Kritika | Steven Spielberg: West Side Story Kritika | Steven Spielberg: West Side Story

Piros és kék

Steven Spielberg: West Side Story

ÉRTÉKELD A FILMET!
West Side Story
Steven Spielberg
2021

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Steven Spielberg az egyik legkedveltebb 20. századi musicalt dolgozta fel, az új West Side Story pedig lendületes és friss élményt nyújt úgy is, hogy a jól bevált alapokat érintetlenül hagyja.

Mindennapos jelenség, hogy az idősödő szerzői rendezők – Bergmantól Scorseséig – a saját gyerekkorukhoz fordulnak, esetleg a filmek iránti rajongásuk eredetéről forgatnak. A szemérmes Steven Spielberg (amellett, hogy a következő rendezése egy félig önéletrajzi történet lesz) ötvözte a kettőt: gyerekkori kedvencét, a West Side Storyt készítette el újra, vállalkozása pedig ha nem is forradalmi jelentőségű, de méltó és kisebb döccenőktől eltekintve rendkívül élvezetes remake lett.

Kép a West Side Story című Spielberg-filmből

Spielberg kifejezetten szentimentális (az E.T., a Hook vagy A barátságos óriás látványos példája mellett a legtöbb filmjének a kifutása ezt igazolja) rendező, a legtöbb bírálat is emiatt éri, így félő volt, hogy a West Side Storyból is egy érzelgős, PC tanmesét farag. Van-e egyáltalán létjogosultsága újra feldolgozni a mai szemmel is parádés, 1961-es filmváltozatot? Közelebbről megnézve a klasszikus filmben bőven van olyasmi, ami felfrissítésre szorul: a barnára mázolt, nem a saját hangján éneklő Natalie Wood, a barnábbra mázolt, görög George Chakiris, a barnábbra mázolt, pedig valóban Puerto Ricó-i Rita Moreno a mai filmgyártási normáknak már nem felel meg. Emellett a filmből több pikáns, trágár beszólás kimaradt az 1957-es színpadi eredetihez képest cenzurális okokból, ahogyan a díszletezés és az erőszakábrázolás is a korszaknak megfelelően művi. Klasszikusról vagy jót, vagy semmit; Robert Wise és Jerome Robbins változata musical-mérföldkő, de bőven elfér mellette az új változat is.

Kép a West Side Story című Spielberg-filmből

A covid miatt csúsztatott, így végül kereken 60 évvel a régi után bemutatott West Side Story kicsit olyan, mintha Spielberg vezeklése lenne azért, hogy generációja, a mozifenegyerekek tönkretették a klasszikus Hollywoodot. Szimbolikusan Spielberg 1975-ös Cápája volt az, ami után a hollywoodi mozi már nem lehetett olyan, mint korábban: a Hollywoodi Reneszánsz polgárpukkasztó forradalma után konszolidálódott a helyzet, győztek a fiatalokat célzó, erőszakosabb és szabadszájúbb, de könnyen fogyasztható filmek, megszületett a blockbuster fogalma és Új-Hollywood. A régi West Side Story egy haldokló műfaj és haldokló berendezkedés egyik utolsó sikeres képviselője volt: a musical 10 Oscar-díjat nyert, a közönség és a kritika is szerette. Spielberg maga rekesztette be a saját gyerekkori álmának forrását – persze a modernizáció elkerülhetetlen volt és nyilván nem a rendező egyszemélyes teljesítményeként jött a változás, de Spielberg szentimentalizmusától nem lenne idegen, ha a nosztalgia mellett a jóvátétel is motiválta volna.

Kép a West Side Story című Spielberg-filmből

Spielberg változatának legnagyobb erénye, hogy nem próbálta meg erőszakosan aktualizálni az alapanyagot, értő kézzel nyúlt hozzá és (szinte) csak a nélkülözhetetlen pontokon fogott vastagabban a ceruzája. A 20. század egyik legnagyobb karmesteregyénisége, Leonard Bernstein egy egyedi hangzásvilágú, slágerekkel tűzdelt zeneművet írt, a nemrég elhunyt Stephen Sondheim szövegei pedig őszinték és játékosak. Az új West Side Storyból nem lett hip-hop musical, megmaradt az eredeti hangzásvilág, sőt, a koreográfia is a régihez hasonlóan balettalapú – a zene, az ének és a tánc pedig mai fiatalokkal is működik. Rachel Zegler ellenállhatatlanul bájos María szerepében és a hangja is gyönyörű, a rehabilitációra váró Ansel Elgort pedig igyekszik lépést tartani vele Tonyként. A többi szerepben is fiatal tehetségek bizonyíthatnak, Rita Moreno jelenléte pedig szép és megható kapocs a régivel.

Kép a West Side Story című Spielberg-filmből

Az új film karcosabb, kevésbé díszletszerű környezetben játszódik, így az itt zajló bandaháború is valószerűbbnek hat – Spielberg joggal látta meg az alapanyagban a máig futó szálakat, hiszen a bevándorlás, a békés együttélés lehetetlensége és a dzsentrifikáció ma is krízisek forrása az Egyesült Államokban (és világszerte). Janusz Kamiński operatőr giccsbe hajló színkavalkáddal öntötte nyakon a filmet, a két banda szembenállását pedig a színszimbolika is jelzi: a fehér Jetek hideg, kék színekben, míg a Puerto Ricó-i Cápák meleg, piros színekben pompáznak – csak azt nem látják be, hogy a kettő együtt adja ki az amerikai zászlót. Az viszont már megkérdőjelezhetőbb beavatkozás Tony Kushner forgatókönyvétől, hogy a színdarab és az 1961-es verzió tomboy lányából miért lett transz fiú úgy, hogy az alkotók ezzel a változtatással voltaképpen semmit nem kezdtek, a karakter súlytalan marad.

Kép a West Side Story című Spielberg-filmből

Igaz, végeredményben a West Side Storyn felesleges számonkérni az eredetiséget vagy a modernizálást, hiszen maga a darab is egy Rómeó és Júlia-átirat, ami aztán tovább variálható. Spielberg jól megragadta a fiatalokat fűtő pusztító indulatokat, ami elsősorban a táncjelenetek lélegzetelállító dinamikájában kulminálódik. A csoportmozgások ereje, a két test interakciójában forrongó szenvedélyek (legyenek azok csak női vagy csak férfitestek, vagy vegyesen) magával ragadóak – a West Side Storyban csak egy lépés választja el a tánctól a verekedést, a szeretkezést vagy az olyan hétköznapi mozdulatokat, mint a séta, a futás vagy az ugrás. A teljes test játékban van, ahogyan a test által keltett zajok, mint a csettintések, dobbantások is. A West Side Story zenés-táncos részei elsöprő erejűek, élőek és átérezhetőek – kár, hogy ezt az energiát a prózai részek újra és újra megakasztják, lelassítják, főleg a film első felében nem működnek, de később is szögletesek. Spielberg azonban ahogy általában, most sem az értelemre, hanem az érzelmekre szeretne hatni, ezt a befejezés is aláhúzza. A tanulság kimondása elmarad, a West Side Story mégis magával ránt és telibe talál – 2021-ben is.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
West Side Story

West Side Story

Színes filmdráma, musical, romantikus, 156 perc, 2021

Rendező:
Szereplők: , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg

 • Vérapó

  Színes akciófilm, thriller, vígjáték, 101 perc, 2022

  Rendező: Tommy Wirkola

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Friss film és sorozat

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg

 • Vérapó

  Színes akciófilm, thriller, vígjáték, 101 perc, 2022

  Rendező: Tommy Wirkola