Rob Cohen: A Múmia – A Sárkánycsászár sírja Rob Cohen: A Múmia – A Sárkánycsászár sírja

A fantáziátlan csokihadsereg bukása

Rob Cohen: A Múmia – A Sárkánycsászár sírja

ÉRTÉKELD A FILMET!
A múmia - A Sárkánycsászár sírja
Rob Cohen
2008
A múmia - A Sárkánycsászár sírja

A múmia - A Sárkánycsászár sírja

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 5 10 1

5

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Hol is járunk? Ja, Sanghajban. Minél messzebb az avítt piramisoktól, és a megunt egyiptomi kellékektől. Most egy agyagba zárt ördögöt kell felébreszteni, hogy majd aztán fél Kínán át lehessen üldözni. Rosszabb, mint amit vártam. Nem azért, mert naiv vagyok, hanem mert a minimális elvárásokat sem teljesíti. Ezerszer lerágott poénok, milliószor kiköpött szituációk. Üres film, teli terem. Nem értem.

Sajnos a látvány nem visz el egy filmet a hátán, akkor meg főleg nem, ha csak ilyen minőségű a számítógépes animáció. Az viszont a lehető legrosszabb, ha egy rosszul sikerült B-variáns utáni béna C-verziót akarunk eladni az eredeti A-példány nevével. Akkor talán már csak a jó forgatókönyvben reménykedhetünk, de az meg olyan sznob dolog lenne, úgyhogy felejtsük is el gyorsan.

Mindjárt az elején paródiába illő helyzetkép nyugdíjas hőseinkkel: Brendan Fraser (Rick) pisztrángot lő vacsorára, a Rachel Weisz helyett beugró Maria Bello (Evelyn) pedig természetesen ráharap a sörétre… De van itt a régi szép időkre emlékező egyenruha-simogatás, és nosztalgikus asztalon ugrálás karddal hadonászva, s persze a meglepődött zord lakáj sem maradhat ki a képből. Ha viszont még mindig nem lenne elég: mindent üt a vágykeltő vallomás a fotelban alvó férjnek. Válogatott kliséparádé, pedig még szinte el sem kezdődött a film.

Persze lesz még rosszabb, de egyrészt több ezer karaktert felemésztene, másrészt nem fájna annyira a vásznon látva, ha mind elmesélném.

De hol is járunk? Ja, Sanghajban. Minél messzebb az avítt piramisoktól, és a megunt egyiptomi kellékektől. Most egy agyagba zárt ördögöt kell felébreszteni, hogy majd aztán fél Kínán át lehessen üldözni. Jet Li (Han császár) keresztbetett egy boszorkánynak (Michelle Yeoh – Zijuan), aki erre megátkozta, és hagyta a föld alatt porosodni úgy 2000 éven át, hogy majd az európai kalandorok ügyesen felébreszthessék. És a csokihadsereg csak várt és várt, míg nem jött Alex (Luke Ford), a fiatal, tettrekész, de apja árnyékában élő fiú, akit jól kihasználhat az aktuális helyi minidiktátor. S hogy miért is csoki? Az átokszórás után valami barna kezdett folyni a pórul jártak testnyílásaiból. Valami barna, ami leginkább olvasztott csokoládéra hasonlított. Agyagra nem.

Megint minden a családi problémákkal kezdődik. A béna műdráma: a gyermeki dac és engedetlenség, apuci és anyuci szánalmas viszálykodása, a megrendezett „véletlen találkozás” – kiszámítható, elcsépelt, unalmas. S aztán jön a nő, aki ellenségből szövetségessé válik, és kezdődhet a bűnüldözés, na meg a sablonos szerelmi szál. Az előbbi lovaskocsi-petárdás teherautó felállásban, az utóbbi 2000 évnyi korkülönbséggel. Az előbbi megint a lerágott poénok óceánjába fulladt, az utóbbi szánalmas enyelgésbe. „De ha én örökké élek, te meg 40 év múlva meghalsz, hát azt nagyon nehezen viselném… Brühühüüüü…” Körülbelül. Persze a forgatókönyvírók Lin (Isabella Leong) segítségére siettek: egy huszárvágással megoldották a dolgot. Így a Himalája paradicsomából kiűzettetve, az örök élet vizétől távol, halandóvá válva simulhatott a film végén Alexhez a 2000 éves leány.

Jet Li persze Jet Li, hát még akkor mennyire Jet Li, ha méltó ellenféllel keveredik közelharcba. Michelle Yeoh szerencsére annak bizonyult: ők ketten végre varázsoltak egy percnyi felüdülést a nézőknek: a szép mozdulatok viszont csak tényleg levegővételnyi szusszanást jelentettek, ezt a filmet nem mentheti meg semmi. Bámulatos közhely, félelmetes mű-termék.

Na és aztán a csokisereg csatázik a holtakkal: a merev kőremeték a foszlott testű elátkozottakkal. Mintha csak A gyűrűk urából vagy AKarib-tenger kalózai ból kölcsönözték volna a holtakat, s velük együtt persze jött az összes szétporladós közhely is, immár csutkára rágva, hogy majd még a szél is elfújja… Jól átvágták Rob Cohent (a rendezőt), vagy csak nem fizette rendesen a bérleti díjat, és selejtes alakulatot kapott. A már legalább két nagyvolumenű alkotásban bemutatott ötlet mindig veszélyes, főleg, ha sikere volt. Sokadikként bepróbálni csak úgy lehet, ha újítás van benne, ha legalább a kivitelezés tökéletesre tervezett. Próbálkozni viszont lehet…

Apropó, forrás. Rick sebe ugyanattól a víztől gyógyult meg, amitől Han császár vált halhatatlanná. De arról nem szólt a fáma, hogy vajon múmiaüldöző barátunk is belépett-e az örök életűek sorába. Vagy talán erről szól majd a negyedik epizód? Brendan Fraser idétlen vigyora egy életre a vetítővászonra fagy?

Egyszóval: didaktikusan bárgyúra sikeredett a legújabb Múmia-mozi érzelmi élete. Vajon miért nem a kalanddal törődtek igazán? Tíz fillért se pazarolj rá!

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
A múmia - A Sárkánycsászár sírja

A múmia - A Sárkánycsászár sírja

Színes akciófilm, kalandfilm, fantasy, thriller, 112 perc, 2008

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

5

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat