Karácsony Pétert és Prikler Mátyást is díjazták a MetroPOLICE fesztiválon Karácsony Pétert és Prikler Mátyást is díjazták a MetroPOLICE fesztiválon

Karácsony Pétert és Prikler Mátyást is díjazták a MetroPOLICE fesztiválon

A második alkalommal megrendezett MetroPOLICE bűnügyi filmfesztivál nagyjátékfilmjeinek fődíjasa idén a Fiúk című dán thriller, a Karácsony Péter rendezte Lesen a legjobb kisjátékfilm díját szerezte meg, rendezői munkájáért Prikler Mátyást ismerték el.

A szeptember 26–30. között zajló kecskeméti filmszemlén Gustav Möller filmjét választották a legjobbnak. A filmhu cikkje alapján a Fiúk című film azért érdemelte ki az elismerést, mert „egy olyan közeg új és merőben szokatlan szemszögből való hiteles ábrázolása, amelyet ritkán látni filmen, és amely mindemellett izgalmas és összetett hátteret nyújt ahhoz, hogy egy börtönőr anya és egy elítélt fiú pszichológiai játszmája”.

Karácsony Péter több filmmel is nevezett, de a bizottság a mindössze 16 perces Lesenért díjazta. Indoklásuk szerint a rövidfilm hatásosan vegyíti a hitchcocki feszültséget a véres fekete humorral és a groteszk társadalmi dráma keserűségével. A négytagú zsűri (a Ránki Sára bűnügyi nyelvész, Kizlinger Lilla és Szász Attila filmrendezők, valamint Bán János író, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezetője) a legjobb rendező különdíját Prikler Mátyásnak ítélte a Hatalom című szlovák-magyar politikai thrillerért. Az értékelés szerint a letisztult, szikár és visszafogott rendezői koncepció pontos és rendkívül fegyelmezett kivitelezéséért érdemelte ki az elismerést. „A zsűri tagjai szerint mindettől ugyanis a bűn és bűnhődés komplex története és a többdimenziós karakterek finomabb árnyalatai még érőteljesebben és hatásosabban jelennek meg, egyszerre érzékeltetve a közeget, amelyben a szereplők mozognak és az érzelmi rétegeket, amelyeket megélnek” – áll az említett portálon.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat