Jonathan Liebesman: Teenage Mutant Ninja Turtles / Tini nindzsa teknőcök Jonathan Liebesman: Teenage Mutant Ninja Turtles / Tini nindzsa teknőcök

Úgyis rákapnak a felszínes popkultúrára

Jonathan Liebesman: Teenage Mutant Ninja Turtles / Tini nindzsa teknőcök

ÉRTÉKELD A FILMET!
Tini nindzsa teknőcök
Jonathan Liebesman
2014
Tini nindzsa teknőcök

Tini nindzsa teknőcök

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 5 10 1

5

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Mutáns nindzsateknőcök 2014-ben, a robotzúzó Michael Bay vigyázó produceri szemei alatt? A végeredmény pontosan olyan, amilyennek ez alapján elképzeljük. Na jó, annál egy picit rosszabb. Egy Megan Foxnyival.

A Tini nindzsa teknőcök alapvetően hülyeség. Annak is indult (Kevin Eastman és Peter Laird viccből, a népszerű kortárs képregények paródiájaként jelentette meg az első képregényfüzetet), és későbbi alakváltozataiban is lépten-nyomon reflektál arra, milyen képtelenség nuncsakuzó és pizzát zabáló, mutálódott teknősökről filmet nézni. A 80-as évek óta két sikeres rajzfilmsorozatot, egy élőszereplős filmtrilógiát és egy CGI-animációs filmet – meg számtalan videójátékot és akciójátékfigurát – megélt franchise pont a vállalt és végletekig vitt infantilizmusa miatt tudott talpon maradni. A süvölvény nindzsateknősök az agyatlan szórakoztatás büszke porondmesterei, az ezúttal producerként bedolgozó Michael Bay pedig ezt szem előtt tartva csalogatta vissza őket a moziba.

Kép a Tini nindzsa teknőcök című filmből

April O’Neil még mindig feltörekvő New York-i híradós, aki nem éri be a könnyed szuflésztorikkal(!), hanem valami nagyra, komolyra vágyik. A várost terrorizáló bűnszervezet, a Talpas Klán nyomába ered, és úgy véli, a velük szembeszegülő igazságosztók valójában az első blikkre Hulk és Shrek szerelemgyerekeinek tűnő izomteknősök. A környezete szerint súlyos tévképzetektől gyötört riporternőnek segítségére van rejtegetett halálvágya, melytől hajtva gyerekkorában tűzvészből, most pedig egy aluljáróbeli rablótámadásból próbálja kimenteni az áldozatokat. Magánakciója során találkozik a pubertáskorú teknősökkel és a harcművészetet egy képeskönyv átlapozásával megtanuló Szecska mesterrel, a bölcsen beszélő óriáspatkánnyal. A sárga kabátos riporterhölgy és mutálódott állatbarátai aztán szövetkeznek, hogy megállítsák a két lábon járó svájcibicskává fejlesztett Zúzót, aki a kortárs terrorista praktikák nagykönyve alapján igyekszik kiirtani New York City lakosságát.

A film (és Hollywood) már a felütésben megideologizálja saját ostobaságát (semmi gond a szórakoztató marháskodással) és főszereplő-választását (jó dolog is „fincsi csajokat” nézegetni a tévében) a híradósok közti párbeszédben. Megan Fox, az első két Transformers női szereplője olyan, mint a CGI-jal programozott teknősök: bámulnivaló, miközben fenekét és kifejezéstelenre plasztikázott babaarcát villantgatja. Míg a címszereplők – és főként a leggyerekesebb teknős, Michelangelo – kétpercenként leszögezik, mennyire jól néz ki ez a csaj, addig April folyton csak kamerázza őket, mondván, ő még ilyet nem látott. Pedig 2007-ben láthatott volna, akkor készült már egy egészestés TMNT-animációs film számítógépes technikával, de azóta nemcsak Fox, hanem a nindzsák is alapos ráncfelvarrást kaptak. Az immár nagyra nőtt és kigyúrtra pixelezett teknősök golyóálló izommonstrumok lettek, akik tökéletesen simulnak a manapság túlhajszolt szuperhős-vonulatba.

Kép a Tini nindzsa teknőcök című filmből

A bedobott referenciák (Batman, Superman és társaik) is erre játszanak rá, merthogy a Tini nindzsák minden aktuálisan hájpolt filmtrendet meg akarnak lovagolni, ami négy teknősfenékkel ugye könnyebben megy. A technikazseni Donatello a számtech-humort, a raprajongó Michelangelo a „felszíni, felszínes popkultúrára” (idézet a bölcs Szecska mestertől) kikacsintó gegeket, Raffaello és Leonardo, hát, ők meg leginkább a muszklikat hozzák. A film humora a mai divathoz szabottan erősen önparodisztikus, idézőjelbe teszi a családi összetart(oz)ásról szóló tanulságot és a szentimentálisabb monológokat is, de azért korántsem olyan radikálisan, ahogy a 22 Jump Street röhögött az akciófilmek heroikus pózain és a hollywoodi filmek ötlettelenségén. Emellé felsorakoznak a már emlegetett, Losttól X-Menig terjedő utalások, amelyek az 1990-es teknősfilmben még újszerűnek hathattak (igaz, akkoriban James Cagney-utánzásokkal és Érik a gyümölcs-intertextekkel poénkodtak), de Hollywood lassan másfél évtizede nem tud továbblépni ezen a humorfajtán, és egy-két kivételtől tekintve fáradtnak tűnik az egész próbálkozás.

Kép a Tini nindzsa teknőcök című filmből

A karakterfejlődésre jutó időt megnyirbáló akciókényszer is csak lestrapált, egyenüldözéseket eredményez: mint a legtöbb blockbusterben (és főleg Michael Bay filmjeiben), a látvány itt is a pusztítás látványára korlátozódik, vizuális stílusnak nyoma sincs. Az akcióhajszák a túlpörgetett vágástechnika és a rángatott kézikamerázás áldozatául esnek, bár egy pofás üldözésjelenet – tízpercesnek tűnő lesiklás egy havas hegyoldalon – tényleg frappánsra sikeredett (a filmet rendezte: a Csata: Los Angeles és A texasi láncfűrészes mészárlás: A kezdet direktora). Az egyetlen, ami maradéktalanul működik, az a teknősök közti dinamika és az infantilis kamaszhumor, ami csodával határos módon csupán egy darab fingós viccet durrant el.

Kép a Tini nindzsa teknőcök című filmből

A nosztalgiafaktort kiaknázatlanul hagyják (egy-két cowabunga azért elhangzik), pedig ugyanazt a sztorit mesélik el, mint az első rajzfilmsorozat/élőszereplős játékfilm. Talán már a szigorúan 12 év alatti célközönségnek is elege lehet abból, hogy a franchise-ok házon belül is pofátlanul ismétlik magukat, és újra meg újra ugyanazokat az (eredet)történeteket mondják fel. Habár a tininindzsák esetében is halomban állnak a három évtized során összeírt sztorik, a meglepően jó Mission: Impossible – Fantom protokollt összerakó írók most is nulláról kezdik az egészet. Amíg azonban az emberek kifizetik a mozijegy árát a Tini nindzsa teknőcökhöz hasonló, felesleges és még blockbuster-szinten is rossz filmekért (a 120 milliós gyártási költség dupláját kereste meg két hét alatt), addig sosem lesz vége ennek a lohasztó ismétlődésnek. Illúzióink ne is nagyon legyenek: a teknősöket most is egy komplett trilógiára licenszelték.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Tini nindzsa teknőcök

Tini nindzsa teknőcök

Színes akciófilm, kalandfilm, vígjáték, képregényfilm, 101 perc, 2014

Rendező:
Szereplők: , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

5

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat