Kritika | Anna Boden, Ryan Fleck: Captain Marvel Kritika | Anna Boden, Ryan Fleck: Captain Marvel

Haddel Kapitány és barátai

Anna Boden, Ryan Fleck: Captain Marvel

ÉRTÉKELD A FILMET!
Marvel Kapitány
Ryan Fleck, Anna Boden
2019

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Hát eljött, aminek jönnie kellett: az első igazán ötlettelen, unalmas, feszültségmentes, erőltetett humorérzékű MCU-film, amit nem is csoda, hogy a „nagy testvér”, a hamarosan érkező, és már előzetesen rekordbevételre számottevő Bosszúállók: Végjáték (Endgame) árnyékában dugtak el a stúdió fejesei.

Mondanám, hogy érthetetlen, hogy miért sikeredett kifejezetten gyengusra a Marvel Kapitány, de egyáltalán nem az. Szükségszerű volt, hogy nem fog minden kevésfilmes és/vagy egyedi látásmódú író-rendező (akikkel sikerrel „kísérlezteztek” a Marvel háza táján, legyen szó Kenneth Brannagh, de még inkább Taika Waititi Thor-filmjéről, vagy éppen James Gunn polkorrekt-hevületbeli kirúgásáig tartó galaxisos diatalmenetéről) megbirkózni azzal a nem éppen irigylésre méltó feladattal, hogy fenntartsák az eddigi színvonalat.

Arról nem is beszélve, hogy egyszerre kellett egy, a legtöbb néző számára ismeretlen karakter eredettörténetet elmesélnie az (többek között a remek Fél Nelsont is) író-rendező Anna Bodennek és Ryan Flecknek, aki majd a visszavonulóban lévő első generációs Bosszúállóktól átveszi a bevételt termelő stafétát. Ja, és közben egy erős, poszterre nyomtatható, és esetleg komolyan vehető női főszereplőt hadrendbe küldeni a DC meglepetés-sikere, a Csodanő (Wonder Woman) ellen, mindeközben pedig az egész Bosszúállók-univerzum eredettörténeteként is működtetni a Marvel Kapitányt, és persze, ha még marad rá idő, néhány poén is belefér, mert állítólag a képregénybeli főhős is humorizál.

A Marvel Kapitány emellett a prequelek egyik leggyakoribb hibájától szenved (ami szinte nézhetetlenül vontatottá és unalmassá tette a Hobbit-filmeket is:) tudjuk, hová fut ki a történet legtöbb kérdése, így jóval nehezebb érdekessé és feszültté tenni a történet legtöbb elemét. Vajon túléli-e ezt a csatát Bilbó? Igen, mert láttuk a Gyűrűk Urában. Vajon túléli-e Nick Fury (a film abszolút sztárja, Samuel L. Jackson) mindkét szeme a Marvel Kapitány eseményeit? Spoiler: nem, és ezt tudjuk úgy nagyjából 2008 óta. A történetet azért nehézkes elmesélni – vagy legalábbis elkezdeni azt –, mert mintha maga a film sem tudná, hol is akarja kezdeni. Legyen inkább jó kis in medias res, amiben beledobjuk a nézőket egy idegen civilizációba, ahol piros bőrű Jude Law-k harcolnak a kezéből színes sugarakat lövő Brie Larsonokkal? Vagy inkább egy retro-kilencvenes-fantasy, ahol az űrből érkező főhős beesik a földre, lehetőleg valami humoros alaphelyzetbe kerülve, hogy nagyokat lehessen derülni a tudatlanságán?

Az pedig külön érzelemlufi-pukkasztó, hogy a főszereplőről, Carol Danversről a film végéig sem tudunk annál sokkal többet, minthogy fel szokott állni, miután elesik. A film kezdetén ugyanis Carol teljes amnéziában szenved, és a Kree nevű nép született, büszke harcosának hiszi magát, azonban hamarosan szembe kell néznie vele, hogy mindez hazugság volt, ő igazából a Földről került a Kree-ket uraló Nagy Intelligencia uralma alá. Mindez azonban egy jottányit sem változtat Carol viselkedésén, a legtöbb jelenetben ugyanolyan szupermenesen mosolyog, és a mellkasát kidüllesztve járkál fel-alá. Így pedig – érthető módon – meglehetősen katarzis-mentes ez a fejlődés-nélküli-történet.

A mellékszereplők is erőtlenek és unalmasak, az amúgy remek Jude Law például itt is jó, de egy darab fa akkor is fa marad, ha nagyon szépen mondja el a szövegét: pont mint egy gyengén megírt karakter. Ben Mendelsohn pedig igazán nemet is mondhatna már egy-egy Disney-felkérésre, mert sokadszorra hozza ugyanazt a stílust, amit a Zsivány Egyes (Rogue One) óta folyamatosan látunk. Egyedül Jackson és Larson közös jeleneteiben pattog néha az életszagúság szikrája, de ez is inkább a két színésznek, mint a forgatókönyvnek köszönhető.

Képileg persze nem lehet panasz a legújabb Disney-termékre, a Kree bolygót bemutató totálok és esetenkénti vágóképek kifejezetten hangulatosak, a repülés látványos, a kosztümök szépek. Ezen a szinten azonban ez a kompetencia minimum elvárt, elvégre, ha az ember jegyet vesz egy látványfilmre, akkor legalább a látvány legyen rendben. Az már más kérdés, hogy egészen eddig a Marvelnek mindig sikerült valamivel többet adnia a szép, színes képeknél és a kínosan integető, világmegmentő szuperhősöknél. A nevüket viselő kapitány (elsőre) sajnos nem képes felülemelkedni ezen a szinten, és megmarad egy klisés, amerikai kék-pirosba öltözött, műmosolygó kabalafigurának, szólófilmje pedig a Marvel egyik első komoly botlásának. Csak remélni tudjuk, hogy Thanos papa majd helyrepofozza itt a dolgokat.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Marvel Kapitány

Marvel Kapitány

Színes akciófilm, sci-fi, képregényfilm, 124 perc, 2019

Rendező: ,
Szereplők: , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat