Brit elsőfilm nyerte az Un certain regard fődíját Cannes-ban Brit elsőfilm nyerte az Un certain regard fődíját Cannes-ban

Brit elsőfilm nyerte az Un certain regard fődíját Cannes-ban

A merész artfilmeket magába gyűjtő szekció idén 20 nagyjátékfilmből állt, nyolc közülük a Caméra d’orért is versenyez. A nyertes idén a How to Have Sex, amelyet rendezőként és forgatókönyvíróként is Molly Manning Walker jegyez.

Molly Manning mögött kisjátékfilmek és videoklipek állnak, operatőrként többet dolgozott, mint rendezőként, három kisjátékfilm utáni első egészestés alkotása viszont megnyerte az Un certain regard fődíját. A How to Have Sex három brit kamaszlány története, akik afféle felnőtté avatós vakáción vesznek részt, buliznak, isznak, pasiznak. A film versenyez a Caméra d’or és a Queer Pálma díjért is. 

Kép a How to Have Sex című filmből

A zsűri díját szintén egy elsőfilm, Kamal Lazraq casablancai apa-fia drámája, a Les Meutes (Hounds) kapta.

A szekció „Új Hang Díját” a belga-holland-kongói-francia-dél-afrikai koprodukcióban készült, másfél órás Augure (Omen) vitte el: négy szereplőjét boszorkánysággal vádolják, de ők minden nyomorúságuk ellenére megtalálják a kivezető utat a társadalom által rájuk kényszerített sors elől.

Az Ensemble-díj egy portugál-brazil filmé, a João Salaviza és Renée Nader Messora rendezte Crovrãé (The Buriti Flower), a brazil esőerdő őslakosairól szóló drámáé lett. A Szabadság-díjat egy szudáni film, a Mohamed Kordofani által jegyzett Goodbye Julia vitte el; a film két nő drámája, az észak- és délszudáni közösségek közti, bonyolult kapcsolatrendszerről szóló látlelet.

A szekció legjobb rendezője idén a marokkói Asmae El Moudir, aki a Kadib abyad (The Mother of All Lies) című drámát vitte a fesztivál közönsége elé.

A szekció nyitófilmje idén Thomas Cailley Le Règne animal című alkotása volt, zsűrijének elnöke John C. Reilly amerikai színész, többi zsűritagja pedig Alice Winocour francia rendező-forgatókönyvíró, Paula Beer német színésznő, French-Cambodian director and producer Davy Chou francia-kambodzsai rendező-producer és Émilie Dequenne belga színésznő volt. A zárófilm Alex Lutz Une nuit című alkotása lesz.

Címkék
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Friss film és sorozat