James Mangold: Kate & Leopold / Kate és Leopold James Mangold: Kate & Leopold / Kate és Leopold

Kate és fél pont nézhetőségből (100-as skálán)

James Mangold: Kate & Leopold / Kate és Leopold

ÉRTÉKELD A FILMET!
Kate és Leopold
James Mangold
2001

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Az alkalomhoz illően kezdjük közhellyel: korunkból kiveszett a romantika, az igaz szerelembe vetett hit, a legszentebb érzelem lángolása és az amerikai rendszámú fehér lóval vágtázó jóképű herceg mítosza. Ez azonban így nem igaz, hisz bedőltünk a filmagrármérnökök összeesküvésének, és ezt paradox módon e film mutatja: ha nem lenne igény rá, nem lehetne az ilyen alkotásokat eladni. Ha nem lenne ez antiromantikus kor, nem lenne igény ezekre a filmekre, mert mindig az irreális fogja meg a fizető néptömegeket. Tehát igényt kell kelteni.

Jókai korában az érzelmes ponyva lelkes közönsége akkor sóhajtozta könnyesre a párnáját, ha a szerelmesek nem lehettek egymáséi. Ma az a menő, ha egymásra találnak a végén, de közben a szerző lépten-nyomon utal rá, hogy ez veled sose történik meg, te csak a Júlia-füzetekben és a tucatfilmekben találod meg a nagy őt. Szenvedj és fizess!

A „posztmodern”, „atomizálódott” társadalom rémképe elhiteti velünk, hogy a világ sivár, az ember magányos, a herceg gesztusai az arrogáns, szexista főnök célzásaiban köszönnek vissza. Van, aki ezt komolyan veszi, s ez neki annyira fáj, hogy elmegy a moziba, megnézi ezt a filmet (is), és azzal a keserédes hangulattal távozik, hogy mégsem, a szerelmesek boldogan élnek, míg rojtosra nézzük a filmvásznat, egyes művészi és érzelmes zsebek nagy örömére. Az érzelemellenesség kitalálja önmagát, hogy eladja önnön ellenszerét.

Filmünk történet helyett elénk öntött része: Kate exbarátja felfedez egy időalagutat napjaink és 1862 között, ahonnan véletlenül magával hozza a gentleman ideájának megtestesítőjét, Leopoldot. A lányt elbűvöli az úriember, és a film végén utána csusszan az említett alagúton, az eddig felhalmozott nyálmennyiségen és a ki tudja, hányadik logikai baklövésen. A szereplők tetteinek motivációját, a jellemábrázolás legcsekélyebb fuvallatát, a színészi játék lehetőségét és a jól bevált sablonoktól való eltérés sanda gyanúját az alkotók sikeresen kivédekezték. A nézhetőséget szintén.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Kate és Leopold

Kate és Leopold

Színes vígjáték, fantasy, sci-fi, romantikus, 118 perc, 2001

Rendező:
Szereplők: , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat