Kritika | Ricky Staub: Concrete Cowboy Kritika | Ricky Staub: Concrete Cowboy

A lovak nem kérnek a dominanciából

Ricky Staub: Concrete Cowboy

ÉRTÉKELD A FILMET!
Concrete Cowboy
Ricky Staub
2020

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A Concrete Cowboy egy bűnözés által körbefont fekete tinédzser coming-of-age története egy különös philadelphiai szubkultúrába ágyazva. Staub rendezői debütálása az Államok egyik ismeretlen (ergo izgalmas) zugába vezet, ahol végül nem találunk mást kiszámítható narratív sémákon kívül. Kritikánkkal a kanapé-Torontóból jelentkezünk.

Noha a westernekben szinte csak fehér cowboyokkal találkozunk, állítólagosan a 19. század második felében a marhatenyésztő, legelőkön dolgozó vadnyugati cowboyok megközelítőleg 25 százeléka fekete volt. Az amerikai polgárháború vége egyszersmind a rabszolgaság eltörlését is jelentette, a „cowboy-szakma” szabadságérzete pedig nyilvánvalóan számos feketének imponált. Alapvetően az amerikai társadalomban a cowboy személye összeforrott a szabadsággal, a jó és a rossz küzdelmével, valamint egy olyan korszakkal, ahol az ember félúton jár civilizáció és természet között. Az Államokban mai napig erősen él a cowboy-szellemiség, a lovaglás és a rodeózás nemzeti hagyománnyá avanzsált. Mégis meglepő azzal szembesülni, hogy Philadelphia külvárosában létezik egy roppant érdekes szubkultúra, a Fletcher Street Urban Riding Club képében. A társaság tagjai fekete cowboyok (férfiak és nők egyaránt), akik megjelenésükkel, lovaikkal és persze életstílusukkal teszik eklektikussá modern környezetüket. Greg Neri a különc klubból nyerve ihletét írta meg a Ghetto Cowboy című regényét, amit Staub Concrete Cowboyként adaptált filmre.

Első ránézésre arra saccolhatnánk, hogy a Concrete Cowboy a neo-western alműfajába illeszthető, hiszen kortárs környezetbe csempészi szokatlan hőseit. Azonban a látszat ellenére az egyezés csupán formai, a film nem követi a Nem vénnek való vidék tűzharcokkal és antihősökkel kikövezett útját, se a San Fernando völgyének poétikusabb vonalát. A „beton-cowboyok” élete inkább a film díszleteként szolgál, egy felnövéstörténetet megtámogatva. A Detroitban élő Cole (Caleb McLaughlin) sokadik alkalommal keveredett balhéba iskolájában. Anyja, Amahle (Liz Priestley) megelégeli fia viselkedését és eldönti, hogy a nyári szünet idejére a fiút rég nem látott apjához, Harphoz (Idris Elba) költözteti, a philadelphiai külváros „legelőjére”. Az egymástól elhidegült apa-fiú páros viszonyát nehezíti, hogy Cole gyerekkori barátja mellé szegődik, Smushhoz (Jharrel Jerome), aki a negyed dílereként híresült el. Cole a cowboyok és a drogok világában is elmerül, de jól tudja, hogy előbb-utóbb választania kell a kettő közül. És mindeközben nem pusztán Cole, hanem a klub jövője is veszélybe kerül.

Az eredeti cím átírása érthetetlennek hat, főleg amiatt, hogy már létezett egy Concrete Cowboys (Hobók életveszélyben) című tévéfilm a hetvenes évek végén. Ami ennél riasztóbb, hogy Neri történetében Cole egy mindössze 11-12 éves kisfiú, aki tulajdonképpen egyáltalán nem ismeri meg édesapját philadelphiai találkozásukig. Ricky Staub és Dan Walser forgatókönyve tehát gyökeres változtatásokkal él, amikor egy felnőttkor küszöbén álló Cole-ra igazítja narratíváját. Pontos diagnózist meghatározni nem lehet, de erős a gyanú, hogy azért „öregítették” meg Cole karakterét, hogy ezáltal kibonthassák az alvilági szcénát. Szintén fontos, hogy a nem létező apa-fiú viszonyt egy kihűltre cserélték, talán annak reményében, hogy Harp így szimpatikusabb lesz a néző számára. Kár, hogy mindkét döntés balul sül el. Különösen az előbbi révén a Concrete Cowboy egy erőltetett tanmesévé és egyben kiszámíthatóvá válik. Ahogy megismerjük Smush karakterét, már előrelátjuk azt, ahogy lelövik – persze, abban is biztosak lehetünk, hogy Cole pedig megússza.

Staub mintha elégtelennek érezte volna azt, hogy „csak” a modern fekete cowboy toposzát vizsgálja. Holott lett volna benne potencia. A filmben többek között a Fletcher Street Urban Riding Club igazi tagjai jelennek meg fiktív karakterek formájában, akik egy esti tábortűz során felhozzák a széleskörűen elterjedt fehér cowboy alakját és a hollywoodi whitewashing témáját. (Zárójelben megjegyzendő, hogy Tarantino revizionista westernje, a Django elszabadul anno már elindult a fekete cowboy képét megteremtő úton.) A filmnek azért sikerül megfogalmaznia egy már-már költői analógiát: fekete cowboyaink úgy látják, hogy a ló szabad „szellemre” teremtetett állat, ami nem szereti a (fehér lovászok) dominanciáját. Emiatt ők partnérkent tekintenek a lóra és – bár nem mondják ki, de – azonosulnak vele, hiszen nehéz történelmük a fehér elnyomás függvényében kényszerült megszületni.

Minka Farthing-Kohl operatőr kézikamerás mozgásokkal keretezi hőseit, ami összességében intimebbé tehetné a filmélményt, ha egyik jelenetről a másikra nem váltana stílust. Az éjszakai bulik felpörgetett, ugróvágásos jelenetei mellett nem igazán férnek meg a túlesztétizált, naplementés képek, ráadásul bizonyos pillanatok már az akcióműfajok vizualitásával kacérkodnak. És ami a legkényelmetlenebb, hogy a néző a film játékideje alatt végtelenül kiismeri a képek rejtett szándékát: hogy hol kellene sírni és hol nevetni. Nyilvánvalóan ezt a hatást a forgatókönyv is segíti erőltetett, „elmondom egy monológban az életemet” szövegeivel és drámai csendjeinek kongó ürességével. Kész csoda, hogy ilyen konstellációk mentén született igényes színészi játék. Ugyanis a pályakezdő Caleb McLaughlin alakítása a Concrete Cowboy legfontosabb mentőöve a süllyedező hajón.  

Zárásként érdemes kiemelni, hogy a philadelphiai klub lényegében egy non-profit szervezet, nemes céllal: tevékenységein keresztül a bűnözési rátát szeretné csökkenteni. Az őket megfilmesítő Staub viszont túlságosan nézője szájába rágja a helyes utat, számos történetszövési klisét használva, és ez alaposan megrongálja az izgalmas kiindulópontot. Ráadásul a film patetikus hangvétele éppen azt sugallja célközönségének, hogy a bűnözésből való kilábalás is csak egy mese. Nagy felelősséget és még nagyobb lehetőséget tartott a kezében elsőfilmes rendezőnk, amit végül hagyott a naplementében ellovagolni.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Concrete Cowboy

Concrete Cowboy

Színes filmdráma, 2020

Rendező:
Szereplők: , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Nyolc hegy

  Színes filmdráma, 147 perc, 2022

  Rendező: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

 • Volt egyszer egy nyár

  Színes filmdráma, 102 perc, 2022

  Rendező: Charlotte Wells

 • Spre nord

  Színes filmdráma, thriller, 122 perc, 2022

  Rendező: Mihai Mincan

 • 65

  Színes sci-fi, thriller, 93 perc, 2023

  Rendező: Scott Beck, Bryan Woods

 • Sikoly VI.

  Színes horror, thriller, 123 perc, 2023

  Rendező: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

 • Shazam! Az istenek haragja

  Színes akciófilm, kalandfilm, képregényfilm, sci-fi, 130 perc, 2023

  Rendező: David F. Sandberg

Szavazó

Melyik a kedvenc streamingszolgáltatásod?

Szavazó

Melyik a kedvenc streamingszolgáltatásod?

Friss film és sorozat

 • Nyolc hegy

  Színes filmdráma, 147 perc, 2022

  Rendező: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

 • Volt egyszer egy nyár

  Színes filmdráma, 102 perc, 2022

  Rendező: Charlotte Wells

 • Spre nord

  Színes filmdráma, thriller, 122 perc, 2022

  Rendező: Mihai Mincan

 • 65

  Színes sci-fi, thriller, 93 perc, 2023

  Rendező: Scott Beck, Bryan Woods

 • Sikoly VI.

  Színes horror, thriller, 123 perc, 2023

  Rendező: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

 • Shazam! Az istenek haragja

  Színes akciófilm, kalandfilm, képregényfilm, sci-fi, 130 perc, 2023

  Rendező: David F. Sandberg