Kritika | Timur Bekmambetov: Profil Kritika | Timur Bekmambetov: Profil

Egy kattintásra az életveszélytől

Timur Bekmambetov: Profil

ÉRTÉKELD A FILMET!
Profil
Timur Bekmambetov
2018

A Filmtett szerint: 9 10 1

9

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A Profil félelmetesen realisztikus betekintés a terrorizmus rendkívül aktuális világába egy brit újságírónő számítógépén keresztül.

A művészet egyik legfontosabb feladata a valóság reprezentálása. A film esetében ez különösen igaz, hiszen azon kívül, hogy az alkotók egészen könnyedén képesek megragadni az őket körülvevő világot, az ehhez szükséges eszközök száma a technika fejlődésével párhuzamosan nőtt. A hangos-, majd színes, és végül 3D-s, esetleg 4D-s filmek után megérkezett a következő, viszonylag alacsony költségvetésű lépcsőfok: a Screenlife-filmek.

A korábban kisfilmeknél alkalmazott filmnyelv a 2014-es Ismerős törlésével (Unfriended) szintet lépve nagyjátékfilmes formában is megjelent. A Screenlife egy újfajta technika, amelynek lényege, hogy a film egészét a laptopon végzett tevékenység felvételével rögzítik. Ennek legnagyobb támogatója Timur Bekmambetov, aki azon kívül, hogy az összes eddigi Screenlife-film – mint a Keresés – producereként tevékenykedett, számos új, hasonló technikával készített filmterv megvalósítására törekszik. Bekmambetov, akihez olyan, középszerű munkák kötődnek, mint az Abraham Lincoln, a vámpírvadász vagy az Éjszakai őrség (Nocsnoj dozor) olyannyira hisz a filmnyelv sikerében, hogy felhasználásával maga is rendezett egy filmet. A Profil pedig karrierje legjobb alkotása lett.

Azonban még csak nem is az újszerű technika, hanem a feldolgozott anyag miatt válhatott remekművé a Profil. A film alapjául ugyanis az Anna Erelle álnév alatt megjelent A dzsihád jegyese – Toboroz az Iszlám Állam című dokumentumregény szolgál. Ebben a fiatal francia újságírónő arra igyekszik megtalálni a magyarázatot, hogy miként cserkészi be az Iszlám Állam azokat a lányokat, akiket később eladnak szexuális rabszolgaként, esetleg dzsihadistának vagy öngyilkos merénylőnek képeznek ki. Anna azóta folyamatos rendőri őrizet alatt él. A nyomozását feldolgozó Profilban Valene Kane alakítja a bátor nőt, aki a filmben nem francia, hanem brit nemzetiségű.

Kane szinte csak a hangjára és a mimikájára támaszkodva játssza Amyt. A lány pénzügyi gondokkal küzd, ez a személyes motivációja arra, hogy minél mélyebbre ásson az ügyben. Magánélete látszólag rendben van, hiszen az összeköltözést tervezi vőlegényével, azonban nyomozása nemcsak rendkívül veszélyes, de a kapcsolatára is negatív hatással van. Amy kamu Facebook-profilt készít Melody, az iszlám hitre újonnan áttérő lány nevében. Melodyt hamar megtalálja a dzsihád egyik magas rangú toborzótisztje, a feltehetőleg szintén hamis nevet használó, Bilel. A terroristát Shazad Latif rémisztően megnyerő alakításában láthatjuk. Bilel a hosszú hetekig tartó Skype-beszélgetések során eléri, hogy ne csak Melody, de Amy, sőt mi, nézők is bedőljünk neki.

És ez a Profil legfélelmetesebb eleme: hiperrealisztikusan mutatja be, hogyan manipulálják a fiatal lányokat az Iszlám Állam emberei. Érzelmileg zsarolják, bókokkal árasztják el őket, és olyan szintű figyelmet, sőt szeretetet kínálnak nekik, amiből ezeknek a kislányoknak máshonnan nyilván nem jut ki elég. Erre a realizmusra erősít rá a Screenlife-technika is. A laptop képernyőjének látványa annyira ismerős a számunkra, hogy ezzel még a kelleténél is jobban beszűkíti a világot, így pedig még fenyegetőbbé válik a terroristák szervezete. Bár az egész cselekmény csak különböző alkalmazásokon keresztül játszódik – mint a Skype, a FaceTime vagy a számítógép böngészője –, sőt a filmzenét is az Amy lejátszási listáján lévő dalok szolgáltatják (ezeket egyébként az igazi újságírónő, azaz Anna küldte át a rendezőnek), a Profil hihetetlenül feszült film. A veszély szinte kézzelfogható, és a tény, hogy Amyvel együtt minket is ki kell rántani az Iszlám Állam terroristájának bűvköréből, csak még hátborzongatóbbá teszi.

A téma azonban sajnos iszonyúan aktuális, lányok százai csatlakoznak a mai napig meggondolatlanul az ISIS-hez, ahonnan nincs visszatérés. Ez főleg a nyugati országokra jellemző, viszont nálunk is kiemelt fontosságú, hogy felhívjuk az internet ilyesfajta veszélyeire is a fiatalok figyelmét. Bekmambetov tehát nem csak a technikával reflektál a kortárs valóságra, hanem az elmesélt történetével is – ettől válik olyan nyugtalanítóvá a Profil.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Profil

Profil

Színes thriller, 105 perc, 2018

Rendező:
Szereplők: , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

9

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat