Nagyjátékfilmek és erdélyi alkotások a Filmtettfeszten Nagyjátékfilmek és erdélyi alkotások a Filmtettfeszten

Nagyjátékfilmek és erdélyi alkotások a Filmtettfeszten

Friss magyar nagyjátékfilmek, nemzetközi díjakat nyert rövidek, kiváló egészestés dokumentumfilmek, közönségtalálkozók és egyéb kísérőprogramok várják a 24. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle közönségét éppen három hét múlva, október 2. és 6. között Kolozsváron és további 16 erdélyi és partiumi településen.

A 24. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle nyitófilmje nagyjából egyidős a Filmtettel: a Moszkva tér 2000-ben forgott, bemutatója 2001-ben volt, restaurálása a közelmúltban zajlott. A mára kultikussá vált, rendszerváltós vígjáték forgatókönyvét Török Ferenc írta, s ő is rendezte a filmet, amelynek története 1989 tavaszán játszódik, amikor egy érettségi előtt álló gimnazista a 18. születésnapját ünnepli. Barátaival a címbeli Moszkván találkoznak, aztán buliról bulira járnak. A ballagást később kaotikus érettségi követi.

A Moszkva teret október 2-án, szerdán, közvetlenül az este 8-kor kezdődő megnyitóünnepség végén lehet megnézni a kolozsvári Győzelem moziban. A vetítés után a film rendezője, Török Ferenc mesél majd a film forgatásának körülményeiről akkori és későbbi fogadtatásáról. A belépés ingyenes.

Szüzesség meg rendőrállam – Török Ferenc: Moszkva tér (2001)

2017. október 28.

Megvan még a gimis szerelem? Az a mindent felülíró, elvetemült, szenvedélyes érzés, ami sokszor a valóságunkat is torzítja? Amelynek a végkifejlete jobb esetben ártatlanságunk elvesztése, a felnőtté válásunk folyamatának egyik utolsó lépcsőfoka? Vagy éppen két kis béna kamasz kölcsönös nyöszörgése a nagy szerelmet mímelve valami tó mellett egy sátorban? Meglepő érzékenységgel és egyszerűséggel mutatja ezt meg Török Ferenc filmje, teszi mindezt úgy, hogy közben az 1989-es Magyarországról is egy különlegesen, nosztalgikusan közhelyes képet fest.

Olvasd tovább  

A közelmúlt magyar játékfilmjeit olyan alkotások képviselik, mint a Locarnóban három díjjal elismert Fekete pont (r. Szimler Bálint), a Velencében bemutatott Január 2. (r. Szilágyi Zsófia) – mindkettőnek a Filmtettfeszten lesz a romániai premierje –, a Junior Prima-díjas Boross Martin Nyersanyag című első nagyjátékfilmje, a Mesterjátszma című, '56-os témájú thriller, és a Fazakas-Köbli alkotópáros legújabb filmje, a Ma este gyilkolunk című krimi-vígjáték szintén hazai premierként, fontosabb szerepeiben olyan színészlegendákkal, mint Kern András, Koltai Róbert, Pogány Judit, Bodrogi Gyula, Jordán Tamás – és még sorolhatnánk, hiszen: „Mindenki gyanús, aki él. Az is, aki halott.”  

Mondanám, de nem merem – Szimler Bálint: Fekete pont

2024. szeptember 7.

Szimler Bálint első nagyjátékfilmjének legnagyobb kérdése, hogy lehet-e még újat mondani a kortárs iskolamozis dömpingben, valamint hogy kaphat-e új erőre a magyar film társadalomtudatos vonulata? A válaszok annak ellenére sem egyértelműek, hogy a Fekete pont sok tekintetben remek mű.

Olvasd tovább  

A Romániában korábban már bemutatott, most újranézhető vagy bepótolható alkotások között is van olyan, amelynek az ősbemutatója a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon volt: a Magyarázat mindenre (r. Reisz Gábor) című filmdráma tavaly elnyerte az Orizzonti szekció fődíját. Függetlenfilmként, szűkös költségvetéssel készült, éles és bátor hangú, optimista végkicsengésű társadalomkritika.

„Nagyon inspiratív ez a légkör, akkor is, ha fojtogató” – Interjú Reisz Gáborral, a Magyarázat mindenre rendezőjével

2023. október 23.

A Magyarázat mindenre rendezőjével a magyarországi premier előtt beszélgettünk többek között a filmet megelőző elutasításokról, a low-budget forgatás nehézségeiről és felszabadító hatásáról, a színészekkel történő improvizációkból kiinduló munkamódszerekről, a fiatalok szabadságvágyáról – no meg Kolozsvárról.

Olvasd tovább  

Az Elfogy a levegő sem csupán azért figyelemre méltó, mert tavaly sikerrel szerepelt több nagy nemzetközi filmfesztiválon (torontói ősbemutatója után díjazták Varsóban, Arrasban, Thesszalonikiben és Mannheimban): rendezője, Moldovai Katalin és színészi gárdájának java része erdélyi, ráadásul egy Tordán megtörtént eset szolgál története kiindulópontjaként.

A programot három vígjáték egészíti ki: a humor (ön)iróniával és társadalomkritikával árnyalódik a Kálmán-napban (r. Hajdu Szabolcs), családi drámába van oltva a Lefkovicsék gyászolnak-ban (r. Breier Ádám) és romantikával keveredik a Cicaverzumban (r. Szeleczki Rozália).

A Filmtettfeszt helyi versenyprogramjában fiatal erdélyi alkotók mérettetnek meg egymással: a Filmgalopp szekció 12 filmje idén sapientiás és BBTE-s filmszakosok vizsgamunkáiból állt össze. A két blokkban műsorra kerülő válogatáson kívül a program egy további erdélyi rövidfilmes blokkot is magába foglal; utóbbi Lázár-Prezsmer Endre, Tompa Eszter, Benkő Claudia és Magyari Zsolt, valamint Visky Sámuel egy-egy közelmúltban készült rövidfilmjéből áll össze.

A Filmtettfeszt szokás szerint Kolozsvár központtal, összesen 17 erdélyi és partiumi településen zajlik október elején. Új a helyszínek között Szentegyháza – részletek itt.

A belépés szokás szerint ingyenes a Filmtettfeszt szinte minden vetítési helyszínén. A filmeket eredeti nyelven, román felirattal lehet megnézni felújított mozikban vagy kultúrközpontok vetítőtermeiben. 

A Filmtettfeszt 24. kiadásának teljes programja elérhetővé válik a következő hetekben a fesztivál hivatalos honlapján.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat