Kritika | James Mangold: Le Mans '66 / Ford v Ferrari / Az aszfalt királyai Kritika | James Mangold: Le Mans '66 / Ford v Ferrari / Az aszfalt királyai

Szóval ezért rajonganak ennyien az autóversenyért!

James Mangold: Le Mans '66 / Ford v Ferrari / Az aszfalt királyai

ÉRTÉKELD A FILMET!
Az aszfalt királyai (Le Mans '66)
James Mangold
2019
Az aszfalt királyai

Az aszfalt királyai

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

James Mangold Christian Bale és Matt Damon főszereplésével készített Az aszfalt királyai címmel a Le Mans-i 24 órás autóverseny egyik leghíresebb eseményéről filmet, amely még a laikusok számára is izgalmas lehet.

Aki jártas a technikai sportok világában, annak bizonyára nem kell bemutatni a Le Mans-i 24 órás autóversenyt, és annak legismertebb fejezeteit. A majd’ egy évszázada megrendezésre kerülő megmérettetés útja rengeteg tragikus balesettel és autógyártók közti rivalizálással van kikövezve, utóbbi egyik leghírhedtebb esete a Ford és a Ferrari versengése volt, melynek történetét most Az aszfalt királyai című filmben dolgozta fel James Mangold.

Nekem azonban halvány fogalmam sem volt minderről, mikor beültem megnézni a Christian Bale és Matt Damon főszereplésével készült produkciót – autósportos tudásom kimerül a Formula-1 felületes ismeretében. Így igencsak pozitív csalódásként ért Az aszfalt királyai izgalmas története. Pedig valljuk be: ezúttal is hosszú percekig nézzük, ahogy a kocsik ugyanazon a pályán száguldanak körbe-körbe. A legutóbb a Logan – Farkast rendező Mangold mégis képes érdekessé és feszültté tenni az első ránézésre repetitívnek tűnő jeleneteket: a vágás és a hozzá passzoló zene, valamint a kihagyhatatlan felkészülés képsorait bemutató montázs miatt lesz igazán dinamikus a narratíva. Ám ezenkívül mindebben a forgatókönyv és színészi játék is Mangold segítségére volt.

A hozzám hasonló Le Mans-laikusok számára gyorsan felvázolnám, pontosan milyen megtörtént események inspirálták Az aszfalt királyait. Az '60-as években, pontosabban 1963-ban járunk, amikor a Ferrari autói sorra nyerik meg a francia versenyt. II. Henry Ford (Tracy Letts) ekkor döntött úgy, hogy ő is szeretné kivenni a részét az olasz cég sikeréből, így megpróbálta felvásárolni azt. Ám miután Enzo Ferrari (Remo Girone) keresztülhúzta a számításait és visszalépett az üzlettől (a film szerint csupán a vállalkozása értékét kívánta ily módon megnövelni), Ford bosszúból elhatározta, hogy a következő Le Mans-i megmérettetésen legyőzi vetélytársát. Ez ugyan 1964-ben még nem valósult meg – Ford mindhárom autója lerobbant, Ferrari pedig ismét győzött –, de 1966-ban igen. Az aszfalt királyai ezt az évet mutatja be, melynek az összecsapást megelőző tárgyalások adnak keretet. A tét azonban nem csupán a két versengő cég számára nagy: a győztes autót építő Caroll Shelby (Damon) és annak brit sofőrje, Ken Miles (Bale, aki még különösebb fizikai átalakulás nélkül is hasonlít a férfire) is személyes ügynek tekintik a futamot. Főleg, hogy a Fordon belül is viszály robban ki: Leo Beebe (Josh Lucas) a saját terveit preferálná Shelbyé helyett, így két mérnöknek és Milesnak szintén érdekében állt megnyerni a Le Mans-t – ez ismét csak megtörtént eseményeken alapszik.

Adott volt tehát az alapkonfliktus, amit a három forgatókönyvíró – Jez és John-Henry Butterworth, illetve Jason Keller – könnyűszerrel vett hollywoodi kezelésbe: a Ford autógyártó cég az egész Egyesült Államokat képviseli, így a Le Mans-i győzelem ismét az amerikai hazafiasság szimbólumává válik. Amiatt pedig még inkább, mert mindhárom Ford márkájú autó végül – egyébként a valóságban is – egyszerre gurult át a célvonalon.

Miles családjának és Shelby mentális egészségének bemutatásával gond nélkül szimpatikussá tették a főszereplőket, akiket barátságuk tett igazán szerethetővé. Ám bármennyire is egykor valóban élt karakterekről van szó, a Butterworth-fivéreknek és Kellernek sikerült egyiküket, nevesen Milest klasszikus hollywoodi archetípussá tenni.

A sofőr tökéletes mintapéldánya lesz a vonakodó hősnek, mely típus legismertebb képviselői közé tartozik például Han Solo vagy John McClane. Jellemzője, hogy nem akar részt venni a protagonista (itt: Shelby) drámájában, ám végül mégis belesodródik a küzdelembe és a jó oldalra áll. Ken Miles esetében ez annyit tesz, hogy bár a férfi él meg rendesen az autószerelő műhelyéből és időközönkénti versenyeiből, kezdetben nem hajlandó csatlakozni Shelby s vele együtt Fordék küldetésébe. Semmi kedve megépíteni a mindent legyőző versenyautót, ám a – főként anyagi – körülményei miatt aztán mégis aktív részesévé válik a kocsi tökéletesítésének. Épp ez a végsőkig harcoló kitartás az a hozzáállás, illetve a férfi tényleges tehetsége, ami miatt tényleg szurkolunk azért, hogy övé legyen a megérdemelt első hely a Le Mans-i nagydíjon.

Az aszfalt királyai azonban legyen bármennyire is hollywoodi, mégiscsak a valóságot meséli el, az írók pedig ezúttal nem követték el azt a hibát, hogy a megszokott cukormázzal maszatolják el az eseményeket. De miért is tennék, ha az élet iróniája okozza a legváratlanabb fordulatokat?! Miles ugyanis annak ellenére, hogy órákkal vezetett a francia pályán, a marketingfogás kedvéért mégis lelassított, így a hősies küzdelmének nem lett meg az eredménye, csak második helyezett lett. És ha ez még nem lenne elég – figyelem, aki nem ismeri a történetet: spoiler! – a férfi néhány hónapra rá, egy újabb Ford-modell tesztelése során szörnyethalt. E tragédiát pedig árnyalja az utolsó kép: Shelby – aki szintén autóversenyzőként kezdte a karrierjét – hiába vált kész idegronccsá, a száguldás jelentette adrenalinról képtelen lemondani.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Az aszfalt királyai

Az aszfalt királyai

Színes történelmi, sportfilm, 152 perc, 2019

Rendező:
Szereplők: , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat