Kárpáti György

Kárpáti György

Komáromban született, Esztergomban és Pécsett végezte főiskolai, illetve egyetemi tanulmányait, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem kommunikációs doktori iskoláját végzi. Számos filmes fórumon publikál (Cinema, Filmvilág, Mozinet, Muszter, film.hu, Film New Europe), az esztergomi mozi vezetője, két filmes tanulmánykötet szerkesztő-kiadója, egyiknek társszerzője is. Heti filmes tévéműsor szerkesztő-műsorvezetője (Mozizóna).

Írásai a Filmtetten (18)

Antikrisztus szupersztár – John Moore: The Omen / Ómen

2008. augusztus 15.

A hetvenes évek hidegháborús hangulata egyszerre fenyegetett harmadik világháborúval és apokaliptikus világvéggel, valamint a világot elárasztó komcsi kémekkel, lehallgatásokkal, összeesküvés-elméletekkel. Miközben a politikai helyzet és a világfeszültség új műfajt teremtett – paranoiafilmek –, a horrorfilm is új utakat talált magának, s szintén a totális gonosz eljövetelét kezdte jövendölni – ám nem a paranoiafilmek materiális módján (értsd: vörös veszedelem és atombomba), hanem a fantáziánkba hatolva, a természetfelettivel riogatva.

Húsz éves akció újhullám – kortárs unalommal – 9. Távol-keleti Filmfesztivál, Udine, 2007. április 20–28.

2007. június 15.

Az idei 9. Távol-Keleti Filmfesztivál – ellentétben az előző évvel – nem tartogatott meglepetéseket. Nem ültem le véletlenül Miike Takashi mellé, a filmtörténeti blokkban éneklő szamurájok helyett az akció újhullám kissé avítt filmjei kínálták magukat, az elmúlt év ázsiai terméséből pedig jó, ha fél tucatnyi emelkedett ki a nagy átlagból. Még a legnagyobb kasszasikereket is komoly fenntartással kellett kezelnie az egyszeri európai nézőnek.

Miért tiltottabb a gyönyörszerzés egy emberélet kioltásánál? – Interjú Pálfi György rendezővel

2007. január 15.

Pálfi György Hukkle című első egészestés filmje természetfilmbe oltott krimi, majd készített egy találó magyar képregény-adaptációt. Műfajilag kevert alkotásai sorába egyértelműen illeszkedik a Taxidermia, mely zsigerig hatol, s bár a tabudöntögetések kora már lejárt, mégis közbeszéd tárgyává vált a benne megfogalmazott képi világ, a csömör és az explicit szexualitás. Az emberi lét és gyarlóság mindennapjai egy rendező szemüvegén keresztül.

Nicsak Kin-Ki Dug?! – Egy díszdoboz ajánlója

2006. december 15.

Hozzászokhattunk, hogy Magyarországon a díszdobozok, igényes extraváltozatok terén nagy a lemaradás. Vagy úgy is fogalmazhatnék, hogy néhány országban, mint például Dél-Koreában, Japánban, vagy az Egyesült Államokban hihetetlen alázattal és imádattal viseltetnek bizonyos alkotók és alkotásaik iránt, nem spórolva a kiadványon, ahol fel sem merül, hogy lefaragnak extrákat, „kifelejtenek” extralemezeket a költséghatékonyság miatt.

Túl a Boszporusz csillagövén… – Foszforos Bosszú a Boszporuszon

2006. december 15.

Irodalmi adaptációknak se szeri se száma napjainkban, ám a látványosan eltorzított eredeti történetekkel olykor nagyot lehet hasalni. Sőt, esetenként felmerül a kérdés, hogy egyáltalán miért kellett visszanyúlni egy-egy klasszikushoz, ahelyett, hogy önálló produktumként próbálnák kivívni a nézők elismerését.

Kárpáti György

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat