Foszforos Bosszú a Boszporuszon Foszforos Bosszú a Boszporuszon

Túl a Boszporusz csillagövén…

Foszforos Bosszú a Boszporuszon

Irodalmi adaptációknak se szeri se száma napjainkban, ám a látványosan eltorzított eredeti történetekkel olykor nagyot lehet hasalni. Sőt, esetenként felmerül a kérdés, hogy egyáltalán miért kellett visszanyúlni egy-egy klasszikushoz, ahelyett, hogy önálló produktumként próbálnák kivívni a nézők elismerését.

Ilyen volt Alfred Hitchcock 1944-es Mentőcsónak című filmjének remake-je is, melyből egy tollvonással lett 1993-ban Mentőkabin, a háborús drámából pedig elfuserált sci-fi. A Foszforos bosszú a Boszporuszon olvasmányos és izgalmas bestseller, mely ugyan nem Ugate Kriszti legjobb munkája, ám a krimi műfaj jellemző stílusjegyei és az írónő utánozhatatlan humora tetten érhető benne. A belőle készült filmfeldolgozás viszont zsánerét tekintve sci-fi, története pedig – a hitchcocki remake-hez hasonlóan – csupán nyomaiban emlékeztet az eredeti regényre.

Mert míg Krisztinél a véletlenszerűen találkozó utasok egy vonaton utaznak Párizsból a Boszporusz partjánál fekvő Isztambulba, s keverednek a jól ismert kalandokba, s vegyi fegyverekről szóló kémtörténetbe, addig a film a – manapság oly népszerű – jövőben játszódik. Egészen pontosan 2256-ban (hasonlóképpen a Terminátor 8-hoz, bár ez az egybeesés lehet, hogy egyszerű véletlen), ahol az Egyesült Államok elnöke és testőrei a világ másik felét irányító Cionista Iráni Alap (CIA) ellen kirobbantott ötödik világháború nukleáris holokausztja – és persze a cselekedetét számon kérő maroknyi túlélő – elől menekül a messzi-messzi galaxisban található Boszporusz csillagövbe. Az elnök különgépe, a Millecentenáriumi Fálkon azonban előbb megsérül egy aszteroidmezőben, majd kényszerleszállást hajt végre a Plutó kisholdján, a Dagoberten. A hét fős menekülő csapat csütörtököt mond a helyi őslakosokkal, a venyigékkel vívott harcban, s mivel nem sikerül leigázniuk az ellenálló idegeneket, ezért folytatják útjukat eredeti céljuk felé, a Legújabb Újvilágba, azaz Felső-Amerikába.

Az irániak bosszúja ott következik be, a felbérelt puerto ricoi Al Kaida-munkások ugyanis a Fálkon légelterelőjét foszforral itatták át, s a lassan ölő méreg éppen a bolygóra szálláskor végez az elnökkel (a bolygón található speciális légnyomásra aktiválódva mint egy nanorobot). Így a foszforos bosszú valóban a Boszporuszon következik be, s a keretes szerkezet révén a sci-fi a lezárásban ismét politikai tartalommal bővül.

A spanyol Senor Spielbergo ízig-vérgi háliwúdi mozit készített, amerikai színészekkel, ám európai pénzből. Luc Bessonhoz hasonlóan (Az ötödik elem) látványos trükkökkel igyekezett a kissé valótlan történetet ellenpontozni, s bár tucatnyi film köszön vissza munkájában (A hét mesterlövész, Az elnök különgépe, Foszforháború, Öld a venyigéket, Dögölj meg drága kedves ellenségem!) a sci-fi rajongók vélhetően örömmel fogadják a nagyszerű digitális trükköket. Kár, hogy a színészek képtelenek voltak felnőni a feladathoz, a papírízű dialógusok a kelletlenül dolgozó művészek szájából még rémesebben hangzanak, a női szereplőket pedig úgy választották ki, mintha egy tinivígjátékra készültek volna. Ezen bukott meg korábban a Wing Commander – Az űrkommandó is, melyben az Amerikai pités Freddie Prinze Jr. és Matthew Lillard sült fel legalább annyira látványosan, mint most Sarah Michelle Phillippe és Ryan Gellar.

A Foszforos bosszú a Boszporuszont semmi esetre sem szabad adaptációként nézni, s gyorsan el kell felejteni az eredeti történet remekbe szabott fináléját is. Szóban forgó filmünk klasszikus hálivúdi látvány-sci-fi, melynél kizárólag az akciójelenetekre helyezték a hangsúlyt, nem ritkán nélkülözve a racionalitást és logikát. S ugyan a súlytalanságban zajló kung fu-jelenet néhányaknál kicsapja a biztosítékot, a venyigékkel történő húszperces csataepizód, valamint az éjszakai rajtaütés (mely ismerős lehet a Rio Bravóból vagy a 13-as rendőrös ostromából) még az ínyencek számára is emlékezetes lehet.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat