Jordan Peele: Get Out / Tűnj el! Jordan Peele: Get Out / Tűnj el!

Az én babám egy fekete férfi

Jordan Peele: Get Out / Tűnj el!

ÉRTÉKELD A FILMET!
Tűnj el!
Jordan Peele
2017

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Jordan Peele első rendezése alapjában véve a Találd ki ki jön ma vacsorára / Guess Who's Coming to Dinner és A stepfordi feleségek / The Stepford Wives elegye, a horror műfajának ujjgyakorlataival összerántva. A végeredmény legfontosabb összetevője mégis a társadalmi szatíra, ami az egészet tartalmilag relevánssá, korszerűvé és egyedivé teszi, s ami nem ülepedik rá műfaji szórakoztatásra, hanem organikusan egybefonódik azzal.

Egyesek meglepődhetve nézhették a Tűnj el! előzetesét, azon tanakodva, hogy ebből mi sülhet ki. Aki ismeri Peele Keegan-Michael Key-jel közösen írt és előadott rövid, 3-4 perces, Kye and Peele címen futott Comedy Central-szkeccseket, láthatta, hogy minden ott lapult, ami a Tűnj el!-ben kibontakozik: a mindennapi szociális interakciókban, szatirikus érzékenységgel megfigyelt harsány vagy felszín alatti rasszizmus, illetve a műfajok működésének értése, kreatív használata. Ez utóbbira jó példa a későbbi gengszter- és akciófilmet cicával feje tetejére állító, röhögőgörcsöket okozó Keanu: Macskaland, amelyet Peele írt. Talán ez utóbbi miatt gondolhattuk, hogy fennáll a rizikója annak, hogy túl lesz tolva a poénkodás, de szerencsére nem így történt.

Az expozíció rímel a Találd ki ki jön ma vacsorára: Chris (Daniel Kaluuya) egy befutott fényképész, aki fehér barátnőjével (a Girlsből ismert Allison Williams) készül annak családját első ízben meglátogatni, a metropolisztól távol eső, csendes, elhagyatott helyen kialakított, jómódú, idilli házukban. Chris csöppet aggódik, hogy mit szól majd a teljesen fehér család hozzá, de a laza Rose legyintve nyugtatja: nincs miért aggódnia, a szülei annyira liberálisak, hogy apja harmadszorra is megválasztotta volna Obamát. A találkozás olyan harmonikus, mint amilyet a csaj előrebocsátott. Csak az hibádzik Chirs szemében, hogy a házvezetőnő és a gondnok feketék. Persze az apa egykettőre kimagyarázza, hogy ez nem rasszizmus – de mintha mégis furcsán, feszülten, abnormálisan viselkednének ezek a figurák. Nem rágódik túl sokat rajta, hiszen valóban kellemes, elfogadó  társaságnak ígérkeznek a szülők. A „steppfordi család” tökélye és kedveskedése egyre frusztrálóbb lesz, ahogy telik az idő: másnapra nagy kerti parti kerekedik, ahová gazdag, fehér párok és családok érkeznek tízesével, Chris igyekszik feloldódni köztük, beszélgetni velük. Az itt megmutatott mini-momentumokban hívja be Peele a szkeccsformátumban edzett rutinját. Tárházát látjuk az olyan helyzeteknek, amint az össztársadalmi valóságtól elszakadt, álprogresszív brancs tagjai megpróbálnak kedvesen csevegni Chrisszel, akarva-akaratlanul röhejes sztereotípiákat felhozva: a vén golfozó egy afroamerikai kosárlabdázó nevével villogtatja tudását, a nők Chris sima bőrét és izmai dicsérik, fogdossák. Mintha mindegyiküknek afroamerikai fétise lenne, „menő ma feketének lenni” mondja az egyik bajszos kövér. Olyan a feeling, mintha mindenkinek a kedvenc dala az I Wanna Be Black lenne Lou Reedtől.

Ez a jelenet tükrözi a film egészét, amely a pozitív előjelű rasszizmust és diszkriminációt teszi meg fő témájának, ami tud akár pont olyan frusztráló, szorongató és (apropó horror) pusztítóan véres lenni, mint a negatív előjelű. (Mint amikor az erdélyi átmegy a nyugati határon és dicséretként érkezik felé, hogy milyen jól megtanult magyarul, vagy mikor azt képzelik, hogy reggeltől estig hagyományőrző ruhában tehenet fej a Kárpátok lágy ölelésében.) De hogy mi is rejlik a színfalak mögött? Hát, spoilereket elkerülve erről csak annyit, hogy mindenki kaphat egy feketét, vagy lehet fekete, nem véletlenül agysebész az apa, és agyturkász az anya...

Finoman kellett adagolnia Jordan Peele-nek az arányokat, hogy organikussá álljon össze a szatíra, a fekete humor, a horror, és a suspense, egyik sem a másik kárára. Sikerült mindháromból pont eleget mérni a Tűnj el! szilárdan helytálló struktúrájához. Olyan szubtilis poénok is belesimulnak a filmbe, amelyek fölött könnyen elsiklik a néző: például a főhősünk életét kvázi megmenti egy darab pamut, ami ugye az afroamerikai rabszolgamúlt tárgyi szimbólumává klisésedett. A horror fordulatai és esztétikája is szépen, visszafogottan beleforrnak a film szövetébe, az egyszerű, letisztult képi világ és vágás használatával, ami nem a jump scare-ekre hajaz. A vállaltan klasszikus, már-már oldschool, 80-as éveket és filmszalagtextúrát idéző képeknek sikerül a tipikusan amerikai „kertvárosi gótika” fílingjét megteremtenie állandó atmoszféraként. S tegyük mindehhez gyorsan hozzá, hogy Peele nem magát nézte a tükörben, amikor főszereplőt keresett – pedig simán eljátszhatta volna –, hanem megtalálta azt a Daniel Kaluuya (mellékszerepben látható volt a Sicarióban), aki egyszerre tudja abszolválni a mosolygós, jóképű mintafiút, a zavarba jöttet, a frusztráltat, sértődöttet, az ijedtet, az elszántat és a gyilkolót is.

Fontos film a Tűnj el!, hiszen a Holdfény mellé ismét egy kis költségvetésű (négy és félmillió dollárba kerülő), de nagy sikerű „off-Hollywood” mozi készült el, amelyben egy afroamerikai alkotógárda reflektál saját közegére, társadalmi realitására. Míg előbbit az akadémia #oscarsowhite utáni lelkiismeretfurdalása repítette széles közönség elé, addig a Tűnj el! saját jogán fut órási sikerrel, mert kiváló zsánermozis formában, de még mindig nem eléggé kibeszélt, a mindennapokban lappangó és feszengő problémák mentén szórakoztat. Ilyenből kér még a nép!

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Tűnj el!

Tűnj el!

Színes thriller, 104 perc, 2017

Rendező:
Szereplők: , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • A szomorúság háromszöge

  Színes filmdráma, 147 perc, 2021

  Rendező: Ruben Östlund

 • Fekete Párduc 2

  Színes fantasy, képregényfilm, 161 perc, 2022

  Rendező: Ryan Coogler

 • Azt mondta

  Színes filmdráma, történelmi, 129 perc, 2022

  Rendező: Maria Schrader

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Friss film és sorozat

 • A szomorúság háromszöge

  Színes filmdráma, 147 perc, 2021

  Rendező: Ruben Östlund

 • Fekete Párduc 2

  Színes fantasy, képregényfilm, 161 perc, 2022

  Rendező: Ryan Coogler

 • Azt mondta

  Színes filmdráma, történelmi, 129 perc, 2022

  Rendező: Maria Schrader

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna