Tornatore tévére adaptálja a Cinema Paradisót Tornatore tévére adaptálja a Cinema Paradisót

Tornatore tévére adaptálja a Cinema Paradisót

Giuseppe Tornatore saját, Oscar-díjas filmjét fejleszti hat részes tévésorozattá.

Tornatore maga írja a forgatókönyvet és rendezi a sorozatot, amelynek producere, Marco Belardi annyit árult el, hogy egy élvonalbeli amerikai streamerrel tárgyal a forgalmazásról.

Imádat-metaforika – Giuseppe Tornatore: (Nuovo) Cinema Paradiso, 1988

2009. szeptember 4.

„Mikor lesz már vége a nyárnak? Egy filmben már vége lenne.” „Az élet nem olyan, mint amilyennek a moziban láttad” – hangzik el a legendás szereplők szájából az idén 20 éve bemutatott, mozibolondok érzéshordozójának nevezhető Cinema Paradisóban. Tornatore, a film szerzője idén ősszel újfent pátriája történelméről regélt nemrégiben a 66. Velencei Filmfesztivál nyitófilmjében, a Baariában1.

Olvasd tovább  

A hat részes tévésorozat a Paradiso címet kapta, és ugyanazt a történetet fogja elmesélni, amiről a film is szólt, csak éppen kibővítve, újabb narratív szemszögeket bevezetve, mondta el Belardi a Varietynek. A sztori, akárcsak a filmben, a második világháború után újjáéledő Olaszországban fog játszódni, amikor a mozi iránti szeretet is egyre nagyobb teret nyer, ugyanakkor olyan elemeket fognak hangsúlyozni, mint az anyai lélekerő, a baráti szolidaritás, a szex tabu volta, szó lesz benne kényszerű költözésekről, szökésről és elmélyülő társadalmi különbségekről is.

A producer idei forgatást és 2023-as bemutatót tervez.

A Teljesen idegenekkel (Perfetti sconosciuti) sajátos adaptációhullámot elindító Belardi nem mondta ugyan el, melyik streaming-szolgáltatóval tárgyal a Paradiso kapcsán, de lehet egy erős sejtésünk: a Variety úgy tudja, a producer cége nemrég kötött egy két vagy három, meg nem nevezett olasz film gyártására vonatkozó szerződést a Netflixszel, illetve a Netflix megveszi három másik, ugyane cég által gyártott film streaming-jogait.

Az eredeti Cinema Paradiso 1989-ben elnyerte a Cannes-i Fesztivál zsűrijének különdíját, egy sor BAFTA-t, majd több tucatnyi másik díj és jelölés után, 1990-ben elvitte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat is. Az azóta kultfilmmé lett alkotás rendezői változatát 2002-ben mutatták be, aztán 2020-ban restaurálás után ismét a mozikba került az Egyesült Királyságban. A nagyjából 5 millió amerikai dollárból leforgatott film összbevétele mostanra meghaladta a 13 millió dollárt.

A mozi szerelmesei vagy a szerelmesek mozija? – Giuseppe Tornatore: Nuovo cinema Paradiso / Cinema Paradiso (rendezői változat)

2003. november 15.

Érdemes-e közzétenni egy film rendezői változatát, ha a vágott verzió már – többek között – nyert egy Oscar-díjat? Hordozhat-e lényeges tartalmat az az ötvenegy perc, ami korábban a vágóolló áldozatául esett? A Cinema Paradiso esetében – legalábbis a második kérdésre – igen a válasz. Tornatore lírai nosztalgiázása és tisztelgése a mozi előtt így érzékeny melodrámává vált.

Olvasd tovább  

 

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Friss film és sorozat