Sam Mendes: Jarhead / Bőrnyakúak Sam Mendes: Jarhead / Bőrnyakúak

Gumilövedék

Sam Mendes: Jarhead / Bőrnyakúak

ÉRTÉKELD A FILMET!
Bőrnyakúak
Sam Mendes
2005

A Filmtett szerint: 5 10 1

5

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Az Amerikai szépséget és A kárhozat útját követően Sam Mendes a háborús filmek műfajában próbálkozik. Új filmjében, a Bőrnyakúakban azonban ne számítsunk hősökre, vakmerő és felejthetetlen tettekre, végső győzelmi jelenetekre: a történet arról szól, hogyan unatkozza át egy tengerészgyalogos alakulat az 1990-es öbölháborút.

Miután átesnek a szokásos kiképzésen és beavatási rítusokon, Swoff (Jake Gyllenhaal) közlegényt és társait Szaúd-Arábiába küldik bevetésre, hogy a Sivatagi pajzs elnevezésű hadművelettel biztosítsák a szaudi olajföldeket egy esetleges iraki invázióval szemben. A katonáknak azonban csalódniuk kell, ahelyett, hogy bevetésre küldenék őket, egész nap sátraikban kell elütniük az időt. Amikor aztán végre a harctérre érnek, kiderül, hogy a háború épp véget ért.

Sam Mendes: Jarhead / Bőrnyakúak

A film ezért nem a harci jelenetek által, hanem jobbára a kaszárnyaélet képeivel próbálja meg a már sokszor megénekelt hős, az amerikai tengerészgyalogos portréját megrajzolni. E hagyományos témát Mendes a műfaj korábbi nagy alkotásainak perspektívájából tárgyalja, a Bőrnyakúakat keresztül-kasul szövik az elődökre – főleg Coppola Apokalipszis mostjára illetve Kubrick Acéllövedékére – történő egyenes utalások.

Sam Mendes: Jarhead / Bőrnyakúak

Mendes, akárcsak Kubrick, beilleszt egy dokumentumfilmre emlékeztető háborús riportot a játékfilmbe, ahol mindegyik katona interjú keretében a háborúról szerzett tapasztalatairól beszélhet. A Bőrnyakúak bamba, izgága, vagy okoskodó tengerészgyalogosai azonban nem igazán tűnnek észlényeknek. Szintén nem mérhetőek a szereplők az Apokalipszis most etikai kérdéseket feszegető Willard századosához. A Bőrnyakúak címe (ang: Jarhead) – a tengerészgyalogosok hagyományos megnevezésére való utalás mellett – éppen a szereplők üresfejűségére is utalhat [jar (ang.): köcsög, korsó]. Mendes bűnözőkből, szegény bevándorlók soraiból toborzott fiatalokat mutat be, akik inkább vaskos tréfáikkal, komisz játékaikkal tünnek ki, semmint hogy bonyolult dilemmákon tűnődjenek.

Sam Mendes: Jarhead / Bőrnyakúak

A film akkor válik drámaivá, mikor az alakulatot mégiscsak kivezénylik a frontra. A váltást a képek elvontsága is jelzi, összemosódik az előtér és a háttér, a katonákat olyan légüres térben látjuk, ahol nincsenek vonatkoztatási pontok – a semmiben menetelnek. A tájban égő olajkutak hatalmas tüzei, a mindent beborító pernye, megszenesedett holttestek apokaliptikus képei abban a jelenetben csúcsosodnak ki, amikor Swoffhoz egy leizzadt és ijedt ló menekül. A ló mint az állati, páni félelem jelképe az Apokalipszis most utolsó jeleneteinek állatszimbolikájára, Swoff döbbent tekintete pedig Willard százados meghasonlott alakjára emlékeztet.

Sam Mendes: Jarhead / Bőrnyakúak

A Bőrnyakúak csak néhány jelenet erejéig villant meg ilyen jellegű problémákat. A film végén Swoff már arról áradozik, mekkora büszkeség tengerészgyalogosnak lenni, és hogy a sivatagban átélt időszak az elbeszélés jelenében is kísért. Kissé homályos, hogy mire a nagy büszkeség és mi is kísért, ha a szereplők egyáltalán nem voltak igazi veszélyben. És ha a feldolgozott téma és az aktuálpolitika közötti hasonlóságot tekintjük, talán nem járunk el helytelenül, ha a filmnek tulajdonítunk némi propagandaszerepet is. Utóbbi szerep minden bizonnyal hiányzik a másik két filmből, és ez a fő mozzanat az, ami miatt a Bőrnyakúakat az Apokalipszis mostnál és az Acéllövedéknél kevésbé emlékezetes alkotássá teszi.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

5

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat