Megjelent Adolf Zukor és William Fox önéletrajza Megjelent Adolf Zukor és William Fox önéletrajza

Megjelent Adolf Zukor és William Fox önéletrajza

A Magyarok Hollywoodban című könyvsorozat részeként magyar nyelven is megjelent Hollywood két legendás stúdióalapítójának, Adolf Zukornak (szül. Cukor Adolf) és William Foxnak (szül. Fried Vilmos) az önéletírása. Mindkét kötet eredetileg angol nyelven íródott.

Adolf Zukor, a Paramount Pictures alapítójának, az amerikai filmgyártás atyjának önéletrajzi kötete, a The Public Is Never Wrong 1953-ban jelent meg, most A közönség sohasem téved címmel olvashatja magyar nyelven. William Fox, a 20th Century Fox alapítója, a hangosfilm úttörője Upton Sinclair presents: William Fox című életrajza 1933-ban jelent meg, most Upton Sinclar bemutatja: William Fox címmel kerül a magyar olvasók elé. Ők fektették le a hollywoodi stúdiórendszer alapjait.

Adolf Zukor, William Fox életrajz
„Mindketten Borsod-Abaúj-Zemplén megyében születtek zsidó családban – nagyjából ennyiben azonban ki is merül a köztük lévő hasonlóság. Foxszal szemben például, aki kilenc hónapos korában érkezett az Egyesült Államokba, Zukor gyerekkorát még Magyarországon töltötte, mielőtt tizenöt évesen beadta kivándorlási kérelmét, és prémkereskedésből meggazdagodott az Újvilágban.

Zukor »nem filmproducer, hanem kreatív filmvállalkozó volt«. Többek között ebben különbözött Fox-tól, aki olyannyira részese volt az alkotási folyamatnak, hogy például személyesen felügyelte egyes filmjeinek forgatását. Ugyanakkor Zukorról is a legelejétől fogva elmondható, hogy a legjobb filmek forgalmazására törekedett (mozijaiban elsőként vetítette le például Edwin S. Porter 1903-ban készült, A nagy vonatrablás című filmjét), továbbá jó érzékkel gyűjtötte maga köré a legtehetségesebb embereket. Ő fedezte fel többek között Mary Pickfordot az amerikai film számára, aki tizenévesen lett egyike cége (eredeti nevén: a Famous Players) első szerződéses sztárjainak. A rendezők közül William Wyler, Friedrich Murnau, Josef von Sternberg, Cecil B. DeMille nevét emelhetjük ki. Zukor hatalmas médiabirodalma a 20-as években egy időre nyomasztó – pénzügyi és szakmai – fölényre tett szert a többi stúdióval szemben.” (Lasztóczi Petra: Magyarok Hollywoodban 1.)

Kollarik Tamás, a kötetek szerkesztője szerint: „A két életút és életrajz messze túlmutat személyes sorsok bemutatásán, komoly tanulságokat hordoz, összekötnek kultúrákat és nemzeteket. Ami Liszt és Bartók a zenében, Kubala és Puskás a labdarúgásban, az Zukor és Fox az egyetemes filmkultúrában. Magyar földön születtek, kulcsfontosságú szerepet játszottak Hollywood »feltalálásában«, és életük végéig büszkén vallották magukat magyar amerikainak, nem elfeledkezve a gyökereikről.”

A két kötet a FilmHungary Kft. gondozásában jelent meg. A sorozat következő darabja, a Hollywood és a magyarok című ismeretterjesztő kötet 2021-ben jelenik meg.

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Friss film és sorozat