Kritika | Tom McCarthy: Stillwater Kritika | Tom McCarthy: Stillwater

Egy amerikai Marseille-ben

Tom McCarthy: Stillwater

ÉRTÉKELD A FILMET!
Stillwater
Tom McCarthy
2021

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 10

10

Szerinted?

0

A Spotlight rendezője Európába küldi Matt Damon redneckjét, hogy onnan új emberként térjen haza.

Oscart nyerni: hatalmas valuta, amit egy filmkészítő utána elpazarolhat mondjuk egy Marvel-mozira ­– vagy valami egyéb olyan műfajra, ahol a számítógépen dolgozók siserehada csinálja meg helyette a filmet –, de be is fektetheti valami humánusabb, lassabb, felnőttknek szóló, a díjához (és ezáltal az előre megszerzett bizalomhoz) méltóbb történetbe. Tom McCarthy, a Spotlight – Egy nyomozás részletei rendezője utóbbi mellett döntött: a Stillwater, ha dramaturgiailag nem is annyira feszes, mint a 2015-ös Oscar-nyertes, méltó és logikus továbblépés egy hasonló úton.

Kép a Stillwater című filmből

Ugyan nem hirdeti a Spotlightéhoz hasonló fennhangon (és jól teszi), no meg a forgatókönyvírók is alaposan átdolgozták a sztorit, sőt, teljesen áthelyezték a cselekményt fókuszát (és jól tették), az idei cannes-i felhozatalban debütáló Stillwater nyomozása is igaz történetből inspirálódott: az Amanda Knox-sztori 2007-es, és röviden arról szól, hogy egy amerikai cserediák pár évet ült egy olasz börtönben a lakótársa/szeretője meggyilkolásáért, mielőtt új bizonyítékok fényében szabadlábra nem helyezték.

A Stillwater ezt a történetet Franciaországba, Marseille-be helyezi át, de nem a bűneset részleteivel untat minket, hanem a film főszereplőjének az elítélt lány apját teszi meg: Bill Baker (Matt Damon) amolyan igazi „kékgalléros” redneck, az amerikai sakktábla fehér parasztja, aki olajfúrásoknál dolgozik, de úgy tűnik, minél mélyebbre hatol a Föld gyomrába a hatalmas gépekkel, annál inkább a felszínen marad, ami az Életet illeti. Időnként Európába utazik, hogy meglátogassa a lányát a börtönben, és az egyik ilyen alkalommal valamiféle halvány reménysugár csillan fel: talán újra meg lehetne nyitni a nyomozást az ügyben egy kósza pletyka miatt. Ám mivel az ügyvéd nem hajlandó pletykára alapozva foglalkozni az üggyel, Bill – a nyelv, a hely és a kultúra ismerete nélkül – nekivág a nyomozásnak.

Kép a Stillwater című filmből

Az összefoglalóból is látszik, hogy ez igazából az apa filmje, az ő megkésett felnőtté válása, megváltástörténete. Billnél sztereotipikusabb amerikai melóst nem lehetne jobban ábrázolni: a sapka nem esne le a fejéről, minden mozdulatában, cammogásában oldhatatlan feszültség van, és ugyan a felszínen ez a film is egy nyomozás részleteiről szól, igazából a kultúrsokk filmje, ez adja a Stillwater sava-borsát. Bill a színes poszterré lapított, hollywoodi woke-ság helyett fejest ugrik az igazi európai multikulti bugyrába, annak minden nyomorúságával együtt. Nem véletlen ugyanis, hogy pont Marseille-be helyezték át a cselekményt mondjuk Párizs helyett: Franciaország, de talán egész Európa egyik legproblémásabb helye, ráadásul pont olyan kikötőváros, amire rá szokták sütni a „népek olvasztótégelye” klisét. És jól tippelünk, ha úgy gondoljuk, hogy a franciául egyékbént sem beszélő Baker nem a gazdag fehér (turista)negyedekben kényszerül nyomozni.

Kép a Stillwater című filmből

Már-már népmesei fordulatba illően, „jó tett helyébe jót várj” alapon talál magának segítőket, és a film dramaturgiájában átveszi a gyeplőt a nyomozás elől Bill átalakulása, kapcsolatainak gazdagodása, igazi férfivá és apává válása egy másik család által – ez a film igazi, kínkeservesen kiszenvedett gyöngye a kemény, de repedező krimi-kagylóhéjba rejtve. Sajnos, attól még az eredeti szálat is el kell majd varrni valahogy, de McCarthyék ügyesen fonják össze a kettőt, és némi szájbarágósságon (a film címe ugyan egy település neve, de állóvizet is jelent) kívül végig hiteles és lebilincselő marad a történet – ez nem kis mértékben köszönhető Matt Damonnak. Feszült, görcsös, szinte fenyegető titokzatossága nem egy tipikus szerethető hőst rejt: a nézőnek is meg kell küzdenie azért, hogy empatizáljon egy ilyen bumfordi alakkal, de a film nagyon szépen bontja ki a minden más filmben lesajnált, kinevetett, sőt antagonistává megtett redneck melós apotheózisát.

Kép a Stillwater című filmből

Masanobu Takayanagi operatőr képei nem emelkednek ki a kortárs függetlenfilmes mezőnyből, viszont az Atom Egoyan házimuzsikusának számító Mychael Danna zenéje kellemesen borzongó hangulattal erősíti a film időnként elbő-előbukkanó thriller-jellegét. Lassan mozgó cselekménye és apróbb hibái ellenére nagyszerű lelkiismereti és pszichológiai tanulmány a Stillwater, ami nemcsak Franciaországban játszódó cselekménye miatt vetkőzi le sikeresen a kortárs amerikai filmek kliséit – Matt Damon pedig egyre előkelőbb helyre kapaszkodik az amerikai filmszínészek pantheonjában.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Stillwater

Stillwater

Színes bűnügyi, filmdráma, 139 perc, 2021

Rendező:
Szereplők: , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

10

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat