Justin Lin: Star Trek Beyond / Star Trek: Mindenen túl Justin Lin: Star Trek Beyond / Star Trek: Mindenen túl

Nyomokban Star Treket tartalmaz

Justin Lin: Star Trek Beyond / Star Trek: Mindenen túl

ÉRTÉKELD A FILMET!
Star Trek: Mindenen túl
Justin Lin
2016
Star Trek: Mindenen túl

Star Trek: Mindenen túl

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 5 10 1

5

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A Star Trek – Mindenen túl szórakoztató kalandmozi, mely folytatja a J.J. Abrams által lefektetett útirányt, de próbál a régi rajongók felé is nyitni, több-kevesebb sikerrel.

Abrams és csapata 2009-ben héraklészi méretű feladattal találták szembe magukat: egy legendás, de tetszhalott franchise-ból (mely a többség tudatában úgy él, mint a pattanásos informatikushallgatók kedvenc űrsorozata) kellett a plázaközönség és az ifjabb nemzedék által is fogyasztható trendi moziélményt varázsolniuk. Az eredmény egy lendületes, nagyon is kortárs blockbuster lett, mely jelentős sikert aratott és visszahozta a Star Trek-brandet a köztudatba (illetve beültette az iPhone-generáció köztudatába is), ellenben – és ez a rajongók jelentős hányadában ellenszenvet keltett – nagyjából annyi köze volt az idén ötven éves széria hangulatához és gondolatiságához, mint Hitchcocknak a zsírégető aerobikhoz. A folytatás (Sötétségben – Star Trek) méginkább megosztotta a népet: az 1982-es Khan haragja gyenge újrázása és egy poszt-9/11 paranoia-akcióthriller keverékének tűnő filmről sütött, hogy készítői nem igazán tudták, mit is akarnak kezdeni az általuk újjáteremtett univerzummal.

Az épp egy másik messzi-messzi galaxis ügyeit egyengető Abrams igazolt távollétével a Halálos iramban-szériáról ismert Justin Lin kapott lehetőséget rá, hogy beülhessen a soron következő, immár harmadik reboot-Trek mozi rendezői székébe, az alkotók célja pedig egyértelmű volt: egyrészt a kitaposott út követése és egy harmadik, látványban és akcióban erős sikerfilm készítése, másrészt viszont az előző film hibáinak orvoslása és visszatérés a „Star Trek-feelinghez”. A Mindenen túl alkotói már láthatóan hajlandóak voltak megnézni néhány epizódot a klasszikus sorozatból, és legalább valamelyest kapizsgálják, mitől működött anno a Star Trek formula.

Ebben jelentős szerepe van például a karakterek közti dinamikának, mely miatt úgy érezzük, egyfajta különös család, egy valódi közösség néz szembe az ismeretlennel, melyben mindenkinek megvan a saját helye és viszonya a többiekhez. A színészeken érezhető, hogy immár rutinosan, bejáratottan öltik magukra figuráikat, az írók pedig végre rájöttek arra, hogy a legendás Enterprise-csapat bevált jellemein és nem érdemes változtatni. Kirk (Chris Pine) végre nem egy hormontúltengéses lázadó kamasz, hanem valóban Csillagflotta-kapitány, Spock (Zachary Quinto) és McCoy doktor (Karl Urban) a sorozatból jól ismert kedélyes csipkelődéssel boldogítják egymást, továbbá Scotty (a forgatókönyvet is társjegyző Simon Pegg) és Chekov (Anton Yelchin) sem elsősorban humorforrásként vannak már jelen. A hangulat is kezd helyenként emlékeztetni arra, hogy melyik univerzumban is járunk, kevésbé érezzük úgy, mintha a Star Wars sokadik utánzatát néznénk.

Ellenben a sztori szinte faék egyszerűségű, láthatóan senki sem akart nagyobb kockázatot vállalni, helyette egy sablonos, bármely nyári blockbusterbe behelyettesíthető szüzsét kapunk, melyben néhány megpróbáltatást követően a jók legyőzik a gonoszt és megmentik az épp aktuális világot a pusztulástól. A nagyjából egy százhúsz perces sorozatepizódra hajazó cselekményben az Enterprise az aktuális „planet-of-the-week” és „aliens-of-the-week” tengelyen manőverezik, melyek aztán minden bizonnyal teljesen elfelejtődnek a következő kaland kezdetére. A Power Rangers-főgonoszokra emlékeztető latexmaszk (ebben legalább visszanyúlnak a készítők a „hagyományokhoz”…) mögött szinte felismerhetetlen Idris Elba immár a sokadik azon remek színészek sorában, akiknek tehetségét egy teljesen érdektelen, egydimenziós rosszfiú megformálására vesztegetik el jelen franchise-ban. A Sofia Boutella által játszott „tökös csaj”, Jaylah szintén kimerül pár felszínes karakterelemben (de ő legalább nem vetkőzik minden ok nélkül alsóneműre, mint a Sötétségben szöszke doktornője).

A sci-fi-elemekre sem fektetnek túl nagy hangsúlyt  a készítők, inkább maradnak az űroperák biztos területén, habár pozitívum, hogy ezúttal kimaradnak az olyan orbitális baromságok, mint a bolygóról bolygóra transzportálás vagy Khan holtakat feltámasztó „varázserejű” vére. Az előző rész borúsabb hangvétele után ezúttal igyekeznek könnyedebbre venni a figurát és folyamatosan humort is adagolni a játékidő során, mely ezúttal szerencsére jóval visszafogottabb és kevésbé dedós, mint a 2009-es film esetében volt. A látvány ezúttal is remek, különösen a hatalmas űrbéli giga-ökokomplexum, a Yorktown bázis (valószínűleg csak a legfanatikusabb rajongók tudják, hogy még anno a sorozat tervezésekor Yorktown volt az Enterprise eredeti neve) megvalósítása, illetve a Kirk és a főgonosz közti szokásos filmvégi verekedős leszámolás jelenete, mely ezúttal zérógravitációs környezetben játszódik (Kubrick óta tudjuk, hogy pisilni sem egyszerű a súlytalanság állapotában, nemhogy közelharcot vívni valakivel).

Összességében tehát élvezhető kis nyári akció-kaland limonádé Justin Lin filmje, mely nyomokban Star Trek-et is tartalmaz, annyira azonban mégsem erőlteti a nagy elődhöz való visszanyúlást, hogy a plázaszékekbe süppedő nézők nyugalmát megzavarja. Végigizgulható, szerethető (a rebootolt részek eddigi legjobbja), de a jövő heti szuperhősfilm idejére már el is felejtjük, hogy miről szólt.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Star Trek: Mindenen túl

Star Trek: Mindenen túl

Színes akciófilm, kalandfilm, sci-fi, 120 perc, 2016

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

5

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat