Adaptációs kategóriában versenyez Oscar-díjért a Barbie Adaptációs kategóriában versenyez Oscar-díjért a Barbie

Adaptációs kategóriában versenyez Oscar-díjért a Barbie

Bár a legjobb eredeti forgatókönyvek díjáért indították volna, az amerikai filmakadémia forgatókönyvírói ágának döntése nyomán Greta Gerwig filmje végül mégis az adaptációk közé sorolódott be.

Egy hét múlva, január 11-én indul a szavazás a különböző Oscar-kategóriákban, és az amerikai filmakadémia tagjai a Barbie forgatókönyvére is voksolhatnak – igaz, hogy a címet nem az eredeti, hanem az adaptált forgatókönyvek listáján fogják megtalálni, még ha a film marketingje az előbbire is volt indulásból kihegyezve.

Nem a Greta Gerwig és Noah Baumbach által jegyzett forgatókönyv az első, ami így járt. 2017-ben például a Holdfény (Moonlight, r. Barry Jenkins) kampányolt a legjobb eredeti forgatókönyv díjáért, de az akadémia az adaptációk közé sorolta, mivel a forgatökönyv alapjául egy – sosem publikált – színdarab szolgált. (A film meg is nyerte a díjat, s egyúttal elvitt egy mellékszereplői és az év legjobb filmjének járó Oscar-díjat is.) Szintén áthelyezték a Sziriánát (Syriana, r. Stephen Gaghan, 2005), a Buster Scruggs balladáját (The Ballad of Buster Scruggs, r. Ethan és Joel Coen, 2018) vagy a Jeff Nichols-féle, Loving (2016) című életrajzi filmdrámát, amely végül nem került fel az Oscar-jelöltek listájára.

A Barbie esetében a döntés magyarázata a nem a forgatókönyvírók által kitalált karakterekben keresendő – akárcsak korábban a Toy Story 3 (r. Lee Unkrich, 2010), a Borat 2 (r. Jason Woliner, 2020), a Mielőtt lemegy a nap (Before Sunset, r. Richard Linklater, 2004) vagy a Mielőtt éjfélt üt az óra (Before Midnight, r. Richard Linklater, 2013) esetén –, Barbie és Ken ugyanis évtizedekkel a film előtt létezett Mattel-babaként, avagy Mattel-karakterként.

(Variety)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat