Michael Caine

Michael Caine

Michael Caine 1933. március 14-én született Londonban Maurice Joseph Micklewhite néven. Munkáscsaládban nőtt fel, így miután 15 évesen otthagyta az iskolát, ő maga is különböző fizikai munkákat vállalt. Nem sokkal később csatlakozott a brit hadsereghez, ahol több évig szolgált katonaként, többek között a koreai háború idején is. A frontról való visszatérést követően színházakban kezdett dolgozni, és ekkor vette fel a Michael Caine művésznevet, amit Edward Dmytryk Zendülés a Caine hadihajón  (The Caine Mutiny) című, 1954-es filmje inspirált.

Bár korábban is felbukkant tévésorozatok és filmek apróbb szerepeiben, Caine debütfilmjének az 1964-es Zulu című háborús filmdráma tekinthető. Az első jelentős szakmai siker csak két évvel később, az Alfie – Szívtelen szívtipró (Alfie, r. Lewis Gilbert) főszerepével érte el: ez egyúttal az első Oscar-jelöléset is jelentette számára. A 20. század második felében számtalan műfajban kipróbálta magát, a Golden Globe- és a BAFTA-díjak után, 1987-ben megkapta első Oscarját a Hannah és nővérei (Hannah and Her Sisters) című Woody Allen-filmben nyújtott alakításáért.

Az amerikai filmakadémia 1999-ben másodszor is odaítélte neki az Oscar-díjat, ezúttal az Árvák hercegének (The Cider House Rules) legfontosabb mellékszerepéért. 2000-ben BAFTA-életműdíjat kapott, és II. Erzsébet királynő a filmművészetben elért érdemeinek elismeréseként lovaggá ütötte.

Az ezredfordulót követően Caine-t főként Christopher Nolan-filmekben láthattuk (A tökéletes trükk / The Prestige, Eredet / Inception, Csillagok között / Interstellar stb.), de animációs filmben is hallhattuk a hangját (Sherlock Gnomes, 2018). Michael Caine pályája során több mint 100 filmben szerepelt, legutóbb a szintén Nolan rendezte Tenetben, 2020-ban.

(Kolumbán Karola)

Az írás a Filmtett gyakornoki programjában készült.

Filmjei a Filmtetten

The Great Escaper

Színes filmdráma, 96 perc, 2023
Szereplő

Bernard Jordan megszökik az idősek otthonából, hogy részt vegyen a normandiai partraszállás 70. évfordulójára rendezett megemlékezésen...

Elolvasom a kritikát

Tenet

Színes akciófilm, filmdráma, thriller, 150 perc, 2020
Szereplő

Egy angol kémnek kellene megmentenie a Földet a rá leselkedő és pusztulással fenyegető katasztrófától. Ám a szuperügynöknek nemcsak az idegen hatalmak embereivel, hanem a legnagyobb ellenséggel, az Idővel is meg kell küzdenie.

Elolvasom a kritikát

Vén rókák

Színes vígjáték, bűnügyi, 96 perc, 2017
Szereplő

Miután megfosztják őket nyugdíjalapjuktól, három öregember elhatározza, hogy visszavágásképpen kirabolnak egy bankot.

Elolvasom a kritikát

Szemfényvesztők 2.

Színes akciófilm, vígjáték, thriller, 129 perc, 2016
Szereplő

A Négy Lovas visszatér, hogy leleplezzék egy erkölcstelen üzletember tevékenységét. A számítógépes zseni Walter Marby azonban keresztbe húzza számításaikat. Ahhoz, hogy tisztázhassák a nevüket és felfedhessék az ördögi terv mögött álló lángelme kilétét, az illuzionistáknak egy példátlan és lehetetlennek tűnő trükköt kell kivitelezniük.

Elolvasom a kritikát

Ifjúság

Színes filmdráma, 118 perc, 2015
Szereplő

Fred és Mick egy elegáns hotelben pihen az Alpok lábainál. A filmrendező Mick utolsó nagy művére készül, míg a zeneszerző-karmester Fred már visszavonult, ám valaki mindenáron azt szeretné, ha újra vezényelne...

Elolvasom a kritikát

Az utolsó boszorkányvadász

Színes akciófilm, kalandfilm, fantasy, 106 perc, 2015
Szereplő

500 évvel ezelőtt háború dúlt az emberek és boszorkányok között, akik a világra akarták szabadítani a fekete halált. Az utolsó megmaradt boszorkányvadász megküzd az erőre kapó boszorkányokkal napjaink New Yorkjában.

Elolvasom a kritikát

Stonehearst Asylum (Eliza Graves)

Színes thriller, 112 perc, 2014
Szereplő

Egy fiatal elmeorvos új munkahelyre kerül, ahol új munkatársai mintha a kezeltek lennének... A film E. A. Poe 1844-es The System of Doctor Tarr and Professor Fether (Dr. Kátrány és Toll professzor módszere) című novellájának adaptációja.

Elolvasom a kritikát

Csillagok között

Színes kalandfilm, filmdráma, sci-fi, 169 perc, 2014
Szereplő

Kalandorok egy csoportja egy újonnan felfedezett féregjárat segítségével átlépi az emberi űrutazás eddigi határait, és elindul, hogy feltérképezze a végeláthatatlan ismeretlent.

Kapcsolódó cikkek:

A hasonmás

Színes vígjáték, filmdráma, thriller, 93 perc, 2013
Szereplő

Egy fiatalember lassan az őrület határán találja magát, miután felbukkan hasonmása.

Elolvasom a kritikát

Michael Caine

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat