Kritika | Bill Dubuque, Mark Williams: Ozark Kritika | Bill Dubuque, Mark Williams: Ozark

Az ítélet: családi bűnözés

Bill Dubuque, Mark Williams: Ozark

ÉRTÉKELD A FILMET!
Ozark
Jason Bateman, Alik Sakharov, Andrew Bernstein
2017

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 10

10

Szerinted?

0

Az Arrested Development (Az ítélet: család) sztárja, Jason Bateman hátat fordított vígjátéki múltjának és a Netflix berkeiben próbálta ki magát drámai szerepben, egy Breaking Bad (Totál szívás)-szerű sorozatban, ami nem éri el a Walter White-sztori színvonalát, de (egyelőre) három évadnyi feszültséggel, izgalommal és számos meglepő csavarral tud szolgálni.

A Breaking Bad-áthallás jogos, ugyanis a Bateman alakította Marty Byrd egyszerű középkorú férfi Chicagóból, egyszerű, ideális amerikai élettel: feleséggel, két gyerekkel, kertvárosi házzal. Kivételes tehetsége van azonban a pénzügyek terén. Hogy családjának biztos anyagi jövőt teremtsen, kollégájával pénzt mosnak az egyik mexikói drogkartellnek. Azonban Marty társa elsikkaszt pár milliót a drogbáró javaiból. Lelepleződnek, leutazik az egyik kartelles főmufti, arcon lő mindenkit egy elhagyatott hangárban. Marty a pisztoly csövébe nézve, hebegve igyekszik improvizálni valamit: villámgyors kalkulációval arról próbálja meggyőzni az egyszemélyes kivégzőosztagot, hogy három hónap alatt több millió dollárt lenne képes tisztára mosni a Missouri-állambéli Ozark-tavaknál tervezett vállalkozása keretében.

Abban a percben, hogy Marty kegyelmet nyer, fogja feleségét, Wendyt és két gyermeküket, s pár napon belül már azon dolgoznak, hogy kaszinót építsenek a gazdag turisták által szaporán látogatott, hegyekkel és tavakkal tarkított üdülővidéken. A kartell katonái folyamatosan megfigyelés alatt tartják a Byrdéket, mert ha határidőre nem lesz meg a megbízás, akkor nekik annyi. (Egyre gyakrabban tűnik fel a vásznakon és a képernyőkön ez az egyedi couleur locale-lal rendelkező táj: a környéken játszódott a True Detective (A törvény nevében) harmadik évada, illetve a 2010-es Winter's Bone (A hallgatás törvénye), a film, ami Jennifer Lawrence-szet sztárrá avanzsálta.)

A stresszes alaphelyzet fenntartja a néző figyelmét és érdeklődését, illetve epizódról epizódra újabb és újabb helyzetekkel komplikálja Byrdék új, kártyavár stabilitású életét. Valahogy meg kell vetniük lábukat a közösségben, a helyiek bizalmába kell férkőzzenek, politikai körökbe kell behízelegniük magukat, hogy az illegális bizniszt beindíthassák. Összetűzésbe kerülnek a környék két másik bűnszövetkezetével, ugyanakkor össze kell tartsák saját családjukat a túlélés és a siker érdekében.

A széria kreátorai hosszútávra terveznek: a kaszinó csak a második szezon végére épül fel, s nagyjából pár hónapnyi cselekményt ölel fel. Ezért is talán kissé vontatottnak érezhetjük a második évadot, s talán érezhették a forgatókönyvírók is, hiszen meglehetősen magas volt a body count, egyik szereplő hullott el a másik után. De ez vasmarkú tisztogatás meghozta az eredményt a harmadik évadra: kihullottak a töltelék-figurák, kialakultak az erőviszonyok és a kulcsszereplők, amelyek egy elég izgalmas negyedik évadot vetítenek előre.

Nem csak a sztori hozta magát egyenesbe a harmadik évadban, hanem az eddig passzívabb és kevesebb hangsúlyt kapó Wendy Byrde, Marty feleségére terelődik nagyobb hangsúly, aki kezdeti kétségbeesését hátra hagyva, egyre helytállóban viseli a nehézségeket, sőt, szépen lassan kezébe veszi az irányítást – s mint kiderül, már-már élvezni kezdi a hatalmat és a befolyást, illetve az ezekkel járó lehetőségeket. Sőt, bensőséges kapcsolatot kezd kialakítani a mexikói bűnszervezet pszichopata főnökével is. Ez azért is szerencsés döntés a forgatókönyvírók részéről, mert kétségkívül a Wendyt alakító Laura Linney az Ozark legsokoldalúbb színésze.

Ezzel szemben Jason Bateman két, kisebb sikereket elért vígjátéka után (The Family Fang / Vicceskedők, Bad Words / Szaftos szavak) hiába állt önbizalommal eme szerep eljátszásához és a(z ön)rendezéshez, a siker elmaradni látszik (díjai nagy részét is inkább a pár Ozark-epizód levezénylésével érdemelte ki), mivel játéka meglehetősen eszköztelen Marty szerepéhez. Fő antihősünk olyan, mintha egy Coen-film balga karaktere (például a Fargóé) eltévedt volna egy David Fincher-filmben (amelyeknek amúgy a hideg színekkel operáló, távolságtartó, kimért vizualitását igyekszik imitálni az Ozark), s nem tudja mihez kezdjen: ugyanazokkal a gesztusokkal, ugyanazok a reakciókkal, ugyanazzal az arckifejezéssel reagál szinte minden helyzetben. Így gyakran unalmassá, kiszámíthatóvá és akaratlanul is komikussá, önmaga paródiájává válik a figura. Némileg érthető ez a helyzet, hiszen pont Marty az, aki szinte semmiben nem fejlődik: minden helyzetet látszólagos nyugalommal kezel, legyen az akármilyen súlyos – valamilyen hirtelen kieszelt, fondorlatos csellel vagy bölcselettel előrukkol, vagy egyszerűen kimagyarázza magát. S ha nem, akkor ugyanazokat a frázisokat puffogtatja jelenetről jelenetre. Nem is csoda, hogy Wendy egyre érdekesebb lett a nézők és az írók számára egyaránt. Remélhetőleg a negyedik évadra őt Martyt is gatyába rázzák a sorozat írói.

Minden mulasztása ellenére azért az Ozark binge-worthy, erős premisszája fenntartja a figyelmünket, s szezonról szezonra igyekszik kirostázni magából a gyengeségeket, hogy jobbnál jobb legyen.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Ozark

Ozark

Színes bűnügyi, filmdráma, tévésorozat, 30 perc, 2017

Rendező: , ,
Szereplők: , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

10

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat