Scott Hicks: Snow Falling On Cedars / Hó hull a cédrusra Scott Hicks: Snow Falling On Cedars / Hó hull a cédrusra

Örömcseppek

Scott Hicks: Snow Falling On Cedars / Hó hull a cédrusra

ÉRTÉKELD A FILMET!
Hó hull a cédrusra
Scott Hicks
1999
Hó hull a cédrusra

Hó hull a cédrusra

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 5 10 1

5

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A Hó hull a cédrusra című önéletrajzi regény 1994-ben jelent meg, és világhírnevet hozott David Guterson amerikai írónak. A szerző PEN/Faulkner díjat kapott, a könyv több mint 4 millió példányban kelt el, és 30 nyelvre fordították le. Végül utolérte a sikersztorik végzete: filmre vitték.

Scott Hicks meghatározatlan származású rendezőt – brit állampolgár, de Ugandában született, Kenyában élt tíz éves koráig, majd Angliában és Ausztráliában végezte tanulmányait – saját bevallása szerint „leseperte a lábáról a történet bensőssége és a helyszínek légköre".

San Piedro képzeletbeli szigeten, a második világháború után tragikus esemény kavarja fel a kedélyeket. A fajilag vegyes közösség – fehérek és japánok – kénytelen szembenézni saját múltjával. Holtan találnak egy angol-amerikai halászt, és egykori legjobb barátját, a japán Kazuot gyanusítják meggyilkolásával. A per során rejtett, eddig ki nem mondott indulatok kerülnek felszínre. A film enyhén didaktikus jelleget ölt, amikor Gudmundsson ügyvéd (Max von Sydow) védőbeszédében nagyítót tart az amerikaiak rasszizmusa fölé. A filmen végigvonuló motívumok mindenike a fény-sötétség, igazság-tévedés ellentétpárra épül. Gondoljunk itt a kezdeti képsorok végtelen ködében fellobbanó lámpára, vagy később a tárgyalóterem zárt, sivár miliőjében kilobbanó fényre. A hóval borított tág terek tisztaságával és szűkös belsők félhomályával jelenítődik meg az a tudathasadásos állapot, amellyel hőseink küzdenek.

A szerelemben és a társadalomban csalódott Ishmael, a helyi újság fiatal szerkesztője segít az igazság kiderítésében. Ugyanaz az Ishmael (Ethan Hawke), aki gyerekként titkos és tiltott szerelemre lobbant a vádlott felesége, Hatsue iránt. Innen eredt a film címe is: az egyik flashback-jelenetben a gyerekek az eső elől a mitikus cédrus gyomrába rejtőznek. Csak itt, távol családjuk merev örökségtől élvezhetik a múló örömcseppeket.

A film modoros, túl hosszú, szerencsésebb lett volna, ha szorosabbra vágják, az idősíkok állandó váltogatása sem indokolt, enyhén zavaró. A befejezés követi az amerikai filmek dicső hagyományát: az utolsó filmkockákon a hősök megtisztulva az új élet lehetőségével elindulnak az Úton.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Hó hull a cédrusra

Hó hull a cédrusra

Színes filmdráma, thriller, romantikus, 127 perc, 1999

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

5

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat