Frédéric Fonteyne: Tango libre – Szabad a tánc Frédéric Fonteyne: Tango libre – Szabad a tánc

Férfitánc

Frédéric Fonteyne: Tango libre – Szabad a tánc

ÉRTÉKELD A FILMET!
Tango libre – Szabad a tánc
Frédéric Fonteyne
2012
Tango libre – Szabad a tánc

Tango libre – Szabad a tánc

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Ha azt mondjuk, hogy a tánc felszabadít, az legalább akkora közhely, mint az, amikor az argentinokról híresztelik, hogy elfojtott sanyarú sorsukat, viharos történelmüket csak a tangó segítségével tudják felszabadítani. Éppen ezért nehéz újat mondani e dél-amerikai táncról. A ritkán rendező belga, Frédéric Fonteyne (Gilles asszonya, 2004) a Tango Librében mégis megpróbálta. Hiába.

Fontos leszögezni a filmmel kapcsolatban, hogy annak ellenére nem(csak) táncfilmet lát a néző, hogy fontos motívumot kap benne a tangó. A 19. század végén és a 20. század elején Argentína fontos mezőgazdasági állam lett, vonzotta a bevándorlókat. Így annyira megborult a nemek aránya, hogy a férfiember vagy kuplerájba járt nőkkel ismerkedni, vagy tánclokálokba. Ez azt eredményezte, hogy egy nőért több férfi is versenyzett, sőt a férfiak évekig egymással gyakorolták a lépéseket. Ez a kultúrtörténeti aspektus annyira megtetszett Fonteyne-nek, valamint (állandó) forgatókönyvíróinak, Philippe Blasbandnak és (az Alice-t is megformáló) Anne Paulicevich-nek, hogy kanyarítottak a témának egy recsegős koprodukciós melodrámát.

Kép a Tango Libre - Szabad a tánc című filmből

A film egy lassított nyitóképpel kezdődik. Az útszéli kigyulladt autó mellett Dominik áll, éppen elsütött fegyverét tartja az őt üldöző fiatal rendőrre, akit akkor sebzett meg halálosan. Az elfuserált bankrablásért a férfi 20 évet, társa, Ferdinand 10 évet kap. Itt lép be a képbe JC (Jean-Christophe), a börtönőr, aki rájön, hogy tánciskolai partnere, az egygyermekes Alice valójában Ferdinand felesége és a baráthoz, Dominikhez is intim szálak fűzik. Hogy hogyan jött létre ez a szerelmi háromszög, azt nem tudjuk meg, de nem is kell, hiszen a film pont arról szól, hogy ez a felemás „család” hogyan alakul tovább. Mikor Ferdinand rájön, hogy neje a smasszerral tölti szabadidejét, egyik kemény argentin rabtársát kéri meg, hogy tanítsa meg őt tangózni, hadd imponáljon majd nejének. A film e része a tánc felszabadító erejének unalmas interpretációja. Majd fokozatosan átkerülünk a szereplők közötti titkok felfejtésébe és elszabadulnak az érzelmek is. Ekkor már „kemény” melodrámába süpped a Tango libre, amelynek egészen banális, sőt már-már abszurd befejezésének az a lényege, hogy Alice még egy „apát” hoz az amúgy is férfikínálatban túltengő „családba”.

Kép a Tango Libre - Szabad a tánc című filmből

A Tango libre alapvetően izgalmas és érdekes témát boncolgat, éppen csak folyton eltűnik a sekélyességbe és akkor vált műfajt, amikor történetrésze kezdene mélyebbé válni.  A karakterek sem túl életszerűek. François Daminec (Nathalie második élete, 2011) JC szerepében egy puhány, magányos smasszert alakít, akit a lágy fuvallat is el tudna fújni. Nehéz róla elhinni, hogy bárkit meg tudna fegyelmezni. Nincs kiállása, élettelen figura, aki pontosan betartja a szabályokat, és napról-napra gondosan eteti régen meghalt aranyhalát is. A belga Jan Hammenecker által megformált Dominik talán a film egyik legjobb alakítása: 20 évre lecsukott, masszív külsejű, visszafogott figura, akin valóban érezni, hogy eljuthat az öngyilkossági kísérletig. A férj, Ferdinand szerepe is szürke, leszámítva, hogy rajong feleségéért és haverjáért. Őt a Faun labirintusa (r: Guillermo del Toro, 2008) vérfagyasztó Vidal kapitányát megformáló Sergi Lópezalakítja, meglehetősen jellegtelenül. A központi női figura, az egyben társ-forgatókönyvíró Anne Paulicevich által markánsan megformált ápolónő, Alice őrlődik a férfiak, a munkája és a fia között, a tangóban próbál menedékre találni, ezáltal JC karjaiba zuhan. Valójában azonban ő sem mutat fel valódi karakterfejlődést, a kríziseket színpadias hisztivel oldja és inkább több férfihez ragaszkodik, semminthogy valaki mellett is dönteni tudna. Egyszóval ugyanolyan döntésképtelen szereplő, mint JC.

Kép a Tango Libre - Szabad a tánc című filmből

A film dramaturgiája is egyszerű hatásmechanizmusokra apellál. Az érzelmi csúcspontokon lírai zenei betétek jelzik, hogy most valami komoly történik. Először táncfilmmé, majd börtöndrámává, végül többosztatú melodrámává válik. A szerzők sokat akartak markolni, ezáltal ki is csúszott a kezükből az irányítás. A film folyamatosan hajlik el a giccs, végül az ostoba happy end irányába. A Tango libre kamaradráma, alig pár jelenete játszódik a szabadban. Ebből kifolyólag a képi világa is a belsőkre koncentrál. A rendező állandó operatőre, Virgine Saint-Martin kamerája előtt a sötét tónusú, hideg és kopottas börtönvilág kereszteződik a szintén komor, barokkos tapétával csicsázott, ám ugyanolyan nyomasztó hangulatú belga kisvárosi otthonokkal. Saint-Martinnak sikerült ezt a kettősséget a képi világban összemosni, kamerakezelése inkább egyenletes szakmunka, mint egyéni, karakán fényképezés.

Kép a Tango Libre - Szabad a tánc című filmből

A film legnagyobb problémája saját identitásválsága; egyedi ötleteit nem tudja kibontani, ezért inkább eklektikusan bejárja a műfajokat, megnézve, hogy ötlete vajon hol néz ki a legjobban. Az ellentétek azonban ehelyütt kioltják egymást. Fonteyne rendezése egyszerre akar realista és lírai lenni, szürke és színes, érzelemdús és groteszk. A kavarodás miatt azonban inkább olyan hiteltelenné válik, mint egy szirupos argentin sorozat. A mélyebb gondolatok csak álművészieskedésbe csapnak át; a tánc motívuma végül elsikkad, a zenehasználat szinte eltűnik. Nyolcballábas férfitánc ez a mozi, amely lecsupaszodik a matriarchális családi-melodráma szintjére, négy férfival és egy nővel, akik a záróképek egyikében boldogan nevetnek együtt közös autójukban. Hurrá!

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Tango libre – Szabad a tánc

Tango libre – Szabad a tánc

Színes filmdráma, 98 perc, 2012

Rendező:
Szereplők: , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Jurassic World: Világuralom

  Színes akciófilm, kalandfilm, sci-fi, thriller, 146 perc, 2022

  Rendező: Colin Trevorrow

 • Enfant Terrible

  Színes életrajzi, filmdráma, 134 perc, 2020

  Rendező: Oskar Roehler

 • Elvis

  Színes életrajzi, zenés, 159 perc, 2022

  Rendező: Baz Luhrmann

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Friss film és sorozat

 • Jurassic World: Világuralom

  Színes akciófilm, kalandfilm, sci-fi, thriller, 146 perc, 2022

  Rendező: Colin Trevorrow

 • Enfant Terrible

  Színes életrajzi, filmdráma, 134 perc, 2020

  Rendező: Oskar Roehler

 • Elvis

  Színes életrajzi, zenés, 159 perc, 2022

  Rendező: Baz Luhrmann