Martin Scorsese: Aviátor / The Aviator Martin Scorsese: Aviátor / The Aviator

A rekord bája

Martin Scorsese: Aviátor / The Aviator

ÉRTÉKELD A FILMET!
Aviátor
Martin Scorsese
2004

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Howard Hughes, a texasi olajmágnás alakja mai napig többé-kevésbé elevenen él az amerikai közélet emlékezetében. Miután a harmincas-negyvenes években néhány pazar filmprodukcióval kápráztatta el a korabeli filmes társadalmat, repülős társaságot alapít, majd a háború alatt az amerikai kormány számára tervez kémrepülőgépeket.

Amerikában még az is általános műveltségi tétel, hogy Hughes fejlesztette ki a Hercules teherszállító gépet, amelynek kissé korszerűsített verzióit napjainkban is használja az amerikai hadsereg. A korabeli Hollywood számos szépasszonyához fűződő szorosabb viszonyai pedig szintén hozzájárultak hírnevéhez.

Martin Scorsese: Aviátor / The Aviator

Martin Scorsese rendező Howard Hughes olajmágnás életrajzi adataiból tallóz legújabb filmjében. Mondhatnánk úgy is, hogy ezt a nyersanyagot használja fel saját propagandisztikus céljaira. Mert bár a film a harmincas-negyvenes években játszódik, amelynek jelmezeit és hangulatát igencsak jól sikerült reprodukálni, nem kerülheti el a figyelmünket, hogy az Aviátor néhány kortárs amerikai kulturális sztereotípiát vetít vissza a felhasznált történelmi anyagra, vagy legalábbis örömmel ismeri fel benne e sztereotípiák elődjeit.

Martin Scorsese: Aviátor / The Aviator

Mint filmgyártó és rendező, a Howard Hughes (Leonardo DiCaprio) által a harmincas években készített Pokol angyalai minden tekintetben kielégíti korunk hollywoodi esztétikájának főtételeit. Amolyan rekordprodució: költségvetése, akár egy kisebb államé, a legtöbb kamerával veszik fel, a legnagyobb számú repülő repked benne. És napjaink Mátrix típusú filmjei sebességmániájának olcsó realizmusa értelmében ebben a filmben sokkol a kor leggyorsabban suhanó repülője is. Hughes pedig nyolc hónapot áll a forgatással, csakhogy az álló felhők előtti háttérben filmezhesse repülőit, mert így lesz erősebb a sebesség-hatás. Mindez még fokozható: a leggyorsabb repülő után mi jöhetne más, mint a legnagyobb repülő: a már említett Hercules teherrepülőgép akkora kell majd legyen mint egy focipálya. Ezek után aztán nem csoda, ha az a benyomásunk támad, hogy nem is ér semmit az a film, vagy egyáltalán: alkotás, tett, ha nincs róla a Guinness rekordok könyvében cikk.

Martin Scorsese: Aviátor / The Aviator

E tökéltességre való törekvésnek van azért egy tragikus vetülete is. Hughes maximalizmusának ugyanaz a gyerekkori élmény a forrása, mint kényszerneurózisának. A film kerettörténete szerint ugyanis a kis Hughes egy gyerekkori jelenetben fogadja meg, hogy híres lesz, de ugyanebben a jelenetben neveli bele az őt fürdető anya az állandó tisztálkodás és egészséges életmód mániáját, ami – a film vulgár pszicholgizálása szerint – a felnőtt paranoid rohamaiért felelős. Nem nehéz észrevenni, hogy a film a kultúrateremtő hérosz alakját az őrület megvillantásának hasonló jeleneteiben a romantikus hagyományból ismert géniuszok figuráiba játssza át, akik, noha furcsák és lököttek, szeretnünk kell őket, mert sokat köszönhetünk nekik.

Martin Scorsese: Aviátor / The Aviator

E hérosz-géniusz képbe még sok mást belesűrít a film. Hughes jó hazafi, repülőgép-fejlesztései a fronton harcoló amerikai hadsereg ügyét szolgálják. Hughes tisztességes üzletember, őszintén elítéli a monopolhelyzetre törekvést a gazdasági életben. És noha a legendák szerint a történelmi Hughes szerelmi élete aktív és változatos volt, úgy tűnik, a film ezt kissé mellőzné. Van ugyan olyan jelenet, ahol hősünk merészen szobára hív egy szivarárus lányt, a forgatókönyvíró (John Logan) ezután úgy érezhette, érintette már a playboy-témát, ezért a továbbiakban inkább a nőtisztelő, már-már házasságcentrikus Hughes alakja kerül előtérbe, nyílván a puritán közönség elvárásai szerint.

Martin Scorsese: Aviátor / The Aviator

A fenti ideológiai mozzanatok kimutatása után talán már nem meglepő, hogy az Aviátort tizenegy kategóriában jelölték Oscar-díjra: Film, Rendező, Színész, Mellékszereplő színész, Mellékszereplő színésznő, Forgatókönyv, Művészeti rendezés, Fényképezés, Jelmeztervezés, Vágás és Hang. Csak hogy néhányhoz mi is hozzászóljunk: a forgatókönyv – valószínűleg megtörtént események feldolgozása miatt – tele van homályos jelenetekkel és rosszul körvonalazott, esetleges karakterekkel; DiCaprio játéka elég hitelesen domborítja ki a már említett hérosz-géniusz jelleget, és kellő mértékkel keveri bele a legmagasabb körökben is folyton texasi (Amerikában értsd: vidéki) beidegződéseket eláruló olajmágnás alakját; a korrupt és képmutató Brewster szenátor szerepében Alan Alda valóban színvonalasat alakít. A rendezés pedig meglehetősen ideologikusra sikerült, ami az Aviátort az amerikai grandomán filmesztétika igazi mintadarabjává teszi.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat