Kritika: Az eltűnt katona (Dani Rosenberg: The Vanishing Soldier) Kritika: Az eltűnt katona (Dani Rosenberg: The Vanishing Soldier)

Ha menni kell

Dani Rosenberg: The Vanishing Soldier / Az eltűnt katona

ÉRTÉKELD A FILMET!
Az eltűnt katona
Dani Rosenberg
2023

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Mit tegyen a katona, ha semmi kedve csatába vonulni? Lépjen le a fenébe! Kár, hogy a bravúros felütéssel induló Az eltűnt katona röviddel ezután a földbe áll.

Fel-felbukkanó szirénazaj, rakéták a Tel Aviv-i éjszakában, melyeket a Vaskupola semlegesít, és izraeli katonák bakancsa, amint Gáza város utcáit tapossák. Dani Rosenberg Az eltűnt katona című filmje akár a Hamász október 7-i nagyívű támadása után is játszódhatna, de őspremierje 2 hónappal korábban volt Locarnóban. A film Magyarországon a Zsifin debütált, de a nyári cselekmény ellenére a fesztiválközönség fagyosan fogadta.

Kép Az eltűnt katona című izraeli filmből

Romos épületek között és bennük enerváltan várja az Izraeli Védelmi Erők egy osztaga, hogy rendelkezzen a feljebb való. A háttérben bombák robbannak, míg az előtérben egy katona épp a nagydolgát végzi, a film állítása pár kép alatt egyértelművé válik. Shlomi (Ido Tako) a 18 éves honvéd is levonja a következtetéseket és inkább bújik el egy matrac mögött, minthogy társaival együtt harcba vonuljon. Valami megakasztja a lábát, hiába indul el ő is a többiekkel. Felszínre tör a józan ész a háború őrületében, ami bőven elég, hogy izgalomba hozz a gondolkodást: mire jött rá Shlomi? A katona reggel merészkedik csak ki az elfoglalt házból, hogy egy halott palesztin civil (körülbelül ekkor derül ki, hogy Gázában járunk) autójával hazaszökjön.

Kép Az eltűnt katona című izraeli filmből

Az eltűnt katona tökéletesen illik a 80-as években megjelent kiábrándult izraeli háborús filmek sorába. Ahogy az országot védő (de mégsem hazai földön harcoló) katonának saját társai elől kell bujkálnia és menekülnie, kimerít mindent, amit a Kippur, a Zéró motiváció vagy a Foxtrott katonái felskicceltek. A kiábrándult katonákat szerepeltető izraeli háborús filmek gyakran használják a humort, és Az eltűnt katona is tartogat néhány nevettető pillanatot, főleg a megismert turista pár jelenlétében. Shlomi, miután nem talált otthon senkit, barátnőjét látogatja meg munkahelyén, egy fancy belvárosi étteremben. Odavezető úton még fürdik egyet a tengerben, majd ellopja egy turista ruháit, aki feleségével pár másodperce még épp az egekbe magasztalta. Az ország büszkesége és a nép védelmezője hamar menekülni kényszerül a külföldiek elől is és gépfegyverét ide-oda elrejtő semmirekellővé válik.

A humorosnak induló történet folyamatosan fordul át komolyabb hangvételűvé, amikor a hadsereg rájön, Shlomi nincs a helyén. A barátnőjével éppen hetyegő fiúról azt hiszik, elrabolta a Hamász és megtorló hadjárat kezdődik. Az „eltűnt” katona a tévében nézi, ahogy folyamatosan nő az áldozatok száma egy olyan hadműveletben, amit miatta indítottak. A konkrét cselekménytől elemelkedve, Az eltűnt katona a teljes arab-izraeli konfliktusról állítja, hogy a vérengzés oka mondvacsinált. A validizáció egyetlen alapja csupán félreértés, és bár nem ez volt az első szikra a puskaporos hordóban, a konfliktus új fejezetének nyitányát jelenti. A háborút kirobbantó apropó személyesen nézi végig a híradásokban, hogyan kúszik felfelé a meghalt gyerekek száma, hogyan dőlnek össze házak – mindezt azért, mert 18 évesen inkább akar élni, mint meghalni.

Kép Az eltűnt katona című izraeli filmből

Dani Rosenberg második nagyjátékfilmje valójában erről szól. A fiúról, aki az egyetlen értelmes reakciót fejezte ki a háborúval kapcsolatban: elhúzott onnan. A pikareszk jellegű történetben valójában az izraeli élni akarás lelke kap új testet. Egy sokadik generációs sabra, akinek az otthon a szerelem, nem pedig az ideológiák kereszttüzében őrlődő két nép végeláthatatlan küzdelme. Kár, hogy a film az átélhető történet végére túlzóan sulykolja ugyanazt a könnyen felfogható állítást.

Kép Az eltűnt katona című izraeli filmből

Bár a film témája kurrens, amit nézünk pedig játékosan élettel teli, majd félelmetesen ismerős, a végére kifullad a geg. Nehéz egyetlen poénra épülő filmet hiányérzet nélkül lezárni, de Az eltűnt katona problémái már korábban is látszanak. A 11 Ofir-díjra jelölt film végül csak a legjobb operatőrnek járó elismerést kapta meg, ami óriási meglepetés a film indokolatlanul expresszív és direkt amatőrizmusnak álcázott dilettantizmusát látva. Néhány (az első öt percben) látott valóban bravúros fahrt után értelmezhetetlen rángások és túlzásba vitt kameramozgás lesz jellemző az alokotás egészére. A film költségvetésének végessége a valós Tel Aviv-i helyszíneken mutatkozik meg, ahol egyértelműen gerillamódszerekkel dolgozott a stáb. Az operatőrnek tényleg nehéz dolga volt, hogy képkereten kívül tartsa a teraszokon üldögélő és bámészkodó turistákat, így esztétikai indok helyett sokszor pusztán praktikus oka van a meredekebb gépállásnak és a hirtelen kameramozgásoknak.

Kép Az eltűnt katona című izraeli filmből

A lencsébe pillantó statisztéria hasonlóan zavaróvá válik, a színészvezetés hiányosságai pedig hamar szemet szúrnak. A film legerősebb jelenetei a thriller „menekülő férfi” szubzsánerének jelenlétéből adódóan inkább azok, ahol nem, vagy keveset beszélnek, ezekhez képest aA hosszú dialógusokkal tarkított többszereplős jelenetek (vagy a percekig tartó és sehová sem tartó pettingjelenet) csak megakasztják a film tempóját.

A folyamatos arab-izraeli konfliktus fel-felébredő aktualitására tapintott Dani Rosenberg Az eltűnt katonában. Remek felütés, kiugró expozíció és a tételmondat zavaróan túlhangsúlyozott ismételgetése után azzal távozik a néző, amit már 5 perc után tudott: a háborúból dobbantani kell.

 
Az eltűnt katona

Az eltűnt katona

Színes filmdráma, háborús, thriller, 105 perc, 2023

Rendező:
Szereplők: , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Friss film és sorozat