Magyar klasszikusokkal érkezik a Filmtettfeszt Magyar klasszikusokkal érkezik a Filmtettfeszt

Magyar klasszikusokkal érkezik a Filmtettfeszt

Az október 2-6. között tartandó erdélyi magyar filmszemle idén is folyatja klasszikusokat felvonultató sorozatát, amelyben ezúttal Enyedi Ildikó Simon mágusához, Rabmadár-filmkoncerthez és Török Ferenc Moszkva teréhez lesz szerencséje a látogatóknak.

Idén ünnepli a Simon mágus bemutatásának 25. évfordulóját. A francia-magyar koprodukcióban készült alkotás a szűkös költségvetés miatt sokszor gerillamódszerekkel forgott, az alkotás egy másik érdekessége, hogy Enyedi Ildikó a forgatókönyvet az utolsó jelenettől visszafelé írta, a mindent átható jóság, kozmikus pozitív energia létezését feltételező gnosztikus filozófiai iskolának jegyében készítette.

Az Enyedi Ildikó rendezte 1999-es filmdráma központi karaktere Simon, a parafenomén, aki Párizsba utazik a francia rendőrség megbízásából. Egy megoldhatatlannak tűnő gyilkosság felderítésében kell segédkeznie. Az ötvenes férfi hamar végez a feladattal, de nem utazik haza, valami még a városban tartja. Újra összefut az érkezésekor, a pályaudvaron megpillantott fiatal lánnyal. Közben megkeresi egy régi ismerőse, a Párizsban élő, sztárként ünnepelt Péter, aki különféle mutatványokkal szórakoztatja a közönségét. Új terve, hogy élve eltemetteti magát, és harmadnapon „feltámad”. Egy hirtelen ötlettől vezérelve rábírja Simont, hogy vegyen részt ő is a kísérletben. A férfi igent mond a „máguspárbajra”, de mielőtt befekszik a föld alá, randevút beszél meg a lánnyal – három nappal későbbre.

A kolozsvári nézők október 5-én, szombaton 20 órakor tekinthetik meg a művet a Győzelem moziban, a vetítésén részt vesz a film rendezője.

Sugár Pál és Lázár Lajos Rabmadárja a hangosfilmkorszak beköszöntével hamar feledésbe merült. Egyetlen, töredékes kópiája maradt meg, egy holland magángyűjtőtől került az osztrák, majd a magyar filmarchívumhoz. Később a hiányzó tekercsek is előkerültek, szintén Ausztriában, így 2023-ban befejeződhetett a szinte teljes mű, 2171 m filmanyag digitális restaurálása. Az 1929-es némafilmet a korabeli cenzúra először megpróbálta betiltani, csak a külföldi vetítések sikere után mutathatták be Magyarországon. Az izgalmas képi világú, bűnügyi és szerelmesfilm a 20-as, 30-as évek avantgárd képzőművészeti és filmes irányzata, a Neue Sachlichkeit (új tárgyiasság) jegyében az autentikus forgatási helyszíneket kereste (a történet pl. Az Est Lapok valódi szerkesztőségében indul, egy pillanatra feltűnik benne Szabó Lőrinc költő, a lap munkatársa) – olvashatjuk a Filmtettfeszt honlapján.

Az érdeklődők október 3-án, 20 órakor, a kolozsvári Győzelem moziban nézhetik meg a tavaly restaurált filmet, a vetítését élőzenével kíséri Hodován Milán (elektronika, billentyű), Oláh Patrik (hegedű) és Friderikusz Péter (cselló).

A Moszkva tér a magyarországi rendszerváltás és a korszak Budapestjének dokumentarista és tömegfilmes jegyeket ötvöző, emblematikus lenyomata, az ezredforduló egyik legnagyobb sikerfilmje, amelynek restaurálása 2017-ben fejeződött be. Az 1989-ben játszódó történet érettségi előtt álló fiatalokat mutat be, többek között a 18. születésnapját ünneplő Petyát, akit a rendszerváltás helyett a haverok, az első szerelem, az első nyugati út és a vágyott autó foglalkoztatja.

Ez a vígjáték nyitja a 24. Filmtettfesztet, az október 2-án 20 órától, a Győzelem moziban kezdődő vetítés után közönségtalálkozón lehet részt venni a film rendezőjével, Török Ferenccel. Kolozsváron kívül még két erdélyi városban vetítik a 2001-es magyar klasszikust, Sepsiszentgyörgyön október 3-án este fél héttől a Művész Moziban, Aradon október 11-én este hét órától a Művész Mozi nagytermében.

A válogatott filmekről bővebb információt és a fesztivál programját a Filmtettfeszt weboldalán lehet böngészni.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat