Kritika: Dungeons & Dragons: Betyárbecsület (John Francis Daley, Jonathan Goldstein: Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves) Kritika: Dungeons & Dragons: Betyárbecsület (John Francis Daley, Jonathan Goldstein: Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves)

Fabulabirintus

John Francis Daley, Jonathan Goldstein: Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves / Betyárbecsület

ÉRTÉKELD A FILMET!
Dungeons & Dragons: Betyárbecsület
John Francis Daley, Jonathan M. Goldstein
2023
Dungeons & Dragons: Betyárbecsület

Dungeons & Dragons: Betyárbecsület

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Rendhagyó kritika a dobókockás fantasy-kalandjáték friss moziadaptációjáról.

Ennek a cikknek Te vagy a hőse. Játék és filmkritika, amit épp olvasol. Kalandos vállalkozás, amelyben el is lehet veszni, de ha jól döntesz, sikerrel jársz. A Te feladatod, hogy négy különös betyár kilétét feltárd, küldetésüket részletesen megismerd, és elmerülj a Dungeons & Dragons mágikus világában. Csupán erre a dobókockára van szükséged ahhoz, hogy az akadályokat leküzdve felderíts minden információt. Dobj a kockával! Ha 3-at, vagy annál kevesebbet dobtál, görgess az 1.1.-es fejezethez, hogy további ismereteket szerezz a 2023-as mozifilm cselekményéről. Ha az eredmény több mint 3, tekerj le a 2.1.-es fejezethez, és induljon utad a műfajtörténeti kontextus feltérképezésével.

Kép a Dungeons & Dragons: Betyárbecsület című filmből

1.1. Csavargós cselekmény

A Dungeons & Dragons: Betyárbecsület egyik legnagyobb erénye, hogy cselekményét a műfajának eredetét jelentő szerepjátékok (legyen az asztali vagy digitális) és „kaland-játék-kockázat”-könyvek szerkezete alapján szervezi. Előbbi főleg a gyakori csapattag-toborzással és stratégiai megfontolásokkal operáló jelenetekben, utóbbi a nonlineáris történetvezetésben érhető tetten. Egymást követik a flashbackek és flashforwardok – mintha Ian Livingstone egyik kalandkönyvében lapoznánk előre és hátra –, mindezt pedig körülfogja az egyik szereplő belső monológja; őt felfoghatjuk a D&D-játékok elengedhetetlen mesélője, az ún. dungeon master filmbéli megfelelőjeként. A szerepjátékban a dungeon master feladata, hogy a többi játékos karaktere köré valamiféle sztorit szőjön, és ennek mentén terelgesse őket. A filmbéli „mesélő” kis túlzással ugyanezt teszi; egyrészt az ő elmesélése teremti meg a néző számára a cselekményt, másrészt ő az, aki a négy főhős küldetésének központi motivációját jelenti. A narratíva folyását továbbá a fantasy-zsánerhez hűen sokszor eltérő egzotikus terek (és azok bejárása) alakítják – mint azt egy nemrégiben megjelent esszénkben írtuk.

Haladj tovább az 1.2.-es fejezethez!

Kaland, játék, kockázat – A kard és boszorkányság virtuális varázsa

2022. november 26.

A kortárs mozgóképkultúrát leuraló fantasy-dömpinget látva felmerülhet az igény a műfaj eredetének, korai alakváltozatainak vizsgálatára. Honnan indult a fantasy, és miből áll sajátos szabályrendszere? A zsáner egyik legfontosabb állomása mindenképp a több évtizeden átívelő „kard és boszorkányság” (sword-and-sorcery) irányzat, aminek szemlézése és összevetése egy-két kortárs alkotással új – műfajelméleti és egyéb – perspektívákat nyithat meg.

Olvasd tovább  

1.2. Betyárok és amazonok

A film szereplői csupa, a hatalom szigorú keze elől menekülő, öntörvényű bitang, akiknek azonban elvitathatatlan erényeik is vannak. Edgin (Chris Pine) lánya megmentéséért és felesége feltámasztásáért vetemedik arra, hogy a tolvajok életmódját válassza. Személyes „hadjárata” azonban idővel globálissá válik, és az egész királyságot kell megvédenie a hatalomra törő vörös mágusoktól. Ebben segít neki Holga, a harcos amazon, Simon, a kétbalkezes mágus és Doric, az alakváltó druid. A hőscsapatot látva félreérthetetlen az alkotás szerepjátéban gyökerező múltja. Bár az egyes karaktereknek megvan a saját drámája, tragédiája, a küldetések, dungeonök és harcok során használható skilljeik legalább ennyire fontosak és hangsúlyozottak a filmben.

A tartalmat már megismerted, most vess egy pillantást a formára: görgess a 3. fejezethez, ahol majd ismét útelágazáshoz érsz. Az is előfordulhat, hogy ez volt számodra az utolsó bekezdés: győztél!

Kép a Dungeons & Dragons: Betyárbecsület című filmből

 

2.1. Az út eleje: Conantől napjainkig

A D&D-szerepjáték, így a 2023-as filmadaptációja is a „kard és boszorkányság” fantasy-alműfajban gyökerezik. A műfajba sorolható legelső, és mára már ikonikussá vált hősök és történetek az 1930-as évek amerikai ponyvairodalmában bukkantak fel először – gondoljunk csak Conan, vagy Kull király kalandjaira. Ezek a regények és novellák aztán a 60-as évek irodalomtudósainak és kutatóinak górcsövei alá kerülve kanonizálva lettek; a „kard és boszorkányság” elnevezés Michael Moorcock és Fritz Leiber nevéhez köthető. A filmvilágban a 80-as évek jelentette az alműfaj virágzását, olyan filmekkel, mint A vadak ura, a Barbártestvérerek, vagy a Conan-széria – minden évre jutott legalább egy-két idesorolható alkotás. Úgy tűnt, a hatalmas anyagi bukást elkönyvelő 2011-es Conan, a barbárral a zsáner végleg kifulladt, ám a Betyárbecsület ismét visszanyúl a 80-as évekhez, és számos elemében megidézi az évtized fantasy-termésének jellegzetes vonásait. Ezek feltárásáért ugorj a 2.2.-es fejezetre!

Kép a Dungeons & Dragons: Betyárbecsület című filmből

2.2. Kard, boszorkányság és a többi…

Az (al)műfaj látványvilágára és settingjére gondolva valószínűleg Boris Vallejo és Frank Frazetta mágikus realista poszterei és illusztrációi fognak először eszünkbe jutni a 80-as évekből. Ezek a poszterek sokszor jóval izgalmasabb kalandokat ígértek, mint amik aztán a főként a B-filmes producer, Roger Corman kezei közül kikerültek. A zsáner legfontosabb komponensei: csatangoló, a civilizációból némileg kirekesztett hősök, végtelen sivatagok, sötét, sárkány-lakta barlangok, gótikát idéző kastélyok, gladiátor-arénák, ikonikus kardok és harcrakész amazonok – utóbbiról a 4.1.-es fejezetben lehet bővebben olvasni. Ezek az elemek mind megtalálhatóak az új Dungeons & Dragons filmben, és bár egyesek számára ez közhelyes lehet, a műfaj rajongói örülhetnek a jóleső fantasy-kliséknek.

Most, hogy a műfaji kontextust megismerted, két lehetséges út áll előtted. Ha gurítottál a kockával, és páros számot kaptál, ugorj (vissza) az 1.1.-es fejezethez, ha viszont páratlant, akkor navigálj a 4.1.-eshez. Meglehet, hogy valaki már részesült ezekben a kalandokban, és ez volt számára az utolsó fejezet: gratulálunk!

Kép a Dungeons & Dragons: Betyárbecsület című filmből

 

3. Feltérképező kamera

A „kard és boszorkányság” zsánere a helyenként rendhagyó cselekményszervezés (ld. 1.1. fejezet) ellenére szinte sosem rendelkezett felforgató formával. A 80-as évek fantasy-terméséből talán csak Lucio Fulci Conquestjét lehetne kiemelni, ami helyenként experimentális, álomszerű víziókat vonultatott fel. A Dungeons & Dragons nem jelent ilyen értelemben kivételt: látványorientált CGI-fantázia-orgia, amiben a kamera mindent feltérképez, hogy a könnyed befogadást szolgálja, és amit senki sem a formanyelvéért fog kedvelni.

Útelágazás: dobj a kockával! Ha a kapott szám 1, vagy 2, ugorj a cikk elejére, az 1.1.-es fejezethez. Némelyeknek ez bukás és ismétlés, másoknak azonban egy újabb lépés a cél felé. Ugyanez igaz a 2-nél nagyobb számot dobóknál is; útjukat a 4.2-es fejezetnél folytathatják, ahol a forma után a kard és boszorkányság zsánerének, illetve a Dungeons & Dragons film politikai vetületeit, és a háttérben megbúvó ideológiai tartamát fedezhetik fel. Nem véletlen, ha ezek a fejezetek ismerősen csengenek; ez esetben a játék végére értél, nyertesként.

Kép a Dungeons & Dragons: Betyárbecsület című filmből

 

4.1. Élharcosnők

A kard és boszorkányság műfajának egyik állandó eleme a képzett, erős harcos amazon toposza. Meglepő lehet, ám a 80-as években rengeteg szívós hősnővel találkozhattak a mozinézők. Az olyan filmekben, mint a Vörös Szonja, a Hundra, az Amazonok vagy A barbár királynő, a női protagonisták mellett matriarchális közösségek és női hadseregek is feltűntek, távol a férfiak uralta társadalmaktól. Az említett A barbár királynő mai szemmel is progresszívnak tekinthető, hisz a történet szerint Amatheának, a fiatal nőnek kell útra kelnie, hogy elrabolt vőlegényét kiszabadíthassa az ellenség kezei közül. A Dungeons & Dragonsban ez az emancipatorikus vonulat Holga Kilgore (Michelle Rodriguez) karakteréhez köthető, aki egy erős izomzatú nőkből álló törzs (immár kitagadott) leszármazottja, és a főhősök küldetéseiben ő felel a páratlan fizikai erőt igénylő közelharcok lebonyolításáért. A film mintha öniróniát gyakorolva túlozná el a műfaj amazon-toposzának jelenlétét: amikor Holga meglátogatja néhai férjét, a néző teljes meglepetésére egy alig a csípőjéig érő fickó nyit neki ajtót. A jelenetben több poén is a nemi szerepek játékos felcserélésére fut ki: a férfi végtelenül szelíd, ő felel a házimunkáért. Mindez izgalmas lehet a műfaj tágabb elméleti és ideológiai kontextusában is.

Ugorj előre, vagy hátra – attól függ, merről jössz – a 4.2.-es fejezethez. Ehhez csupán 1-est vagy 6-ost kell dobnod. Ha a kapott eredmény ezektől eltér, lépj tovább a műfajtörténeti kontextushoz, a 2.1.-es fejezethez. Előfordulhat, hogy ismételned kell, de hamarosan újabb esélyt kapsz a továbbhaladásra.

Kép a Dungeons & Dragons: Betyárbecsület című filmből

4.2. Alattvalók mindörökké

A nemi szerepekkel való ironikus játék – ahogy az erős hősnők – nemhogy nem idegen a „kard és boszorkányság” műfajától, de egyenesen központi témája. Amint arról egy korábbi esszénkben értekeztünk, a 80-as évek fantasy filmjei a Judith Butler által megfogalmazott queer performanszokra emlékeztetnek, hisz azt üzenik, hogy a különböző nemekhez kötődő szimbólumok és szerepek nem rögzítettek, sőt, játszi könnyedséggel cserélgethetőek. Olyan „vágyott retrotópiákat” teremtenek, melyekben a szexus feloldódik a mi világunkra jellemző kötelékek alól. Mindemellett érdekes, hogy e filmek gyakran nem lépnek túl a férfi-nő binaritáson, csak a már meglévő szimbólumaikat cserélgetik. Jó példa erre a Betyárbecsület női főhősének párkapcsolata, melyet a 4.1.-es fejezetben vizsgáltam részletesebben. Bár a kifordított nemi szerepek ábrázolása kreatív és komikus, már-már meglepő, hogy a mai standardekhez képest milyen mértékben „tesz hitet” a film a hagyományos családmodell és a heteroszexuális párkapcsolat mellett (avagy reprezentálja felül ezeket). Még a látens leszbikus Doric is egy férfi mellett kötelezi el magát.

Szakadékhoz érkeztél. Átmész a hídon, vagy megkerülöd? Előbbihez páratlan számot kell dobnod a kockával, majd áthaladni a 4.1.-es fejezethez. Ha az eredmény páros, irány a 3. fejezet! Ha pedig újra és újra itt kötsz ki, és megakadtál, ne aggódj, következőre szerencséd lesz!

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Dungeons & Dragons: Betyárbecsület

Dungeons & Dragons: Betyárbecsület

Színes fantasy, kalandfilm, 134 perc, 2023

Rendező: ,
Szereplők: , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat