Magyar százhúszak – Török Ferenc: Moszkva tér (2001) Magyar százhúszak – Török Ferenc: Moszkva tér (2001)

Szüzesség meg rendőrállam

Török Ferenc: Moszkva tér (2001)

ÉRTÉKELD A FILMET!
Moszkva tér
Török Ferenc
2001

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Megvan még a gimis szerelem? Az a mindent felülíró, elvetemült, szenvedélyes érzés, ami sokszor a valóságunkat is torzítja? Amelynek a végkifejlete jobb esetben ártatlanságunk elvesztése, a felnőtté válásunk folyamatának egyik utolsó lépcsőfoka? Vagy éppen két kis béna kamasz kölcsönös nyöszörgése a nagy szerelmet mímelve valami tó mellett egy sátorban? Meglepő érzékenységgel és egyszerűséggel mutatja ezt meg Török Ferenc filmje, teszi mindezt úgy, hogy közben az 1989-es Magyarországról is egy különlegesen, nosztalgikusan közhelyes képet fest.

Habár sokan emlegetik még mindig Moszkvának, a nosztalgia azért is aktuális, mert egy éve adták át a megújult Széll Kálmán teret. Bár csalamádés hamburger már nincsen, évtizedeken át az újabb felnövekvő generációknak is az esti csapongások, útkeresések, céltalan vadulások kiindulópontja maradt ez a hely. Ahogy főhősünk, Petya is itt kezdi és itt is zárja mindennapinak látszó történetét. Török filmjének talán legnagyobb érdeme, hogy ezt a hétköznapiságot hitelesen láttatja, köszönhetően a remek forgatókönyvnek: a fiatal tehetségek kallódását, a kor társadalmi rétegei közti különbségeket, és a szocialista érában kialakult mutyi- és korrupció-dzsungelt, amelyet fiatal demokráciánk 2017-re sem tudott még kinőni.

A whiskey-ért utaztató taxis, az 500-ért hullámot adó fürdőgépész és a tróger autószerelő ékes példái az ügyeskedő magyar kisembernek. Mer' minek a számla, úgy mindenki jobban jár! Aztán meg majd nyivákolok, hogy milyen szörnyű az egészségügyi ellátás meg a közoktatás. Emellett a korszak meghatározó aktuálpolitikai eseményei, mint Nagy Imre újratemetése, vagy Kádár János halála, csak úgy mellékesen ott munkálkodnak a háttérben, televízió képernyőkön, rádiókban. A Lada és a Porsche, és a hozzájuk tartozó személyiségtípusok híven képviselik a korszak ambivalenciáját. Mint a Life is life című teljességgel értelmetlen keletnémet nóta is, és mint ahogy a vélhetően Trabant anyósülésén banánt majszoló néni boldogsága is sokkal inkább tölt el nosztalgiával, mint rossz érzéssel. Éljen a déligyümölcs, éljen a Nyugat! Szinte mesebeli nyugalom és kiegyensúlyozottság bontakozik ki a szemünk előtt.

Mindezt jobbára egyetlen nézőponton keresztül látjuk, méghozzá a főhős szemén keresztül. A rendező alteregójaként is emlegetett Petya a lehető legátlagosabb srác Budapesten. Nagymamája egyedül neveli, általában unatkozik, ezért viszonylag könnyedén rávehető bármire. Kiemelkedik a többiek közül, hiszen ő az egyetlen, aki tényleg ért valamihez: kiváló rajztudásának köszönhetően virágzik fel a vonatjegybiznisz. Viszont ugyanúgy kallódik el, ahogy magyar diákok százezrei tették ezt a ’90-es években. Környezete tipikus karakterektől hemzseg. Osztálytársai között megtaláljuk a szemüveges, szabálykövető strébert, az újgazdag, elkényeztetett, Adidasba bújtatott ál-rosszfiút, a sportgimnazista trógert, aki mindig a kapcsolataival henceg. Hozzájuk kapcsolódva jelennek meg az újgazdag vállalkozók, mindent kritizáló értelmiségiek, és bizony nagyon gyakran a csonka családok is. A Moszkva tér azonban csak megmutat; nem formál véleményt, nem ítél el, hanem csak igyekszik megragadni azt a változást. A változást a fogyasztói kapitalizmus, a XX. századi modernizáció és a felnőtt lét felé.

És hogy mitől lesz ez nosztalgia-vasút? Pontosan azokat az életpillanatokat ragadja meg, amelyek lényegében az elmúlt 30 évben szinte semmit nem változtak. A változatlansággal jeleníti meg a változást! Mert a tapasztalatlan kamasz számára rohadtul bizonytalan dolog felkérni lassúzni A lányt, a ballagások rettentően közhelyesek és unalmasak, és a dohányzásra kijelölt hely természetesen a WC, ahol úgyis beléd fog kötni az okoskodó eminens. Olyan jelenetek, amelyeket mi is átéltünk, végigszenvedtünk, vagy -izgultunk, vagy -örültünk. Házibulik, a rendőri hatalom valódi ereje, kockaautók és üvegből a töményet! Mindezt pedig letisztultan, érzékenyen és megkapóan ábrázolja Török. Dinamikus, fiatalos zenével tarkított montázsok, amelyekben a direktor későbbi reklámrendezői vénája mutatkozik meg. Szabályos, nyugodt kompozíciók, néhány kísérletező ötlettel, kameramozgással. A képek színeinek ereje mintha le lenne húzva, nincsenek rikító, harsány színek, minden kicsit kopár, kicsit fekete-fehér, kicsit olyan semmilyen. Mert hát amúgy tényleg, mi olyan nagy szám ebben az egészben?

Török Ferenc mozgóképe fontos mérföldkő a magyar film történetében. Nagysága egyszerűségében, pontosságában, őszinteségében keresendő. Egyszerre a felnőtté válás lírai lenyomata és a kor Magyarországának tudatosan felszínes tablója. Török Annak a Simó-osztálynak a tagja, akik lényegében napjainkig meghatározzák a magyar film irányait, és akik sajnos gyakran kénytelenek külföldön érvényesülni, mert itthon nem éppen megfelelőek a körülmények. A Moszkva tér ott van valahol a Megáll az idő és a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan között; nagy idők kis meséje.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Moszkva tér

Moszkva tér

Színes játékfilm, 88 perc, 2001

Rendező:
Szereplők: , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller