Trivia | Csapón kívül 30: Ethan és Joel Coen: The Big Lebowski / A nagy Lebowski, 1998 Trivia | Csapón kívül 30: Ethan és Joel Coen: The Big Lebowski / A nagy Lebowski, 1998

Ki pisilt a szőnyegre?

Csapón kívül 30: Ethan és Joel Coen: The Big Lebowski / A nagy Lebowski, 1998

ÉRTÉKELD A FILMET!
A nagy Lebowski
Ethan Coen, Joel Coen
1998

A Filmtett szerint: 10 10 1

10

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Húszéves lett A nagy Lebowski, emeljünk egy Fehérorosszal teli poharat az egészségére. Kultuszfilmekről jót vagy jót.

 • John Goodman visszaemlékezései szerint a Dude (Töki - Jeff Bridges) hatalmas lazasága hajszálpontosan megírt és felpített karaktert takar, minden benyögése benne volt a forgatókönyvben, csak egyetlen improvizált replikája van, a „You... You human paraquat!" („maga görény!") mondat. A paraquat természetesen nem görényt jelent, hanem egy túlságosan hatékony gyomirtó volt a nyolcvanas években. Egyébként Goodman azt is bevallotta, hogy ez a kedvenc filmje – mármint azok közül, amelyekben volt szerencséje szerepelni –, és ennek a forgatása alatt szórakozott a legjobban.
 • Jeff Bridges minden jelenet előtt rákérdezett a Coen testvéreknél, hogy a Dude vajon elszívott-e egy spanglit arrafelé menet. Ha a válasz igen volt, addig dörzsölte a szemeit, amíg azok kivörösödtek, mintha csak tépett volna. Az sem semmiség, hogy a Dude filmbéli ruhadarabjainak nem elhanyagolható része a Bridges saját ruhatárából származott, pl. az elmaradhatatlan szandál (amit a színész még nagyon sokáig használt a film után is).
 • A Dude, azaz a Töki 147 alkalommal mondja a filmben, hogy „man”, így a film szinte minden másfél percére jut egy „man” (a magyar feliratból/szinkronból ezek nagyrésze kimaradt vagy másképp lett fordítva). Ha összevetjük teszemazt a filmekben használt „fuck” szócska használatával, akkor viszont már nem tűnik olyan soknak: a másfélnél valamivel kevesebb percenként elhangzó „man” a Fehér pokol (The Grey) „fuck”-ligájába helyezi a filmet. Itt lehet megnézni a filmtörténet „fuck”/perc arányait (a „man” szócskáról nincs ilyesfajta összesítés, de hát nem is káromkodás). Namostmár a „dude” szó ezzel szemben 160 alkalommal hangzik el. Lehet számolgatni.
 • A forgatókönyv egy korábbi változata szerint Töki, azaz a Dude magyar lett volna, aki azért engedheti meg magának a semmittevést, mert ő a Rubik Ernő vagyonának örököse. Nem tudni, miért került ki ez a verzió a sztoriból, lehet, hogy copyright-jogok miatt. Mert hát ki akarna kockáztatni a Rubik-vagyon örökösei miatt?
 • Apropó, forgatókönyv: direkt ezekre a színészekre írták, de Walter (John Goodman) karaktere valós személyből inspirálódott, mégpedig a John Miliuséból, aki az amerikai mozi-fenegyerekek újhullámos generációjának (movie brats) egyik fegyver- és katonaság-őrült tagja (aki az Apokalipszis most, a Conan, a barbár és más filmek írásában segédkezett). Goodman úgy mozog, úgy beszél és úgy néz ki, mint John Milius, még fegyvere is azért van, mert Miliusnak is volt. A tesók megpróbálták máskor is megörökíteni Miliust, sőt, fel is kérték szerepelni a Barton Finkbe, ahol végül Michael Lerner játszotta a számára írt figurát. Egyébként a Lebowski-forgatókönyv ugyanakkor íródott, mint a Barton Fink.
 • A Coen-tesók egy interjúban arról számolnak be, hogy miképpen lett kultuszfilm A nagy Lebowskiból: nem a mozikban, hanem otthon, DVD-n és VHS-en. Olyannyira, hogy évekkel később, amikor elmentek egy kaliforniai moziba, csak az ott kihelyzett poszterekből derült ki, hogy ez egy olyan mozi, ahol minden este levetítik a filmet, és az emberek a film karatereinek beöltözve eljönnek újra és újra megnézni azt.
 • Amikor Jesús (John Turturro) házról házra megy, hogy bejelentse a szomszédságban, hogy elítélt szexragadozó, egy hatalmas kitüremkedés van a nadrágjában. Nyugalom, madáreledel az.
 • A Dude zenei ízlése is ki volt találva, többek között az is, hogy utálja az Eaglest (csak félig poénból: a film zenei tanácsadója is utálta az Eaglest). Az Eagles egyik tagja, Glenn Frey énekes annyira kiakadt ezen, hogy letámadta Jeff Bridgest egy bulin. Miazhogy utáljuk az Eaglest?
 • Dude egyik híres mondata egy Biblia-parafrázis („The Dude abides” / „A Töki kibírja”). Magyarul persze, hogy nem jön át, de az angol eredeti a Prédikátor könyvéből van (1.4): „Az egyik nemzedék megy, a másik jön, de a föld örökké megmarad.”. Töki nem egyik nemzedék vagy a másik, hanem a Föld, aki megmarad – és kibírja. Bridges annyira beleszeretett ebbe a mondatba, hogy zenekarát is így nevezte el: The Abiders. Azaz A kibírók. Vagy A megmaradók.
 • Apropó Biblia: a Dude laza karaktere vallást (na jó, szektát, na jó, mozgalmat) is inspirált. Aki nem hiszi, ide kattintva járjon utána.
 • A filmben Töki kilenc Fehérorsz koktélt iszik meg (ő Kaukázusinak hívja őket), egyet pedig elejt. A Fehérorosz receptje: két rész vodka, egy rész kávélikőr, egy rész tejszín. Jéggel kell felszolgálni. Szívesen.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
A nagy Lebowski

A nagy Lebowski

Színes vígjáték, bűnügyi, 117 perc, 1998

Rendező: ,
Szereplők: , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

10

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat