J.J. Abrams: Star Wars: The Force Awakens / Az ébredő Erő J.J. Abrams: Star Wars: The Force Awakens / Az ébredő Erő

Az Erő van ezzel!

J.J. Abrams: Star Wars: The Force Awakens / Az ébredő Erő

ÉRTÉKELD A FILMET!
Star Wars: Az ébredő Erő
J.J. Abrams
2015
Star Wars: Az ébredő Erő

Star Wars: Az ébredő Erő

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

0

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Megérte tövig rágni a körmöket, újranézni az összes eddigi részt és egy hónappal ezelőtt megvásárolni a mozijegyet: a Lucas-birodalom ifjú padawanja, J. J. Abrams méltón bővítette ki a Star Wars-univerzumot Az ébredő Erővel. Egyúttal mély főhajtással tisztelgett a sci-fi-óriás előtt.

Egy filmimádóban mindig kettős érzés munkál, amikor rajongása tárgyát kiemelik mívesen felépített mauzóleumából, majd különböző praktikákkal megpróbálnak életet lehelni belé. Egyrészről gyermeki örömmel várjuk, hogy a temetetlen halott újra elénk lépjen, másrészről rettegünk, hogy a feltámasztásnak túl nagy ára volt, és a mítoszt fekete mágia (vagy jelen esetben az Erő sötét oldala) járja át. Ám szerencsére J. J. Abrams kezei alatt nem csak az Erő, hanem a Star Wars-legenda is felébredt!

Bár a globális ünnepléssel záródó Jedi visszatér egy optimista jövőképpel kecsegtetett, Az ébredő Erő kezdetén korántsem béke és nyugalom uralkodik a Galaxisban. A hamvaiból feltámadó Köztársaság egy erős ellenféllel találja szemben magát: a Galaktikus Birodalom jogutódjaként működő Első Rend minden eddiginél nagyobb erőbedobással igyekszik elpusztítani a magukra hagyott ellenállókat. Az egyetlen reményt egy kis droid, BB-8, illetve a benne elrejtett térkép jelenti, mely elvezethet a felszabadulás kulcsához. A robot Poe Dameron pilótától egy magányos roncsvadász lányhoz, Reyhez kerül, aki a bátor Finnel az oldalán igyekszik elmenekülni az Első Rend fenyegetése elől, majd BB-t épségben eljuttatni az ellenállókhoz.

Valahol persze furcsa, hogy ugyanaz a rendező kelti életre Lucas óriását, aki 2009-ben a Star Treket, de amiképp az előző feltámasztásnál, ezúttal is jól felelt Hollywood szemüveges tanítványa. J. J. lelkiismeretesen merült el a Star Wars világában, és miután kitanulta annak sikeres és folytatásra érdemes területeit, egy pazar ízvilágú űrkoktélt kevert az összetevőkből. A kísérletezést mellőző történetvezetés, a mítoszba való belefonódás és a közönségnek odadobott gegek érdekében számos elemében megidézi a korábbi részeket, elsősorban a klasszikus trilógiát. A kezdőképbe beúszó csillagromboló kapásból a három film nyitányára rímel, de a rossz útra tért tanítvány, a sith arcát eltakaró, hangját eltorzító maszk, vagy a rohamosztagosok elméjének meghekkelése sem új motívum. Amiképp a bábelien színpompás, űrlényekkel teli kocsmajelenet, a Sötét oldal motiválta ijesztő vízió, vagy az sem, hogy a gyerekekkel mindig csak a baj van. A hármas hősképlet – mely ezúttal Rey, Poe és Finn köré szerveződik – a Luke-Leia-Han trió örököse, bár J. J. ezúttal a női karaktert teszi meg főhőssé, nem kis sikerrel. A színesedés egyébként több szinten is jellemző Az ébredő Erőre: például a korábban csak übermensch-eket felsorakoztató „birodalmi” oldalon is látunk nőket és feketéket.

Azonban a korábbi részekre faragott rímek egy része ugyanúgy félretalál, mint a rohamosztagosok lövései. Sajnos az ismert karakterek felélesztése – még ha csak egy pillanatra tűnnek is fel – igen gyenge húzásnak bizonyult, bár elsőre valóban kellemes nosztalgia járja át a nézőt. Új hőseink ugyanis annyira izgalmasak és belevalóak, hogy önmagukban is megállnák a helyüket a vásznon, semmi szükség egy nyugdíjas csempész robbantgatásaira. Nagy kár viszont, hogy a sithek ezúttal igen gyengére sikerültek. A karakterfestésen túl a párbeszédek is sokat dobnak a régi motívumokat biztonsági játékként ismételgető forgatókönyvön. A dialógusok pergőek és életszagúak, remekül illenek a szereplők szájába – végre nem az az érzésünk, mintha két buckalakó „csevegne”, mint mondjuk az újabb trilógiába beleerőszakolt turbékolás jeleneteinél. Külön dicséret illeti a humor finom használatát, mellyel Az ébredő Erő a klasszikus saga hangulatához nyúlik vissza, és szerencsére a Jar Jar-féle túlzó komikumforrást óvatosan elkerüli. Jó ötlet volt tehát Lucas kezéből kivenni a forgatókönyvet és inkább Lawrence Kasdannak adni, aki az 1977-es filmnél jóval kevésbé meseszerű Birodalom visszavágot és a Jedi visszatért is jegyzi.

A Star Wars számtalan szimbólummal telített képi világát is remekül megidézi Az ébredő Erő. A patinás, ütött-kopott sci-fi eszköztár (fegyverek, űrhajók és egyéb járművek) felvonultatása mellett ismét bepillanthatunk a „messzi-messzi galaxis” eldugott, varázslatos zugaiba. J. J. itt sem mellőzi az intertextualitást: a Jakku a Tatooine-t, az Első Rend főhadiszállása a Halálcsillagot, a Takodana pedig az Endort és a lepusztult Naboo-t idézi. A régi fajok felidézése mellett ismét számos új lényt ismerünk meg, külön kiemelendő a Sarlaccból és Rancorból összegyúrt gyilkológép, mellyel természetesen hőseinknek meg kell küzdeniük. Emellett látványos akciószekvenciákkal is kényeztet a film: olyan pazarul komponált hosszú beállítással is találkozunk, amilyet utoljára talán a Trónok harca ominózus Castle Black-i csatájában láthattunk.

Szerethető karaktereivel, remek párbeszédeivel és pazar látványvilágával – az óvatoskodó és túl sok elemében ismerős történet ellenére is – jó folytatás lett Az ébredő Erő. J. J. Abramsnek sikerült az, ami Peter Jacksonnak a saját szériájával nem: ő 2012-ben nagyot hasalt A hobbittal, Hollywood eminense viszont szépen lerótta tiszteletét.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

0

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat