Paolo Sorrentino: Youth / Ifjúság Paolo Sorrentino: Youth / Ifjúság

Nyolcvan és fél

Paolo Sorrentino: Youth / Ifjúság

ÉRTÉKELD A FILMET!
Ifjúság
Paolo Sorrentino
2015

A Filmtett szerint: 9 10 1

9

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Paolo Sorrentino ismét egy olyan alkotással jelentkezik, melyet Fellini hagyatékának atmoszférája leng körül. Az Ifjúság azonban nem az Édes életet, hanem a 8½-t helyezi az intertextualitás célkeresztjébe.

Az Oscar-díjas olasz direktor immáron második alkalommal hajt tudatosan fejet hazája legelismertebb filmese, Federico Fellini munkássága előtt. A 2013-as A nagy szépség a maga idősödő, cinikus újságíró főhősével és a római felső tízezer dekadensen impozáns, ám mégis kiüresedett mindennapjaiba való betekintéssel az európai modernizmus egyik fontos programfilmjét, az Édes életet idézte meg. A film a cannes-i jelölés és a Golden Globe mellett az Amerikai Filmakadémia elismerő aranyszobrocskáját is elhozta Sorrentinonak, aki az intertextualitás sikerén felbuzdulva továbbhaladt a Fellini életműben. Idei, angol nyelven forgatott nagyszabású filmje, az Ifjúság a -hez nyúl, és legalább olyan üdítő moziélményt kínál, mint A nagy szépség.

A helyszín ezúttal a költői szépségű Svájc, ahol a hegyek oltalmában egy luxusszálloda bújik meg. Amiképp a elején a Fellini-alteregóként értelmezett Guido, úgy az Ifjúság főhőse, Fred (Sir Michael Caine) is ebbe az elzárt közegbe menekül a külvilág elvárásai elől. Az idős férfi nyugdíjba vonult zeneszerző, de Sorrentino a direktor-karakterét is behozza a képbe: a legjobb barát, Mick (Harvey Keitel) személyében, aki legutolsó filmjének forgatókönyvén dolgozik, és ugyanolyan kétségbeesetten küzd a múzsa csókjáért, mint 52 évvel előtte Marcello Mastroianni. Fred kíváncsian szemléli a Thomas Mann-féle Varázshegyet idéző szálló színes vendégseregét: a legújabb szerepére készülő, fiatal amerikai színészt (Paul Dano), a teniszlabdákkal dekázó, igencsak elhízott Diego Maradonát, vagy depresszióval küszködő lányát (Rachel Weisz), aki szakítása után a hotelben lel menedékre, és ahonnan a film csak alig pár jelenet erejéig lép ki.

Fred az ő közbenjárására kezdi meg mélymerülését a saját lelkébe: lánya a kontrollálhatatlanul felburjánzó érzelmek hatására sürgető kérdésekkel ostromolja apját. Miért nem látogatja öreg, beteg feleségét és miért utasítja el makacsul a brit királynő felkérését, hogy fellépjen Philip herceg születésnapján? Így közvetve a fiatal nő döbbenti rá az idős férfit érzelmi sekélyességére, aki ennek hatására számot vet a múltjával – az Ifjúság ezen elemében az európai modernizmus másik fontos alkotását, Bergman A nap vége c. filmjét is megidézi, miközben a művész felelősségének kérdésével is eljátszik. Sorrentino munkája azonban nem válik mély drámává, a lelki tartalom felvillantása mellett végig megőrzi könnyed, derűs hangulatát.

Ehhez az is hozzájárul, hogy a filmet helyenként – amiképp a -t is – a cselekményfolyamból kilépő jelenetek szakítják meg: Fred a smaragdzöld legelőn lustálkodó tehenek „zenekarát” vezényli, vagy épp a gyönyörű luxusszálló vendégei vonulnak a folyosókon, majd henyélnek a forró medencékben. Az Ifjúság epizodikus szerkezete zömében az idős karmester apró megfigyeléseire fűződik fel, melyeknek abszurd humorral fűszerezett hétköznapisága (a fogszabályzós masszőrlány komikus tánca vagy a hegymászó férfi suta szavai) a mellékszereplőket is érdekes figurákká emeli. A dívaként brillírozó Jane Fonda rövid epizódja pedig egyenesen lelép a vászonról. Természetesen a prímet a két „veterán”, Michael Caine és Harvey Keitel viszik: játékuk akkor is élvezetes lenne, ha csak a telefonkönyvet olvasnák fel. A film címével szöges ellentétben beszélgetéseik leggyakoribb témája az öregség, az ezzel járó nosztalgia és természetesen az egészségügyi problémák. Ugyanis se Mick, se Fred nem tud rendesen vizelni – bár később kiderül, hogy a zeneszerző esetében nem szervi elváltozás áll a háttérben. Sokkalta inkább az érzelmi felelősségvállalás elodázása, melynek megfelelő ürügye az életkor és az ezzel járó (képzelt) betegség.

A színészpáros sziporkázó jelenléte mellett az Ifjúság gyönyörű képi világgal is kényezteti a nézőt: a festői Svájc tájaival és a szállodai élet szekvenciával. Ám az operatőri munka nem tolakszik előtérbe, finom fogalmazásmódjával emeli metaforikus térré a luxushotelt: a szegregált nyugalom és béke helyszínévé, ahova azonban minduntalan befurakszik a külvilág, hol a királynő követe, hol egy válásra készülő férj képében. Nem véletlen, hogy a film harmóniája pont akkor billen meg kissé, amikor a játékidő végén a cselekmény elhagyja ezt a közeget.

Paolo Sorrentino két évvel A nagy szépség után ismét egy szívmelengető, Fellini-hagyatékot ápoló alkotással lépett a közönség elé. Míg minőségében igen, hangulatában és hatásában nem hasonlítható össze a két film: A nagy szépségben a fényűző, impulzív fiatalságot éli meg egy idősödő férfi, az Ifjúság atmoszféráját viszont – a paradox módon – teljes mértékben az élet alkonya hatja át.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Ifjúság

Ifjúság

Színes filmdráma, 118 perc, 2015

Rendező:
Szereplők: , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

9

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Jurassic World: Világuralom

  Színes akciófilm, kalandfilm, sci-fi, thriller, 146 perc, 2022

  Rendező: Colin Trevorrow

 • Enfant Terrible

  Színes életrajzi, filmdráma, 134 perc, 2020

  Rendező: Oskar Roehler

 • Elvis

  Színes életrajzi, zenés, 159 perc, 2022

  Rendező: Baz Luhrmann

 • Fekete telefon

  Színes horror, thriller, 103 perc, 2021

  Rendező: Scott Derrickson

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Friss film és sorozat

 • Jurassic World: Világuralom

  Színes akciófilm, kalandfilm, sci-fi, thriller, 146 perc, 2022

  Rendező: Colin Trevorrow

 • Enfant Terrible

  Színes életrajzi, filmdráma, 134 perc, 2020

  Rendező: Oskar Roehler

 • Elvis

  Színes életrajzi, zenés, 159 perc, 2022

  Rendező: Baz Luhrmann

 • Fekete telefon

  Színes horror, thriller, 103 perc, 2021

  Rendező: Scott Derrickson