Kritika: Mindörökké (Pálfi György) Kritika: Mindörökké (Pálfi György)

Vátesz

Pálfi György: Mindörökké

ÉRTÉKELD A FILMET!
Mindörökké
Pálfi György
2021

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 8.75

8.75

Szerinted?

0

A Mindörökké egy háborús, poszt-apokaliptikus jelenés egy nihilben és vérben fürdő magyar faluból – bár nem hangzanak el konkrétumok, mindez rémületesen közelinek érződik.

Pálfi György a kortárs magyar film egyik legerősebb hangú rendezője, aki előszeretettel mossa el a kis magyar valóság és a szürrealizmus közti határt akár formanyelvben, akár a történet szintjén – gondoljunk akár a Hukkléra, a Taxidermiára vagy a Szabadesésre. Nem idegen tőle az elborzasztás, a viszolyogtatás sem – az emberi aljasság, a hétköznapi horror vagy az undor különböző formákban ölthet testet, de rendszeresen ott van tőlünk karnyújtásnyira. Mindezt egyesíti és új szintre emeli a Mindörökké, a rendező talán legpesszimistább filmje, amelyben a közeljövő, talán már a holnap elevenedik meg falusi, háborús poszt-apokaliptikaként.

Kép a Mindörökké című magyar filmből

A Mindörökké vérbeli szerzői filmként nem tárja fel előzetesen a világának a működési elveit, azt csak menet közben következtethetjük ki. Végig homályban hagyja az erőviszonyokat, ám olyan hitelesen és részletgazdagon festi fel a pillanatot, hogy az vérfagyasztóan közelinek és valóságosnak tűnik. A film egy reptér hűvös, személytelen, high-tech terében nyit, ahol csak a kijelzőkön futó híradók tudósítanak a háborús helyzetről, majd szemtanúi lehetünk egy utasszállító lelövésének (amit a maláj gép 2014-es tragédiája ihletett), innen pedig csak egy ugrás repülőgéproncs és a tapintható nyomor, a militarizált Magyarország hátsó szeglete, ahol nincs víz, villany, pénzforgalom, vannak viszont homokzsákok, úttorlaszok, kocsma és egy kórház tele sebesülttel. A háborús állapot és az első képeken látható, közeli béke közti ellentét még elgondolkodtatóbb, ha figyelembe vesszük, hogy gyakorlatilag háború folyik a szomszédunkban, ami évekig senkit nem érdekelt, csak azután gyűrűzött be a pánik a magyar közvéleménybe, hogy az elmúlt hetekben a megszokottnál forróbb lett a helyzet.

Kép a Mindörökké című magyar filmből

Pálfi világában rengeteg lehetőség van, amit az alacsony költségvetés ellenére jól ki is használ. Ugyanakkor a Mindörökké arra is rámutat, hogy milyen egyszerűen lehet poszt-apokaliptikus közeget varázsolni egy lecsúszottabb magyar faluból, illetve mennyivel több ilyen disztópikus történetet lenne érdemes filmre vinni manapság, akár a realitás talaján maradva, akár onnan messzebbre rugaszkodva (utóbbit Pálfi csak egyszer teszi meg egy feledhetetlen horgászjelentet során). A rendező nem hazudtolja meg önmagát: ezúttal is nyomaszt és elborzaszt. Egyéni beállítottság kérdése, hogy mi a nyugtalanítóbb, a temetetlen halottak, a hullarablás, a csonkolt, háborús sérüléseket szerzett testek vagy akár a csupasz szfinx macska, a testi-szellemi fogyatékosság, az alkoholizmus és az általános nihil. Különösen baljóssá teszi a Mindörökkét, hogy a játékidő során végig egy távcsöves puskás ismeretlen szedi áldozatait a faluban, akinek sem a kiléte, sem a motivációi nem ismertek. A főszereplőket titokzatos okból nem bántja – talán pont azokkal tesz kivételt, akik örülnének, ha megtenné.

Kép a Mindörökké című magyar filmből

A Tar Sándor novellája alapján írt Mindörökké folyamatosan viszi be a gyomrosokat, de két ütés között sem ereszt a fojtogató légköre – tökéletesen indokolt a 18-as korhatár. Ugyanakkor nehezen foglalható össze a története, emiatt nem is túl könnyen befogadható, a szélesebb tömegeket pedig bizonyára képtelen lesz megszólítani. A cselekmény egy fiatal katona lábadozását követi – sérülése miatt leszerelték, gyógyulása után visszaveszi a sereg. A beszélő nevű Ocsenás (Mi Atyánk) valóban a falu életben tartójaként, atyjaként funkcionál, ő tartja mozgásban a cserekereskedelmet, segít a kórházban, mindenkit ellát azzal, amire szüksége van. Közben különös szerelmi három-négyszögbe keveredik, ami sokkolóan végződik, majd az Atya elhagyja a falut. Mindörökké, ámen.

Kép a Mindörökké című magyar filmből

A Mindörökké értelmezésekor nem lehet eltekinteni attól, hogy a film nagyja 2015-ben forgott, majd Pálfi félretette a nyersanyagot Az Úr hangja kedvéért, amikor lehetősége nyílt a jóval nagyobb költségvetésű projekt megrendezésére, és csak a koronavírus-járvány (és más projektek bedőlése) okozta tétlenségben vette elő újra. Így pedig még dermesztőbb, hogy mennyire aktuálisnak tűnik a film: Pálfi csírájában, váteszként látta előre azt, ami mostanra bármikor bekövetkezhet, vagy akár bekövetkezett: távoli lehetőség helyett késélen táncoló realitás.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Mindörökké

Mindörökké

Színes filmdráma, 77 perc, 2021

Rendező:
Szereplők: , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

8.75

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • A sziget szellemei

  Színes filmdráma, 109 perc, 2022

  Rendező: Martin McDonagh

 • Babylon

  Színes filmdráma, vígjáték, 189 perc, 2022

  Rendező: Damien Chazelle

 • Taximetriști

  Színes vígjáték, 97 perc, 2023

  Rendező: Bogdan Theodor Olteanu

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat

 • A sziget szellemei

  Színes filmdráma, 109 perc, 2022

  Rendező: Martin McDonagh

 • Babylon

  Színes filmdráma, vígjáték, 189 perc, 2022

  Rendező: Damien Chazelle

 • Taximetriști

  Színes vígjáték, 97 perc, 2023

  Rendező: Bogdan Theodor Olteanu