Kritika: Better Call Saul (Vince Gilligan, Peter Gould) Kritika: Better Call Saul (Vince Gilligan, Peter Gould)

Amerikai haszonleső

Vince Gilligan, Peter Gould: Better Call Saul

ÉRTÉKELD A FILMET!
Better Call Saul
Peter Gould, Thomas Schnauz, Vince Gilligan, Michael Morris
2015

A Filmtett szerint: 9 10 1

9

A látogatók szerint: 9.5 (6)

9.5
(6)

Szerinted?

0

A Better Call Saul a kapzsiságba fojtott amerikai álom keserédes tragédiáját regéli el Saul Goodman felemelkedésének és bukásának történetén keresztül. A nagysikerű Totál szívás spin-off szériája nemcsak rétegzett karakterdráma, hanem feszült gengsztereposz is egyben.

„Simlis” Jimmy McGill (Bob Odenkirk) egész életét bátyja árnyékában töltötte. A neves ügyvédi iroda megbecsült társalapítójaként munkálkodó Chuck (Michael McKean) ugyan rendszeresen igyekezett kihúzni kisöccsét a különböző stikliket követő balhékból, valódi szerető támogatás mégsem alakult ki a testvérek között. Jimmy önerőből – némi tőle megszokott szélhámosság segítségével – felépített jogi praxisa ennek ellenére sosem várt hírnévre tett szert. A nevét Saul Goodmanre cserélő ügyvéd végül a helyi drogkartell első számú jogi képviselőjeként tört minden korábbinál nagyobb babérokra.

Kép a Better Call Saul című sorozatból

A Better Call Saul az anyasorozatához hasonlóan kisemberek hétköznapi szituációiból kerekít nagyívű történetet. A Totál szívás (Breaking Bad) legérdekesebb karakterei ráadásul ismét tiszteletüket teszik a rangidős kartellvezér Hector Salamancától (Mark Margolis) a rivális drogbáró és precíz gyorsétterem-menedzser Gustavo Fringen (Giancarlo Esposito) keresztül egészen Mike Ehrmantraut (Jonathan Banks) hallgatag ex-rendőrből lett intézőemberéig, hogy a címszereplő mellett az ő múltjukra és motivációikra is több fény derüljön.

Pedagógiai pszichoaktivitás – Vince Gilligan: Breaking Bad / Totál szívás

2012. április 20.

Annak ellenére, hogy egy ideje már nem kell meglepődnünk a magyar címfordításokon, ha előbb látom e sorozat hazai megnevezését, nem valószínű, hogy akár csak az első epizódnak is nekivágok, így az sem túl esedékes, hogy a kedvenc sorozatommá válik – mint ahogy mégis történt. A gagyi magyar címadást kihasználva már most megelőlegezném: totál szívás kihagyni ezt a sorozatot!

Olvasd tovább  

Az új szereplők között pedig olyan közönségkedvenc figurákkal találkozhatunk, mint a Saulhoz képest a becsület lovagjaként megjelenő Howard Hamlin (Patrick Fabian), aki a munka és a magánélet frontján is Saul vágyainak megtestesítője menő ügyvédi állásán és Chuck hőn áhított megbecsülésén keresztül. Rajta kívül a bűnös életből szabadulni próbáló Nachóért (Michael Mando) és a hatalmát minden eszközzel védeni próbáló Lalóért (Tony Dalton) izgulhatunk a gengszterszál leszámolásai során. A sorozat legfontosabb mellékszereplője mégis Saul romantikus partnere, a szintén kiváló ügyvéd Kim Wexler (Rhea Seehorn).

Kép a Better Call Saul című sorozatból

Míg a Totál szívás középiskolai kémiatanárból metamfetamin-gyárossá züllött Walter White-jának (Bryan Cranston) drámájában a bukott családapa szerepkörét váltotta meg a főhős fiatal társával, Jesse Pinkmannal (Aaron Paul) szövődő apa-fiú kapcsolata, addig Jimmy McGill számára az őszinte szerelem jelenti az erkölcsi megtisztulás lehetőségét. Mindkét sorozat a klasszikus gengsztermozik, leginkább A sebhelyesarcú és a Keresztapa ideológiáját és motívumait megidézve mesél a modernkori korrupció intézményesített „igazságáról” és a tisztességes érvényesülés lehetetlenségéről. A készítők viszont az ismert nagyvárosi züllés helyett Új-Mexikó agglomerációjának eseménytelen peremvidékei mögé kalauzolva mondanak véleményt koruk Amerikájáról.

Kép a Better Call Saul című sorozatból

Vince Gilligan és Peter Gould egy társadalmon túli, saját szabályrendszerrel rendelkező, összetett világba engednek betekintést, ahol a látszat mögött számos titok és a bennfentesek számára elérhető lehetőség lappang. Jimmy a bátyjával folytatott játszmákból fakadó kisebbségérzete következtében válik egyre inkább az itt talált hatalom és pénz rabjává. A kezdetben kiegyensúlyozott családi életre és karrierre vágyó ügyvéd addig lavírozik a tisztességtelenség határán, míg végül mindenét kockára teszi felülkerekedő kapzsisága kedvéért. Így a szertefoszlott amerikai álom végül csak megbánást hagy maga után.

A Better Call Saul azért képes kategorikusan őszintének és sallangmentesnek hatni, mivel epizódjai még az extrém helyzetek során sem esnek formai túlzásokba. A sorozat – fekete-fehérben és színesben rögzített jelenetek váltakozásával érzékeltetett – különböző idősíkok és párhuzamosan zajló történések között ugráló narratívája jelentős teret enged a fordulatoktól mentes holtidők eseménytelenségének, az általános kellemetlenségekből adódó egyszerű humornak és a könnyen azonosulható emberi szituációknak. A hétköznapi pillanatokat prezentáló karakterépítő momentumokon keresztül egyaránt válnak átélhetővé a megtévesztett nyugdíjasok és a kisstílű gazemberek egyenrangúnak ható problémái, de a kegyetlen drogkereskedők gondjai is épp olyan súllyal képesek érvényre jutni, mint nagymenő ügyvédjeik nehézségei.

Kép a Better Call Saul című sorozatból

Mindezeket a Totál szívásból kölcsönzött, de mostanra tökélyre fejlesztett egyedi vizuális stílus teszi teljessé. A látszólagos normalitás mögötti eszelős állapotok gyakran fejeződnek ki a szokatlan szögekből történő fényképezésen és a képsíkokkal való játékokon keresztül. Rendszeresen visszatérő megoldás az egyszerű használati tárgyakon időző nagyközelik kitartása, mialatt a (sokszor életlen) háttérben fontos események zajlanak. Ez a részlegesen beavatott, de mégis csak megfigyelői nézőpont tovább hangsúlyozza a történetben prezentált kettősséget, a felszín alatti, sajátos világ transzparens határait a mindennapok valóságával szemben. A különféle beállítások pedig megannyi képi metafora és easter egg segítségével ásnak az egyes karakterek lelki folyamatainak és motivációinak mélyére.

Kép a Better Call Saul című sorozatból

A Better Call Saul spinoffként ugyan nem szárnyalja túl a Totál szívás eredetiségét, de érdemi előzményként és folytatáskánt keretezi annak eseményeit. Jimmy McGill Saul Goodmanné válásában a középosztálybeli átlagemberek fokozódó kilátástalanságának és a tisztesség elértéktelenedésének XXI. századi társadalmi tragédiája fogalmazódik meg.

 
Better Call Saul

Better Call Saul

Színes bűnügyi, filmdráma, tévésorozat, 50 perc, 2015

Rendező: , , ,
Szereplők: , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

9

A látogatók szerint:

9.5 (6)

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Friss film és sorozat