Stacy Title: Bye Bye Man – A rettegés neve Stacy Title: Bye Bye Man – A rettegés neve

Nyugodtan kimondhatod!

Stacy Title: Bye Bye Man – A rettegés neve

ÉRTÉKELD A FILMET!
Bye Bye Man - A rettegés neve
Stacy Title
2017
Bye Bye Man - A rettegés neve

Bye Bye Man - A rettegés neve

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 5 10 1

5

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Az a fajta horrorfilm ez, amelynek az előzetesétől jobban rezegni kezd rajtunk a gatya, mint a moziban eltöltött másfél óra alatt, bár vannak kiemelkedő pillanatai. A skizofréniából merített alapötlet a műfaj ínyencségei közé tartozhatna, ha a kifejtés kevésbé lenne klisétől áztatott, és nem maradt volna hézagok tömege megválaszolatlanul a film végére.

Az in medias res kezdőkockák kellemes reménnyel kecsegtetnek: a hatvanas évek amerikai kertvárosában, napsütötte délután egy középkorú férfi retró sörétessel irtja szorgalmasan a szomszédságot, mert csakis így vethet véget valami szörnyűségnek. „Ne mondd ki, ne gondolj rá, ne mondd ki, ne gondolj rá” – ismételgeti magában, miközben mindenkit lelő, aki valamilyen szerencsétlen folytán meghallotta a rettegett nevet. A Bye Bye Man ezúttal ugyanis egy olyan démoni alak, akit nem kell falra festeni, elég csak rágondolni vagy kimondani a nevét, máris megjelenik. A sötét rém végre nem maga falja fel áldozatait, nem is sikolt vagy hörög vért, hanem kellemes meglepetésünkre néma csendben behálózza megidézői elméjét, és ráveszi őket a gyilkosságra – ettől csak tovább nő bennünk a feszültség és ezzel együtt az optimizmus a film további kibontakozását tekintve. Sajnos nem sokáig.

A felkiáltójeles kezdés után már a jelenkort írjuk: két legjobb barát és egyikük mennyasszonyának furcsa triója költözik egy poros, régi, bájosan lelakott, első látásra rögtön kísértetjártának tűnő házba. A gond Stacy Title-lel is az, hogy sok más horror/thrillerrendezőhöz hasonlóan túl végesnek ítéli meg a műfaj eszköztárát, így természetesen egy fenyőerdő közé eldugott, magányosan pirosló, kétemeletes elhagyatott házban éleszti fel a démoni konfliktust. Az egyetemisták találnak két régi aranyozott érmét, amelyeket bárhová dugnak, tesznek, zárnak, mindig kiesnek ideiglenes tárolóhelyükről és előgurulnak, a főhősnek látszó Elliot pedig időnként úgy hallja, mintha ezekkel az érmékkel valaki a ház körül karcolgatna. A házavató bulin igénybe is veszik egyik, magát médiumnak tartó barátnőjük képességeit, hogy megtisztítsák a házat az ártó szellemektől, a tisztulás helyett azonban tudattalanul is megidézik a csuklyás mumust, mivel megtalálják a nevét egy, a házzal járó éjjeliszekrény összefirkált fiókjában.

Meg-megjelenik egy sötét csuklyás alak (valóban borzongatóra sikeredett a hosszú, bogos, hófehér ujjakkal), aki lassan beszövi mind a négy fiatal elméjét, és legsötétebb félelmeikre rájátszva azt láttatja velük, amitől teljesen elborul az agyuk, így a valóságot figyelmen kívül hagyva van, aki önmagát, van, aki másvalakit segít a túlvilágra. Bár a fiatalok rájönnek, hogy nem mindig reális, amit éppen látnak, egy idő után nem tudják eldönteni, mikor hihetnek a szemüknek és mikor nem. Ebben a skizofréniaszerű őrületre alapozott konfliktusban nagyjából ki is merül a film cselekményének szellemes egyedisége. Egyszerre könyvelhető el pozitívumként és hátulütőként a kísértő karakter ördögiessége, hiszen a Bye Bye Man nem maga pusztítja el áldozatait, a nevét ismerőket behálózva mindössze eszközökként használja az embereket a préda megszerzésére – de egyáltalán nem tudjuk meg, hogy honnan ered ez a sátáni figura és miért szántja végig az emberi elméket időről időre. Miután pedig elő is bukkan egy szétvagdalt, közhelyes ábrázatú fazon a dementorhálóing alól, végleg elvész a rejtélyes csuklya gerjesztette adrenalin varázsa. Mindezen csak ront a rettegés nevének olcsó CGI-jal összetákolt, nyúzott pitbullszerű ölebe, aki felzabálja a halálig őrjített áldozatokat. Közben jön a vonat. Többször is beékelt, néhány másodperces vágóképeken suhan át a gőzős vészes mozdonykürt-hanggal, ezt látják-hallják az áldozatok is, ha közeledik a mumus, de semmilyen magyarázatot nem kapunk erre sem, ahogy elfelejtik megemlíteni az aranyérmék funkcióját is. A közhelyes megoldások sorát bővíti, hogy a fiatalok persze csak azután dobálják ki a gyanús éjjeliszekrényt az érmékkel együtt, miután már félig megtébolyodnak.

Az operatőri munka semmi különlegeset nem nyújt a műfajhoz hű félhomályos és sötét plánokkal, a színészi játékot tekintve egyedül Douglas Smith alakít kellően szenvedélyes pánikot. Cressida Bonas inkább jó Harry herceg (ex)barátnőjének, mint színésznőnek, a rendőrkapitány kicsinyes kellékszerepére pedig érthetetlen, hogy miért Carrie-Anne Mosst választották, az egymimikájú sztár ezúttal sem erőltette meg magát. A Bye Bye Man legnagyobb problémája azonban valahogy mégsem az eddig ecsetelt listában keresendő: egyszerűen hiányzik a másfél óra egészén végigvonuló, lassan adagolt feszültség. A film csak néha-néha löki fel a néző pulzusát, nem úgy, mint mondjuk A fekete ruhás nő (The Woman in Black), amelynek mind a 95 percében reszket az ember nadrágszára. Már rögtön a moziba való beülés előtt lelövik a poént, hiszen a rettegett nevet napokkal a film előtt és után is ismeri a néző, a termet elhagyva mégsem érzi úgy, hogy tartania kellene a sötét utcasaroktól – ellentétben A körrel (The Ring) vagy a Démonok közöttel (The Conjuring), amely után az ember kényszerűen is lemásolja a filmet, vagy leellenőrzi a szekrény tetejét.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Bye Bye Man - A rettegés neve

Bye Bye Man - A rettegés neve

Színes horror, thriller, 96 perc, 2017

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

5

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat