Poétikus ökológia. A non-verbális dokumentumfilmekről Poétikus ökológia. A non-verbális dokumentumfilmekről

Poétikus ökológia

A non-verbális dokumentumfilmekről

A Baraka típusú montázsfilmek elődjeit a 20-as és a 30-as évek avantgarde montázsfilmjeiben kereshetjük. Ám, míg azok a megszületett új társadalmi rend, a város magasztalását és szimfóniáját vitték vászonra, az új évezred végén már ennek ellenkezője lett ezen zsáner tématikája.

A néma elődök

Dziga Vertov, Eszfir Sub, Alex Medvedkin és más szovjet alkotók a kommunizmus új formáját fordították le a „legfontosabb művészet” nyelvére, főleg a formára helyezve a hangsúlyt. Vertov a film „valóságalkotásának” (pl. Ember a felvevőgéppel, 1929) kizárólagosságáig is elment művészetében, amely mindvégig formalizmus maradt. A szürrealisták és a dadaisták már korábban is próbálkoztak utcára vinni a kamerát, amelyből talán René Clair Felvonásköz és A torony című filmjeit, valamint Alberto Cavalcanti Csak pár óráját lehet kiemelni. A későbbi művekre is a legnagyobb hatással Walther Ruttman Berlin, egy nagyváros szimfóniája volt, amelynek narratívája, áttűnései és kritikussága új szemszögből nézett a nagyvárosi emberre.

A forma ezekkel a művekkel született, ám a líraiságot Joris Ivens rendező adta. A városfilmek nagy sikereket értek el a különböző művészmozik és filmklubok közönségében. Ivens egy amszterdami filmklubból kezdte pályáját. Első munkájában, az 1927-es Hídban a mozgást akarta ábrázolni, amelyben egy vashíd organikus egységét kereste. Továbblépett az 1929-es Eső  című művében. Kamerája az ember szemével vizsgálja az esőt, különböző arcaiból emberi hangulatok tekintenek vissza ránk. Ettől a filmjétől kezdve Ivens alkotásainak középpontjában az ember és a természet küzdelme állt, más-más oldalról megvilágítva azt (Barandin, 1929; Borinage, 1933; Spanyol föld, 1937).

A szöveg nélküli filmek dokumentumértékét, montázstechnikai lehetőségeit és tiszta lírai közlésmódját az új hollywoodi érzékenység fedezte fel újra. A némafilmek különleges tulajdonsága volt, hogy színtelenségük miatt még kezelni tudták az egzotikumot, a 80-as évek non-verbális szimfónáiban viszont már az egzotikum vált közönségcsalogatóvá.

Az alapok: Qatsi-trilógia

Godfrey Reggio 1983-as Koyaanisqatsija (Kizökkent világ) számít a non-verbális dokumentumszimfóniák egyik alapművének, amelyben megjelenik a műfajra jellemző összes motívum és későbbi közhely is. A rendező Philip Glass kultikus zenéjére1 és Ron Fricke gyönyörű, képre komponált montázsasszociációin és az oppozíciókon vezeti végig a nézőt a kizökkent világon2. Miből zökkent ki ez a világ? Barlangrajzokból kúszik át a kép a sziklák és felhők világába, ahonnan visszaereszkedünk az idő homályából a pusztulás képeihez. Reggio bányászaton, hatalmas villanyoszlopokon, gyárakon és gépeken keresztül jut el az atombomba villanássáig. A pusztításból kerülünk át a városba, ahol szinte táncolnak a repülők, sietnek az autók és az ég is összeforr a felhőkarcolók ablakain. Reggio filmje különválasztja a mitikus és a profán teret. A kettő látszólag nem vesz egymásról tudomást, ám a Koyaanisqatsiban a természet minden pusztulásban ott van, egyfajta őrző, amely figyelmeztet is. A gyorsítások, a lassítások, az amerikai Monument Valley, a Lake Powell-i boltívszikla, a Grand Canyon, a New York-i Central Terminal képe mind-mind visszatérő képek lesznek a későbbi mozikban. A Koyaanisqatsi utolsó képében egy felrobbanó űrhajó lángoló/táncoló darabjai és a barlangrajzok ötvöződnek; a film szerint, amíg nem vagyunk képesek a mitikus gondolkodásra, addig pusztítani fogunk és az emberiség nem lesz képes elhagyni a földet.

Kép a Koyaanisqatsi című filmből

Az 1988-as Powaqqatsi (Változó világ) már lényegileg kevesebbre vállalkozik, mint a nyitódarab. A mitikus világot még értő természeti népek közé kalauzol a film, amelyben hol az egzotikus afrikai halászok, hol a rabszolgasorsú kénbányászok, hol a természeti népek képviselik a közösség szellemét. Filmje kontrasztba is állítja az öntelt és felületes városi létet ezzel a világgal: a civilizált világban a katonák egyforma uniformisai, a panelházak változatlansága hirdeti a komor életet. Reggio itt inkább kultúrantropológiai filmet forgatott és erősen elmozdult az egzotikum és a giccs irányába. Glass vidámabb zenéje és Fricke élénk képei mellett a szegénység egyfajta hamisabb illúzióját kapjuk.

A trilógia záródarabja a 2002-es Naqoyqatsi (Erőszakos világ) a milleniumi „váltás” hangulatában készült film. Jelentős különbség benne, hogy Reggio nem az egzotikummal, hanem ellenkezőleg, torzított, szándékosan szemcsézett, digitális animációkkal tarkított utazásra hív. A film Bábel tornyának képével, egy üres, romos világgal kezdődik, majd fokozatosan megjelennek benne az évezredforduló félelmei: a számítógépes túlvezéreltség, a klónozás, a röntgenképek tömegeiben a lelki halál. Reggio harmadik filmjében az emberi természetet, annak viselkedését és torzulásait veszi számba, amely valódi háború, állandó mozgás és káosz. A befejezésben a pusztulás után a vallások jelképeivel zár, megnyugvást keres, de csak sírás és néma ének marad, a háborgó víz, mint életadó, már nem ad békét, mint a Powaqqatsiban. Reggio Qatsi-trilógája ökológiai esszéfilm, amely az egzotikum és a giccs határmezsgyéjén a film montázstechnikájával narratív szimfóniát hoz létre. Művei pont az egzotikus tartalmak miatt különböznek más (hasonló) experimentális filmektől és kerülhetnek be a nagyobb mozik műsorrendjébe.

Kép a Naqoyqatsi című filmből

A természet, mint állatvilág

A Qatsi-trilógián felbuzdulva néhány filmrendező úgy gondolta, hogy saját maga is belekóstol ebbe a „néma” univerzumba. Luc Besson 1991-es filmje, az Atlantisz csak egy-két bevezető szó erejéig szólal meg, majd a mélytengeri óceánban fényképezett gyönyörű képeit 10 tételre osztja fel, amelyre Eric Serra (ERA) komponált zenét. A bevezetésben itt is a városi hang áll kontrasztban a nyugodt mélytengeri világgal. Besson egyenletes tempóban, ritmusban és szépségben mutatja be a lamantinokat, cápákat, a koralok lakóit. Miközben csodálja ezt a világot, beleesik abba a hibába, hogy élőlényeit emberi tulajdonságokkal ábrázolva akar valamilyen kritikai élt megmutatni.

Kép az Atlantisz című filmből

Hasonló próbálkozás a tévés Gogol Lobmayr filmje, a Fantasztikus természet (Fascinating Nature, 1996, három részes), amely vállaltan enciklopédikusan és giccsesen mutatja be a természeti képet Új-Zélandtól a Grand Canyonig. A film második részében, a Föld színeiben egy imádkozó, éneklő indián „segítségével” állítja ellentétbe a sokszínű világot: sivatagok és sarkvidékek. A harmadik rész, a Hét évszak is ezt a színkavalkádot emeli ki. E filmek némiképp reklámoknak tekinthetőek. Reggio is készített ilyet, a némileg jószándékú Anima Mundit (1991). Philip Glass remek zenéje és néhány ismert Qatsi-motívum ellenére, a film inkább gyönyörűre komponált reklámfilm, amelyben a rendező párhuzamba állítja a természet (állatok, rovarok, vulkán, felhők, víz) mozgását.

A természet, mint tájkép

A non-verbális dokuk között népszerű a tájkép tematika. Remekül lehet rajta kipróbálni az új technikákat (3D). Mégis, ide vehetünk olyan természetfilmeket, melyek egy táj ökológiáját mutatják be. Ilyen Claude Nuridsany és Marie Pérennou filmje, a Mikrokozmosz (1996), amely a puhatestűek és rovarok világába kalauzol el; szorgos hangyák, és küzdő szarvasbogarak közé, akik túlélik a viharokat és az eső pusztítását. Filmjükben minden a maga valójában van. E film is olykor emberi tulajdonságokkal ruházza fel szereplőit, csak éppen itt a hangsúly azon van, hogy mi mennyire hasonlítunk rájuk – Besson ezt pont fordítva tette. A rendezőpáros tematikailag hasonló (de már szavakkal is narráló) Genezis (2004) című alkotása is hasonlóan megkapó módon indul az élet nyomai után.

Kép a Mikrokozmosz című filmből

A timelaps-szel felvett hatalmas tájképek mozijainak tucatjaival itt most kevésbé foglalkoznék, mégis kiemelném Tom Lowe Timescapes (2012) című 50 perces, az amerikai dél-nyugatot megörökítő opuszát, amely a forgást azonosítja az idővel, és az előbbi filmekből ismert képekkel fűszerezi azt. Filmje azért fontos, mert ez az első mű, amely 4K Red MX digital cinema kamerával készült és 4096×2304 pixeles felbontásával gyönyörű mélységeket ad át.

Non-verbális esszék

A non-verbális dokumentumfilmek pengeélen táncolnak az experimentális filmekkel. Ez alapján Bill Viola és Andy Warhol műveit is belevonhatnám esszémbe, amit azért nem teszek, mert ezt a műfajt az adagolt egzotikum teszi zsánerré. Mégis vannak olyanok, melyekkel sikerül eljutni a határmezsgyére. Ilyen Patrice Leconte filmje, a Dogora (2004). A rendező Étienne Peruchan szviftjének egy szentpétervári gyermekkórus által előadott hangversenyének élményét kapcsolta össze kambodzsai nyaralásával, az eredmény pedig egy 70 perces mozi lett, ami kicsit felemásra sikerült. A rendezőnő kiemeli a gyermekarcot, mint az ártatlanság motívumát, majd erre próbál ritmusos képeket vágni munkába igyekvőkről, családokról, autósokról, vizet hordó gyerekekről. Az ember ritmusát mutatja be, ázsiai közegbe helyezve azt. Jean-Marie Dreujou képeivel hiába a jó szándék és a kiszolgáltatottság megjelenítése, csak közhelyes képeket kapunk.

Experimentálisabb tematikájú Simon Pummel filmje, a Bodysong (2003), amely igazából tételfilm. Szerelem, szex, erőszak, háború, hit, remény, extázis és álom. Ezekre a részekre oszlik a film, amelyek nincsenek ugyan elválasztva egymástól, de külön történetet alkotnak.3 A film jobbára archív képekből áll, amely alatt John Greenwood (a Radiohead gitárosa) letisztult zenéje szól. Pummel, amennyire csak lehetett, kivette filmjéből az egzotikumot és stilizációval helyettesítette azt, visszanyúlt a vertovi hagyományokhoz és szabadabban használta az asszociációit. Filmje inkább már experimentális, esszéisztikus, mégis tematikájában hasonlít a Qatsi-trilógiához. A vágy érzését párhuzamba állítja az evéssel, aztán az éhséggel, majd a verekedéssel és az erőszakkal. Az álomkor montázsában megközelíti a maga stilizációjában az emberi szellemet is. Pummel filmje sok szempontból kilép a műfaji keretekből, a befejezésben (ahol visszatérünk a nyitókép anyaméhéhez) diegetikus elemként még a hangot is némaságként tudja előadni, amikor megszólaltatja a betűket. A Bodysong a szavak nélküli dokuk titkos esszenciáját nyújta, műfaji elemekkel, ügyes megoldásokkal.

Ron Fricke trilógiája

A zsánert – a Qatsi-trilógia mellett – Ron Fricke operatőr munkái tették híressé, aki Reggio alkotótársa is volt egy ideig, majd találkozott Michel Stearns zeneszerzővel és Mark Magdison producerrel. A trió első közös munkája volt a Chronos (1985) című IMAX mozi. Fricke néhány motívumot kilopott a Qatsi-filmekből, mint például a sivatagi körsvenkeket, a felhők táncát, a Grand Canyon vagy a Monument Valley képét. Kevésbé absztrakt filmet csinált, mint Reggio. Fricke fő motívuma az egzotikum megmutatása maradt, de esszészerű jelleggel, dokumentumelemekkel mögé szeretne látni. A Chronos ebből a szempontból stílusbravúr; először a sivatag köveiből, majd a szobrok arcaiból a látható időt mutatja meg, az árnyékok mozgásával, majd folyamatosan gyorsul a film és a befejezésben a város fényei csak örvénylő vonalakká avanzsálódnak, az idő rabjaivá válnak. Fricke különleges érzékenységgel filmezi az egyiptomi romokat, a Notre Dame-ot, a Szent Péter-bazilikát – mindegyikben az időt próbálja megfogni. Legemlékezetesebb képe az a gyorsított felvétel, amikor a Mont St. Michel kolostorát körbeveszi a dagály, majd visszahúzódik.

Fricke első filmje még csak az időről szólt, a Baraka viszont már az élet szimfóniája, érett munka. Enciklopédikusan száguld keresztül a világon különböző egzotikus zenékre. A buddhisták között találja meg a saját magunkba helyezett életet, amely az imádság által jön elő. Angkor árnyékaival a fizikai időt, a Galapagos-szigetek állataival, az Uluru vöröslő sziklájával, a megannyi portréval, tánccal a mozgást látatja, mégis mintha mindenki állna az időben. Témáiban a természetrombolás, a szegénység is megjelenik, városképeiben a csirkegazdaságokat állítja párhuzamba az emberrel. A Baraka a műfaj esszenciája, meditatív, nagyszólamú, egyszerre festi le az ürességet (pl. a kambodzsai népirtás képeivel), a magányt, amelybe az ember beleszületik. De feloldozást is nyújt a (előző filmekből is ismerős) víz motívummal, amely megtisztít; a felhők és tűz párhuzama ezúttal megtisztulást, az átlényegülést hozza el. A hit egyfajta megoldás lehet Fricke szerint, majd az utolsó képben kilép a csillagok felé. A két film 20 év után bővült trilógiává, amelyben az idő és az élet bemutatása után az imádságé lesz a főszerep, amit világunk létforgatagáért mond el a rendező, ez pedig a Samsara (2012).

Kép a Samsara című filmből

A non-verbális dokuk összességében predesztináltan az ökológiai és ökonómiai pusztulás szimfóniáját rajzolják meg, a némafilmek montázstechnikájának hagyományához és „csendjéhez” egyaránt igazodva. Nagyívű mondanivalójuk, panoramisztikus világképük viszont többnyire az egzotikumot helyezi a középpontba, amely sokszor giccshatáron mozog. Ezek a filmek látvány és tájfilmek, amelybe olykor a modernizmus esszéfilmjeinek tematikája is belekukkant. Meditatív jellege miatt viszont ritkán készül olyan film, amely eljut a mozikba, pedig a film technikai adottságainak jó kipróbálási területe ez a műfaj. Sajnos a társadalomkritikai fennhangok olykor csak közhelyszerű frázisokban és ismételt klisékben jelennek meg. Ez azonban nem azt jelenti, hogy üres látványosságok tárháza ez a tematika.

Támogass egy kávé árával!
 

Kapcsolódó filmek

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat