozni, mint az anyai lélekerő, a baráti szolidaritás, a szex tabu volta, szó lesz benne kényszerű költözésekről, szökésről és elmélyülő társadalmi különbségekről is.

A producer idei forgatást és 2023-as bemutatót tervez.

A Teljesen idegenekkel (Perfetti sconosciuti) sajátos adaptációhullámot elindító Belardi nem mondta ugyan el, melyik streaming-szolgáltatóval tárgyal a Paradiso kapcsán, de lehet egy erős sejtésünk: a Variety úgy tudja, a producer cége nemrég kötött egy két vagy három, meg nem nevezett olasz film gyártására vonatkozó szerződést a Netflixszel, illetve a Netflix megveszi három másik, ugyane cég által gyártott film streaming-jogait.

Az eredeti Cinema Paradiso 1989-ben elnyerte a Cannes-i Fesztivál zsűrijének különdíját, egy sor BAFTA-t, majd több tucatnyi másik díj és jelölés után, 1990-ben elvitte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat is. Az azóta kultfilmmé lett alkotás rendezői változatát 2002-ben mutatták be, aztán 2020-ban restaurálás után ismét a mozikba került az Egyesült Királyságban. A nagyjából 5 millió amerikai dollárból leforgatott film összbevétele mostanra meghaladta a 13 millió dollárt.

A mozi szerelmesei vagy a szerelmesek mozija? – Giuseppe Tornatore: Nuovo cinema Paradiso / Cinema Paradiso (rendezői változat)

2003. november 15.

Érdemes-e közzétenni egy film rendezői változatát, ha a vágott verzió már – többek között – nyert egy Oscar-díjat? Hordozhat-e lényeges tartalmat az az ötvenegy perc, ami korábban a vágóolló áldozatául esett? A Cinema Paradiso esetében – legalábbis a második kérdésre – igen a válasz. Tornatore lírai nosztalgiázása és tisztelgése a mozi előtt így érzékeny melodrámává vált.

Olvasd tovább  

 

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat