Andrew Dominik: The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford / Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford Andrew Dominik: The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford / Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford

Ballada a senki fiáról

Andrew Dominik: The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford / Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford

ÉRTÉKELD A FILMET!
Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford
Andrew Dominik
2007
Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford

Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 10 10 1

10

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Mintegy 2 évnyi vajúdás eredményeként került a mozikba az a film, melyet több kritika is a 2007-es év „leghosszabb és legidétlenebb című” alkotásának nevez. Ezzel az állítással vitatkoznék, de elöljáróban hadd jegyezzem meg: a viszonylag hosszú lefutási idő minden bizonnyal javára vált Andrew Dominik Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford című filmjének.

 

Ugyanis nagyon sok minden lehetett volna ebből az opuszból – attól függően, milyen „nyomvonalon” indul a filmkészítő csapat, melyik aktuális western-trendre csatlakozik rá, illetve hogyan sikerül összehangolnia választását a produkciós érdekekkel.

A végeredmény viszont impozánsra sikeredett. A Jesse James meggyilkolása jószerivel társtalan alkotás a Vadnyugat mítoszát valamilyen formában célkeresztbe vevő filmek prérijén. Nem illeszkedik a hangsúlyosan mítoszromboló darabok sorába (Brokeback Mountain), és a műfaj alapértékeit – azok pusztulásának beismerése mellett is – melankolikusan rehabilitáló filmek közé sem (Melquiades Estrada három temetése). Nem jellemző rá a Nem vénnek való vidék könyörtelen lecsupaszítottsága és a 3:10 to Yuma-szerű „nájmódi” westernek lélektani igényességet az akcióközpontúsággal elegyítő történetvezetése. A Jesse James meggyilkolása azt nyújtja, amit a régi filléres regényekre emlékeztető címe sugall: balladisztikus hangulatú történetet egy legenda keletkezéséről.

Ez a film nem árul zsákbamacskát. Kezdettől fogva tudjuk, hogy Robert Ford meg fogja gyilkolni a másik címszereplőt, a híres-hírhedt bandavezért, aki a múlt századi Amerika ikonikus figurájává vált az emlékezet jótékony hatása folytán. Jesse James emlékét dalok, balladák őrzik, legendáját jópár filmben feldolgozták már. Számtalan arcát faragta ki az idő: volt már kegyetlen és vérszomjas bandita, aki önös érdekből, válogatás nélkül rabolt és gyilkolt; konföderációs, déli hazafi, aki szívesen nyúlt a pisztolytáskájához, ha unionista jenki került az útjába; a vadnyugati „betyárromantika” szerint pedig afféle amerikai rózsasándor, aki a gazdagoktól rabolt, de elnéző és segítőkész volt a szegények iránt. Andrew Dominik arra tesz kísérletet, hogy ezt az összetett emlékezetkonstrukciót mozgóképes eszközökkel építse újra – oly módon, hogy a történetet meghagyja abban a „balladai homályban”, amely az idők során képződött körülötte. Nem rombolja a mítoszt, de nem is tesz rá egy lapáttal: a rekonstrukció a legendaképződés mechanizmusainak „leleplezését” szolgálja – a bravúr abban van, hogy ez nem vezet el a legenda leépítéséhez, inkább megerősíti azt. Ebben az értelemben a Jesse James meggyilkolása nem tekinthető westernnek, sokkal inkább a műfaj által megidézett világ, a mitikus vadnyugat tudatos művészi lenyomatának – s ezt tükrözi a telitalálatos címválasztás is.

Apropó „művésziség”: két és fél órás hosszúságával, szokatlanul lassú tempójával a film azt a benyomást kelti, mintha egy Tarkovszkijba oltott John Fordot látnánk. Időt hagy arra, hogy kibontakozzon a két címszereplő közti bonyolult viszonyrendszer. Bob Ford, a kicsit alamuszi fiatalember, aki bálványként imádja a legendás bandavezért, hosszú jellembeli átalakulás folytán jut el a felismerésig, hogy csakis akkor válhat hasonlatossá példaképéhez, ha megpróbál a helyére lépni – és csakis akkor léphet a helyére, ha Jesset fizikailag is kiiktatja a játszmából. Casey Affleck meggyőzően alakítja az ellentmondásos karaktert: majdnem végig az az érzésünk, hogy a címben szereplő „gyáva” jelző némiképp eltúlzott. Bob Ford azáltal válik valóban gyávává, hogy vállalja egy félelmetes személyiség nemtelen eszközökkel való megsemmisítését. Jesse James – Brad Pitt néhol hátborzongató alakításában – pedig oly módon „nemesedik” meg, hogy férfiasan néz szembe végzetével: a film értelmezésében az ő halála nem „baleset”, hanem egy végképp elmagányosodott, anakronisztikussá vált figura tudatos sorsvállalása. A gyilkossági jelenet emlékezetes marad: a néző szinte gyomrában érzi a feszültséget, amely a szobában kialakult „háromszög” (Jesse, Bob és fivére, Charlie) körül képződik. Minden bűne ellenére Jesset ez a momentum emeli valóban legendai alakká; Bob Fordnak pedig bűnhődnie kell – a film utolsó harmada ezt a folyamatot mutatja be, szinte karikatúraszerű elemekkel megtűzdelve –, mert méltatlan eszközökkel szabadította meg a világot egy halálában megnemesedett bűnözőtől.

A Jesse James meggyilkolása látvány szempontjából is jelzi eltérését a zsánerkliséktől: a cselekményt folyamatosan olyan képek akasztják meg, amelyeknek látszólag nincs funkciójuk a narratíva szempontjából – vonuló felhők, hullámzó búzamezők, lenyűgöző tájképek –, sokkal inkább a hangulat megteremtésében, az idő múlásának érzékeltetésében játszanak szerepet. S bár némely technikai megoldás túlzott használata egy idő után elcsépeltté válik – ilyen például a kép széleinek gyakori elhomályosítása –, Andrew Dominik filmje visszahelyezi a történetet minden western-sztori éltető közegébe: a mitikus vadnyugati tájba. S ez önmagában is elég lenne egy filmballadához.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford

Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford

Színes bűnügyi, filmdráma, western, 160 perc, 2007

Rendező:
Szereplők: , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

10

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat