Letiltották két orosz propagandafilm vetítését Romániában Letiltották két orosz propagandafilm vetítését Romániában

Letiltották két orosz propagandafilm vetítését Romániában

A román kulturális minisztérium letiltotta két orosz propagandafilm, A kihívás és Az elsők ideje bukaresti vetítését.

Mindkét filmet a Román Nemzeti Filmarchívummal együttműködésben vetítette volna ingyenesen az orosz kultúrközpont az űrhajózás világnapja apropóján, április 19-én, illetve 24-én az Eforie, valamint az Union moziban. Raluca Turcan kulturális miniszter ma bejelentette, hogy mindkét vetítést törölték. „Elfogadhatatlan, hogy ilyen, az orosz állam által finanszírozott, nyilvánvalóan propagandacélú filmek, az Oroszország által Ukrajnában kirobbantott háború kontextusában nyilvános mozikban teret kapjanak” – fogalmazott facebook-bejegyzésében a miniszterasszony.

A filmarchívum igazgatónője, Roxana Garet azzal védekezett, hogy intézménye nem tett mást, mint hogy a kultúrközpont rendelkezésére bocsátotta a két, általa működtetett mozit: „Semleges álláspontból bocsátottuk rendelkezésükre, mi nem bonyolódunk politikai vitákba, a mi szerepünk azonos bánásmódot és esélyegyenlőséget, a kultúrához való egyenlő hozzáférést biztosítani anélkül, hogy bárkit is diszkriminálnánk valamilyen jelenlegi vagy jövőbeli politikai kontextusra hivatkozva.”

A kihívás (The Challenge / Vyzov / Provocarea, 2023) az első fikciós film, amelyet a nemzetközi űrállomáson forgattak: Klim Shipenko rendezőnek sikerült megelőznie Tom Cruise-t, aki a NASA-val és a SpaceX-szel együttműködve dolgozott 2020 óta egy hasonló projekten. Az orosz állami televízió és a Rocosmos 2021 őszén Shipenkót, a főszereplő Julia Pereszildet és három profi űrhajóst küldött az űrbe, ahol 12 nap alatt leforgott a film, amelyben egy sebész érkezik az űrállomásra, hogy egy sérült asztronaután segítsen. A forgatás befejezése után néhány hónappal Oroszország lerohanta Ukrajnát, majd 2022 júliusában bejelentette, hogy 2024-ben ki fog lépni a NASA-val közösen működtetett nemzetközi űrállomás fenntartásából.

A film bemutatóját 2023. április 20-án, a kozmonautika világnapján mutatták be Oroszországban (és Szerbiában), és a The Times szerint kevés ilyen alkalom volt, mióta az orosz-ukrán háború elkezdődött: amikor az orosz nézők nemzeti büszkeséget érezhettek. A film üzenete ugyanis az, hogy „az oroszok minden nehézséget le tudnak győzni, az orosz űrkutatás robusztus és sikeres, ez utóbbi állítás pedig nem éppen valós” – foglalta össze a Szabad Európa újságírója, aki szerint a film a „soft propaganda” kategóriájába tartozik tekintve az orosz állami finanszírozást és a bemutató körüli masszív marketingkampányt. A filmet egyébként a merészebb orosz kritikusok unalmasnak, propagandafilmként pedig erőtlennek nevezték.

Az elsők ideje (The Age of Pioneers / Vremya pervykh / Vremea celor dintâi) 2017 áprilisában bemutatott orosz sikerfilm: 400 millió rubelből készült, és 561 millió rubel bevétellel zárta moziforgalmazását. Életrajzi film Alekszej Leonov szovjet űrhajóstól, aki az első űrsétát végrehajtotta. Leonov szakmai konzulensként maga is részt vett a film munkálataiban. A sztori a hidegháború idején játszódik, amikor a Szovjetunió és az Egyesült Államok kimondatlanul is versenyez egymással a világűr meghódításáért. A filmet Dimitrij Kiszelijov rendezte, producere Timur Bekmambetov és Jevgenyij Mironov volt. Az orosz média többnyire lelkesen fogadta, a színészi és a rendezői teljesítményt, valamint a speciális effektusokat és a hazafias hangnemet dicsérték, néhány kritikus azonban középszerűnek minősítette.

(Hotnews, Eurpoa Liberă România)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat